Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Cyklistická sezona se blíží. Jak a kde v Olomouci vybrat kolo?

Tipy a názory

10.3.2020

Lenka Šimková

Jaro už nezadržitelně klepe na dveře a s ním i cyklistická sezona. Pokud doma ještě nemáte kolo, nebo si letos plánujete pořídit nové, tak vám poradíme nejen, na co je vhodné se při výběru kola zaměřit, ale také kam si pro nové kolo v Olomouci zajít. ;-)

Chcete na jaře začít jezdit na kole, ale nejste si jisti, jaké bude pro vás to pravé? Rozhodně se nebojte nechat si ve specializovaném obchodě poradit od odborníků. Koneckonců, když už se rozhodnete investovat do nového kola, tak by vám mělo také několik let vydržet a plně sloužit. Přesto vám však přinášíme několik rad a tipů, nad kterými byste se měli zamyslet, než do takového obchodu vyrazíte.

TYP KOLA
Aktuálně je na trhu celá řada typů kol a každému vyhovuje něco jiného. V zásadě by vaším hlavním rozhodovacím faktorem mělo být, zda budete kolo využívat spíše na výlety a do terénu, nebo si jej pořizujete jako dopravní prostředek do práce a většinu času na něm tedy strávíte na silnici. Silniční kola se skvěle hodí na veškeré asfaltové cesty, cyklostezky a silnice. Díky úzkým plášťům a jinému typu převodů se však téměř nehodí do terénu. Jestli však plánujete na kole jezdit jak po silnici, tak i v lehčím terénu, tak zkuste vybírat z nabídek krosových či trekingových kol, které kombinují přednosti silničního i horského kola. Dá se říct, že takové kolo je víceméně univerzální, a pokud ještě nejste plně rozhodnuti, v jakém terénu budete bicykl převážně využívat, mohlo by pro vás být tím pravým. Milovníci hor a náročnějších terénů by se pak měli zaměřit na oblast horských kol, která se na první pohled odlišují především tloušťkou plášťů a jejich hrubším vzorkem. Ovšem i samotná horská kola se dělí na několik typů, ale s tím správným výběrem vám už rádi poradí přímo v prodejně. A některé prodejny nabízejí také vyloženě městská kola, která vám bohatě postačí jako alternativní dopravní prostředek do práce.

VELIKOST A RÁM
V momentě, kdy si ujasníte, jaký typ kola pro vás bude nejvhodnější, přichází na řadu zamyšlení nad dalším parametrem, a tím je samotná velikost kola, tedy správná velikost rámu. Ta se určuje primárně podle výšky postavy, takže pokud si nejste jistí, kolik máte přesně centimetrů, tak se raději nechte přeměřit. Kromě velikosti rámu je důležitá i jeho celková geometrie. Nebojte se v prodejně domluvit s personálem a zkuste na kolo nasednout a lehce se projet. Okamžitě tak zjistíte, zda se vám na kolo dobře nasedá i z něj sesedá a zda vám rám vyhovuje i v průběhu jízdy. A malé upozornění pro dámy – již dávno neplatí, že by si ženy musely pořídit kolo s dámským rámem. Některým, obzvláště těm sportovněji založeným, více vyhovuje kolo s pánským rámem.

Se základní představou o tom, jaké kolo pro vás bude vhodné, se pak vypravte do obchodu. V Olomouci existuje hned několik specializovaných cyklo prodejen, ve kterých můžete vybírat z široké nabídky bicyklů. My vám přinášíme tipy na čtyři prodejny, které by vaší pozornosti neměly uniknout. ;-)

Adresa: Palackého 1332/22A, Olomouc
Telefon: 585 418 156, 773 020 405
E-mail: info@moolbike.cz
www.moolbike.cz
* Facebook
* Instagram

MOOLBIKE

Moolbike se cyklistikou zabývá od roku 1992 a za tu dobu nasbíral řadu cenných zkušeností. V nabídce cyklo prodejny naleznete kola všech kategorií - od základních modelů až po závodní speciály. V prodeji se objevují značky jako Felt, Giant, Scott, Author, Kellys, Woom, Rascal a LeGrand. V nabídce jsou téměř všechny typy kol, na které si jen vzpomenete - MTB, silniční, Gravel, triatlonová, městská/retro, Cruiser, BMX i elektrokola. Moolbike má ucelenou nabídku, která obsahuje vše pro cyklistu i jeho kolo, navíc zde najdete i kompletní servis běžných i elektrokol. "Jsme vybaveni diagnostikou pro většinu elektropohonů. Repasujeme a nastavujeme odpružené vidlice i tlumiče. Jsme pravidelně vzděláváni a nezalekneme se žádné novinky," uvádí Roman Hansmann, vedoucí Moolbike Olomouc.

Adresa: Křižíkova 1/A, Olomouc
Telefon: 776 090 080
E-mail: info@kolarna.eu 
www.kolarnastore.eu 
* Facebook

KOLÁRNA

Olomoucká cyklo prodejna, která se zabývá prodejem kol, elektrokol a dalších cyklistických doplňků. V její nabídce naleznete kola pro všechny jezdce - ať už profesionály, amatéry či hobby jezdce, nechybí ani nabídka různých elektrokol. Najdete zde převážně značky Cannondale, GT bicycles, Haibike (elektrokola) a Mondraker, samozřejmostí je pak i velký sortiment cyklo doplňků. "Nabízíme i profesionální servis jízdních kol a elektrokol. Bohužel jsme plně vytíženi a servis byciklů tak probíhá převážně formou objednání. Od letošního roku jsme spustili také nový eshop, který se řádí mezi ty největší u nás. Máme v nabídce spoustu exkluzivního zboží a najdete zde i zajímavé akční nabídky," prozrazuje Petr Březina, majitel Kolárny.

Adresa: Chválkovická 44, Olomouc
Telefon: 608 888 521
E-mail: jiri.kankovsky@seznam.cz
* Facebook
* Instagram

CYKLO KAŇKOVSKÝ

V nabídce cyklo prodejny Kaňkovský najdete silniční, horská, sjezdová, cyclocrossová, trekingová i gravel kola, samozřejmostí je i velká nabídka stále populárnějších elektrokol. V prodeji najdete více značek bicyklů, ale plně se Cyklo Kaňkovský věnuje pouze dvěma, a to značce Merida a Maxbike. V současné době na prodejně dochází i k navýšení kapacity cyko doplňků. "Naši zákazníci mají při koupi kola u nás veškeré počáteční servisy bezplatně. Snažíme se u "naléhavých" případů, jako je brzký odjezd na cyklodovolenou apod., opravit zákazníkovi kolo ještě v tentýž den," uvádí majitel prodejny Jiří Kaňkovský a dodává: "V rámci obchodu se věnujeme našemu mládežnickému cyklo teamu MAPEI MERIDA KAŇKOVSKÝ, který se řadí k nejlepším oddílům České republiky, a sbíráme medaile jak v rámci Českého poháru, tak i evropského a světového formátu. Všichni členové našeho obchodu jsou bývalí reprezentanti ČR v cyklistice, tudíž dokážeme poradit jak začínajícímu, tak i pokročilému jezdci."

Adresa: Lazecká 83, Olomouc
Telefon: 585 233 148
Email: tomas.rehulka@seznam.cz 

JÍZDNÍ KOLA ŘEHULKA

Tomáš Řehulka prodává jízdní kola nejrůznějších značek na stejném místě již od roku 1993. Sortiment zahrnuje jak kola silniční (racing, gravel), tak horská do všech typů terénů (downhill, enduro, trail, MTB-XC, Dirt), nejnověji v nabídce také najdete elektrokola s kvalitním pohonem Shimano nebo Panasonic. V posledních letech se Řehulka zaměřil převážně na kola značky Kellys, na objednávku je možné se domluvit na značce CTM, Leader Fox či Mayo. Dále zde naleznete také široký sortiment náhradních dílů a příslušenství. "Na prodejně mám stále vystaveno okolo sedmdesáti kol, zákazníkům umožňuji i splátkový prodej, a to s nulovým navýšením. K nově zakoupeným kolům je možno zdarma namontovat doplňky a zdarma je prováděna i první garanční kontrola a servis po zajetí kola," říká majitel prodejny Tomáš Řehulka.

Nezapomínejte na to, že nákupem samotného kola to nekončí. Pokud se s kolem vydáte na silnici, určitě by vám neměla chybět přední i zadní odrazka, nebo ještě lépe si s nákupem kola pořiďte i vhodné osvětlení. Pokud plánujete kolo využívat častěji, ať už k cestám do práce či do terénu, zajisté oceníte i blatníky, které přijdou vhod zejména v deštivém počasí. A rozhodně si nezapomeňte pořídit zámek na kolo. Jak se říká, stačí chvilka nepozornosti, kdy si "jen opřete" kolo o stojan a skočíte si do pekárny, a při návratu už své kolo nemusíte najít. A to za to opravdu nestojí, že? :-)