Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 12.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Další část věže se vrátila na radnici. V polovině července by ji měla doplnit nejvyšší část špice

Zprávy z regionu

30.6.2020

Autor: red

Střední část dřevěné špice dnes dopoledne vyzdvihl jeřáb na radniční věž. Osmimetrová konstrukce o hmotnosti sedm a půl tuny je zhruba od jedenácti hodin usazována na dolní část konstrukce. Tu na věž vyzdvihli už minulý rok v říjnu.

V úterý dopoledne vyzdvihl jeřáb na věž radnice novou střední část její špice.

Foto: Pavel Konečný

Tato střední část je věrnou replikou původní konstrukce, která byla podle posudku odborníků ve špatném technickém stavu, proto ji nebylo možné ani po případné opravě vrátit na věž. "Nová konstrukce je vytvořena z borového a dubového dřeva a jde o přesnou repliku, kterou řemeslníci tvořili přímo na Horním náměstí podle vzoru, který měli po celou dobu před sebou," uvedl primátor Mirek Žbánek.

Nejvyšší část špice věže včetně hrotnice by měla být vyzdvihnuta a usazena přibližně v polovině července, přesný termín zatím není znám. "I termín vyzdvižení střední části se posunoval, při zvedání tak těžkého břemene do takové výšky velmi záleží na povětrnostních podmínkách," vysvětlil investiční náměstek Martin Major. Stavbyvedoucí Pavel Hurta doplnil, že nahoře budou ještě pokračovat další práce. "Střední díl špice byl už na zemi částečně oplechován měděným plechem. Oplechování se ale musí dodělat přímo na věži a klempíři navíc pak musí propojit oplechování všech tří dílů špice," dodal Pavel Hurta.

Kompletně by měla být rekonstrukce olomoucké radnice hotova letos v září.