Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 9.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival Den Architektury nabídne prohlídky nepřístupných staveb, procházky i Cenu Rudolfa Eitelbergera

Zprávy z regionu

1.10.2019

Autor: Zuzana Doleželová

První říjnový týden se nese ve znamení festivalu Den Architektury. Festival představí široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky jindy nepřístupných staveb i procházky po známých i neznámých místech. Bohatý program nabídne i Olomouc.

Šrotova vila

Foto: www.denarchitektury.cz

Svobodná architektura
V desítkách měst a obcí po celé České i Slovenské republice se koná již devátý ročník festivalu Den Architektury. Rok 2019 je spjatý hned s několika výročími a významné milníky domácí i evropské historie se tak přirozeně promítají i do letošního programu. Hlavním tématem je tzv. Svobodná architektura – stavby vzniklé u nás po roce 1989. "Chceme ukázat, jak porevoluční vývoj ovlivnil naše prostředí, a to jak v pozitivním i negativním smyslu. Svoboda po roce 1989 umožnila například pořádat architektonické soutěže o kvalitu, ne všechny obce a města ovšem využily tohoto nástroje k získání kvalitní současné architektury. I takové příklady chceme představit," popisuje zakladatelka a ředitelka Dne Architektury, renomovaná architektka Marcela Steinbachová. Druhá tematická linie letošního ročníku oslaví stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus, která určila směr tehdejší architektury a umění a má dodnes velký vliv i na architekturu současnou. "Z tradic Bauhausu příznačně vychází i letošní grafická podoba festivalu," dodává Steinbachová.

Festival potrvá sedm dní a odehraje se ve více jak osmdesáti městech a obcích a na rekordních šestnácti místech na Slovensku. Čekají nás prohlídky jindy nepřístupných staveb, urbanistické i historické procházky, workshopy, představení, odborné přednášky či filmové projekce.

Program v Olomouci
V Olomouci se návštěvníci vydají s historičkami architektury po stavbách, které bodovaly na předních místech Ceny Rudolfa Eitelbergera. V rámci Dne Architektury proběhne i slavnostní vyhlášení šestého ročníku tohoto ocenění. Dále program nabídne například výstavu prací studentů FA ČVUT z ateliéru architektonické tvorby Kohout - Tichý a ateliéru krajinářské tvorby Fingerová rozvíjejí potenciály města. Své dveře otevře ke komentované prohlídce například Šrotova vila či rozsáhlé objekty, které patřily v minulosti armádě.

Foto: www.denarchitektury.cz

DISKUZE: BUDOUCÍ PODOBA ŽIŽKOVA NÁMĚSTÍ
úterý 1. 10. 17:00
Oranžerie ve Smetanových sadech

V minulém roce byly zpracovány dvě architektonické studie revitalizace Žižkova náměstí, na základě kterých proběhne diskuse k budoucí možné podobě tohoto významného veřejného prostranství za účasti autorů architektonických studií Radka Pavlačky a Karla Prášila, primátora města Olomouce Miroslava Žbánka, děkanky Pedagogické fakulty UP Olomouc Libuše Ludíkové a dalších hostů.

PROCHÁZKA: VOJENSKÝ ERÁR V SRDCI MĚSTA
sobota 5. 10. 10:00
náměstí Republiky

Na trase mezi bývalými i současnými vojenskými objekty nahlédnou návštěvníci do jejich historie a tu a tam i útrob. Víte, co se skrývá za fasádou vojenského archivu na náměstí Republiky? Nahlédli jste někdy za bránu Žižkových kasáren? K tradičním jménům průvodců z řad spolku Za krásnou Olomouc (Rostislav Švácha, Jan Jeništa, Martina Mertová) se tentokrát přidají správce posádky Posádkového velitelství AČR Ing. Alois Kadlčík a Mgr. František Macek, vedoucí Oddělení vojskové dokumentace Správního archivu AČR.

PROHLÍDKA: ŠROTOVA VILA
sobota 5. 10. 13:00 a 14:30
tř. Spojenců 20

Když v první polovině 20. století v Olomouci někdo něco znamenal, uměl to také dát najevo. Známkou prestiže byla honosná a na tehdejší dobu moderní vila od renomovaného architekta. Jednou z nich je velkoryse koncipovaná vila olomouckého obhájce ve věcech trestních JUDr. Eduarda Šrota. Prohlídka vily od pražského architekta Ladislava Skřivánka z 20. let se uskuteční s autory rekonstrukce. Kapacita je omezena, nutná rezervace na b.skacelova@atelier-r.cz.

VYHLÁŠENÍ CENY RUDOLFA EITELBERGERA 2019
sobota 5. 10. 18:00
Křížkovského 10, Štukový sál č. 3.05

Vyhlášení šestého ročníku ceny spolku Za krásnou Olomouc za zdařilou realizaci v oblasti architektury, urbanismu a péče o památky v Olomouci a Olomouckém kraji v rozmezí let 2017–2019. Dopřejte si přehlídku toho nejlepšího, co v olomouckém regionu vzniklo za poslední dva roky. Členové letošní odborné komise (mezi jinými ředitel památkového ústavu v Olomouci František Chupík, vedoucí Útvaru hlavního architekta Jana Křenková, kritička architektury Karolina Jirkalová, primátor Olomouce Miroslav Žbánek) pustili do finále šest počinů. Kdo bude laureátem? Večerem provedou Rostislav Švácha, Martina Mertová a přizvaní hosté. Po slavnostním předání ceny, které proběhne v jednom z přednáškových sálů čerstvě renovované univerzitní budovy, se koná happening – aktualizace výstavy finalistů na ohradě v Denisově ulici.

PROCHÁZKA: PO STOPÁCH CENY RUDOLFA EITELBERGERA
neděle 6. 10. 15:00
Biskupské náměstí

V širším centru Olomouce se nachází hned několik staveb, které ve více než desetileté tradici Ceny Rudolfa Eitelbergera bodovaly na předních místech. Co oslovilo porotce? A obstojí stavby i dnes? Posledního vítěze z roku 2017, běžně nepřístupnou kapli sv. Františka z Assisi na Biskupském náměstí, si s architekty Janem Mléčkou a Vojtěchem Jemelkou prohlédnou návštěvníci i zevnitř.