Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Den lidí bez domova nabídne rekordních 11 druhů polévek. Přijďte si dát něco dobrého a podpořit ty, kteří to potřebují

Tipy a názory

23.9.2022 aktualizováno 7.10.2022 11:00

Autor: Lenka Šťastná

Datum 10. října je v Olomouci spojeno s akcí Dobrého místa pro život s názvem Den lidí bez domova. Na této akci si za 100 korun dáte polévku, která bude servírována v misce vyrobené zrakově postiženými klienty Ergones, a ještě pomůžete Charitě Olomouc. ;)

Krásná barevná miska vám zůstane na památku. :)

Foto: Lenka Šťastná

Den lidí bez domova letos připadá každoročně na 10. října, což letos vychází na pondělí a opět se tak můžeme těšit na polévky, které zahřejí dvojnásobně. Hřát nás bude i dobrý pocit, jelikož koupí polévky opět přispějeme potřebným. V ceně 100 korun je polévka, chléb a barevná keramická miska, kterou vyrábí lidé se zrakovým postižením z TyfloCentra Olomouc – sociální firmy Ergones. Pro letošní rok je připravených rekordních 740 barevných misek! Polévky na akci zdarma dodávají místní restaurace, misky si předem v sociálním podniku kupují firmy, aby podpořily tyto zaměstnance a díky tomu má keramická dílna Ergones práci na celý rok a lidé se zrakovým postižením uplatnění na trhu práce.

Letos se můžeme těšit hned na rekordních jedenáct druhů polévek od různých společností. "Přihlásilo se nám opravdu hodně zájemců, polévky pro nás letos uvaří Lobster, Aquapark Olomouc, Farmak Gastro, Ristorante Pollo, Zlatý muflon, Bělecký mlýn, Hotel Flora, Dětský domov Šance, Moravská vysoká škola, Kozlovna M3 a NH Collection Olomouc Congress. Vzhledem k tomu, že polévek bude opravdu hodně, tak odhaduji, že bychom na místě mohli prodávat od 11:00 až do 13:30," říká za pořadatele Dalibor Křepský. Misky letos nechali vyrobit NB OILTEC, WTC Písečná, Bistro Paulus, Bělecký mlýn, Navara foto, OXFORD jazyková škola a Moravská vysoká škola.

Pochutnat si tentokrát můžete na kulajdě, gulášové, bílé zelňačce, česnečce, frankfurtské, rakouské gulassuppe, v nabídce bude také bramborová s houbami a zvěřinou, boršč, čočková s párkem, ale i vegetariánský zeleninový krém a bezlepková dýňová polévka. Polévky na Horním náměstí tradičně prodávají zástupci olomouckých firem, známé osobnosti, sportovci, herci ale i redaktoři. Naše redakce bude již tradičně u toho, přijďte udělat dobrou věci i vy! ;)

Veškerý výtěžek z prodeje polévek půjde na pomoc Charitě Olomouc. Kromě koupě charitativní polévky můžete potřebným přispět i jiným způsobem. Stejně jako každý rok bude možnost přinést na akci některé trvanlivé potraviny. "Je vyhlášen Den konzerv a kávy, takže každý, kdo bude chtít přinést jakékoliv konzervy a mletou kávu a podpořit tak dobrou věc, má možnost. Vše se rovněž předá Charitě," dodává závěrem Dalibor Křepský.