Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dalibor Horák: Naším programem nejsou planá populistická a marketingová hesla

PR ČLÁNEK

25.9.2020

Zhotovitel / zadavatel: ODS

Máme týden do krajských voleb. Společnosti vévodí témata, která se dotýkají zdravotnictví a aktuální situace spojené s koronavirovou pandemií. Na pár otázek jsme se tedy zeptali osoby v kraji v podstatě nejpovolanější, náměstka hejtmana pro zdravotnictví Dalibora Horáka, který se uchází se svým pravým týmem o hlasy voličů.

Pane Horáku, poslední čtyři roky jste působil jako náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví, co se Vám za tu dobu podařilo? 

Toho je opravdu hodně. Jen v posledních třech letech se pořídilo přes třicet vozidel pro Zdravotnickou záchrannou službu našeho kraje a v tomto tempu chceme pokračovat i nadále. Zahájili jsme výstavbu nových výjezdových základen záchranky a jsme připraveni v ní pokračovat napříč celým krajem, aby případná pomoc byla u občanů co nejdříve. Nakoupilo se velké množství zdravotnické techniky jako jsou defibrilátory, EKG, speciální nosítka. Dlouhodobě podporujeme paliativní péči, která je u nás na špičkové úrovni. Jen málo krajů v České republice disponuje třeba samostatným a specializovaným oddělením v rámci této páče, jako máme v Prostějove. Nyní dostavujeme nový pavilon interny v Nemocnici Šternberk, podporujeme plán na výstavbu moderního plnohodnotného infekčního pavilonu v Nemocnici Prostějov a mohl bych pokračovat. 

Nemůžeme opomenout současnou situaci spojenou s pandemií koronaviru, jak hodnotíte vládní kroky a situaci v Olomouckém kraji?

Ohlídneme-li se zpět do března a dubna, situace byla velmi turbulentní. Vláda neskutečně zaspala, vydávala protichůdná stanoviska a věci neměly žádný řád. Pomoc k nám do krajů se dostala až s obrovským zpožděním. Ostatně my konkrétně jsme to poznali ještě intenzivněji kvůli bezprecedentnímu uzavření Uničova, Litovle a Červenky do přísné karantény. Musím říct, že v kraji jsme tuto situaci naštěstí v rámci možností zvládli dobře, museli jsme se spolehnout sami na sebe. Osobně jsem byl více než dvanáct hodin denně v terénu, zajišťoval jsem distribuci ochranných pomůcek, dezinfekce a dalšího materiálu všem potřebným, a to nejen do organizací zřizovaných Olomouckým krajem. Pomáhal jsem i firmám z uzavřených oblastí, kde měli problém nejen s pohybem pracovníků, ale dodávkou surovin a vývozem výrobků. 

Dobře, to je minulost, ale co nyní?

Zde jsem popravdě zklamaný tím, že vláda opět zaspala a nevyužila klidnějších letních měsíců pro kvalitnější přípravu. V kraji jsme naštěstí nezaváhali a připravovali se procesně i materiálně na možnou druhou vlnu. Máme nyní na několik měsíců dopředu rezervy, máme snad dostatečný počet ventilovaných lůžek a věřím, že i personálně máme dostatečné kapacity. Samozřejmě řešíme i možné negativní scénáře. Pevně věřím, že nenastanou. Náš systém je poměrně robustní a kvalitní. Nemyslím si, že je dobré šířit paniku. Musíme se s virem prostě naučit žít.   

Pane Horáku, již přesně za týden se otevřou volební místnosti – čekají nás totiž krajské volby a v některých obvodech také volby do jedné třetiny Senátu. Proč mají voliči dát hlas právě vám?

Prvně bych chtěl vyvrátit mýty o tom, že krajské volby třeba nejsou tak důležité jako volby do poslanecké sněmovny, nebo volby komunální. Kraje výrazně rozhodují například o kvalitě středních škol, o stavu silnic II. a III. třídy a zřizují některá zdravotnická zařízení a sociální ústavy. Kompetencí v různých oblastech je celá řada a kraj má tedy opravdu velký vliv na to, jak se nám žije. A proč právě ODS? Říkám to dlouhodobě, naše kandidátní listina je velmi kvalitní, naleznete na ni léty prověřené úspěšné starosty a komunální politiky, stejně tak lékaře, podnikatele a třeba zástupce nejrůznějších spolků. Jde o tým praktiků, kteří ví, jak věci fungují a co je třeba zlepšit. Nechybí nám vize a víme, jak věci zrealizovat. Stejně tak je Občanská demokratická strana tradičním subjektem, který má reálné vize. Našim programem nejsou planá populistická a marketingová hesla!

Zhotovitel / zadavatel: ODS