Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Cvičení se přesouvá z tělocvičen na čerstvý vzduch. Podívejte se, jak si užít jarní shazování kil i s vašimi dětmi

Tipy a názory

19.4.2018

Autor: Barbora Sísová

Konečně je tu jaro. Venku se začíná oteplovat, dětská hřiště a pískoviště opanují maminky s malými dětmi a cesty brázdí prcci na svých odrážedlech a kolech. V parcích posedávají maminky s kočárky a ty aktivnější se dokonce pouští s kočárkem do běhu nebo na kolečkové brusle. Pokud i vy chcete využít pěkného počasí k nějakému sportu, ale nemáte hlídání pro své děti, pak vás jistě potěší, že jsme pro vás našli hned několik cvičení, která si můžete vychutnat na čerstvém vzduchu i se svými ratolestmi, a to od těch úplně nejmenších v kočárcích až po tříleťáky.  

Ilustrační foto Ilustrační foto Foto: Depositphotos.com

Cvičení s kočárkem  "Kočárkování" (Centrum Těhulka)

Kdy: každý čtvrtek 9:30–10:30 (od dubna do října)
Kde: Smetanovy sady (park u Tržnice), sraz na začátku parku - vchod z ulice Polská (u jezírka)
Cena: 80 Kč, permanentka na 5 lekcí - 320 Kč
Přihlášení: nutné předem na telefonním čísle 724 268 854 (stačí i SMS) nebo mailem: centrumtehulka@seznam.cz (nutné vždy uvést telefonní kontakt na vás)
S sebou: kočárek s děťátkem, cvičební oděv, pevnou obuv, ručník, podložku na zem (karimatku, větší osušku), pití, hračku či pamlsek (svačinku) pro vaše děťátko, pláštěnku (kdyby náhodou)
Více informací: http://centrumtehulka.cz/index.php?page=cviceni-s-kocarkem

Tento typ cvičení je určen pro maminky od ukončeného šestinedělí, které si chtějí své každodenní procházky s kočárkem zpestřit troškou pohybu na čerstvém vzduchu. Výhodou je, že své dítko nemusíte odkládat na hlídání, ale naopak je při cvičení vaší velmi důležitou součástí. Cvičení se skládá z kardio prvků, jako jsou zdravá rychlochůze s kočárkem či frekvenční cviky, a dále z posilování - s kočárkem, s vlastním tělem či s různými pomůckami. Jelikož cvičení probíhá v parku, využívá se čistě přírodních míst, jako jsou cesty, tráva, lavičky, kopce, schody, průlezky na dětských hřištích a jiné. Poměr jednotlivých aktivit se každou lekci mění a pro pobavení maminek se objevují také různé pohybové hry či soutěže. Velkou předností "kočárkování“ s nejmenšími dětmi je to, že zatímco vy zdokonalujete svou postavu, děťátko vám mezitím krásně spinká na čerstvém vzduchu. Cvičení však rozhodně není určené pouze pro maminky novorozeňat, vzít si s sebou můžete i větší děti, které si během některých cviků mohou i poběhat mimo kočárek či zajezdit na odrážedle, kole či koloběžce (je však nutné zvážit, zda vám takto dítko vydrží 60 minut a zda vám umožní cvičení). Cvičení probíhá za každého počasí kromě deště či období těsně před ním. Pokud se cvičení ruší, je to vždy uvedeno na Facebooku a webových stránkách v den cvičení nejpozději v 8:30.

Foto: Centrum Těhulka
Foto: Centrum Těhulka

BodyFit Fresh Air (Studio Mamajóga)

Kdy: každý pátek, 10:30–11:30
Kde: sraz u Fontány ve Smetanových sadech.
Cena: 150 Kč/lekce, permanentka 5 lekcí: 600 Kč
Rezervace: pomocí sms: 721 224 164
S sebou: oblečení na cvičení na sobě, podložku nebo ručník, pohodlnou obuv, pití

Toto outdoorové cvičení je vhodné pro všechny maminky, které se chtějí po porodu vrátit do své původní kondice, nebo ji dokonce ještě zlepšit. Ani v tomto případě nejsou miminka překážkou, ale naopak nezbytnou součástí. Cvičení je určené pro maminky s miminky od 4 do 18 měsíců.

Foto: Studio Mamajóga
Foto: Studio Mamajóga

Od května navíc přibudou lekce pro maminky s batolaty od 12 do 36měsíců, a to v  úterý od 16:00 do 17:00. 

Foto: Studio Mamajóga

Cvičení a tančení s dětmi v šátku či nosítku (Centrum Těhulka)

Kdy: čtvrtek, 14:30–15:30
Kde: Zdravotní centrum Janského 24, od 6. dubna se cvičí a tančí venku, ve Smetanových sadech, pouze za pěkného počasí, sraz ve 14:15 u vchodu do parku z ulice Polská (u jezírka)
Cena: 100 Kč / 1 lekce nebo permanentka: 900 Kč / 10 lekcí (platnost 4 měsíce)
Přihlášení: nutné předem na telefonním čísle 724 268 854 nebo mailem centrumtehulka@seznam.cz
S sebou: pro maminky - cvičební oděv, pevnou obuv, ručník, pití, šátek nebo nosítko, pro děti - oblečení na cvičení, drobnou hračku, pamlsek (pro větší děti)

Jedná se o pohybovou aktivitu pro maminky od ukončeného šestinedělí, které se chtějí po porodu hýbat a postupně se dostat zpět do formy. Snoubí se zde prvky cvičební i taneční, v různém poměru. Jde o cvičení na bázi fitness, kde hlavní roli hraje posilování svalových partií, kardio zátěž a následně zapojení tanečních prvků. Maminky se baví, dělají něco pro svou postavu a přitom mají dítě neustále při sobě. Všechny pohybové prvky jsou právě uzpůsobeny dětem v šátku či nosítku. Začíná se protažením svalových partií, poté se lehce zahřeje celé tělo a následně posilují svalové partie, spolu se zapojením tanečních prvků. Šátek i nosítko lze po předchozí domluvě zapůjčit za příplatek 30 Kč (nosítka již mohou být rezervována). Lekce trvá 45 minut.

Hrátky v parku pro chodící děti do 3 let (Promami)

Kdy: středa, 10:30–11:30
Kde: v parku pod Dómem sv. Václava. Sraz přímo na místě.
Cena: 80 korun, možnost koupit permanentky: ve výši 600 Kč (na 8 lekcí za 75 Kč s platností 3 měsíce), nebo ve výši 1050 Kč (na 15 lekcí za 70 Kč s platností 6 měsíců)
Přihlášení: Je třeba online rezervace 
Co s sebou: pohodlné oblečení na venek, pití a svačinku

Hrátky v parku jsou určeny pro všechny aktivní děti, které si rády hrají na čerstvém vzduchu. Důležitou podmínkou je, aby děti uměly už samy suverénně chodit, ideálně i běhat. Cvičení je tedy vhodné pro děti zhruba od 1 roku do 3 let v doprovodu rodičů. Vaše děti se mohou těšit na první drobné hry a hříčky s pomůckami i bez. Čekají je nejrůznější hry, při kterých se pořádně vyběhají, takže potom budou krásně spinkat. Hrátky probíhají za každého počasí.

Ilustrační foto Ilustrační foto Foto: Depositphotos.com

Parkohrátky (Active mama)

Kdy: začátek v červnu, bude upřesněno na Facebooku nebo webových stránkách
Kde:
Smetanovy sady
Cena: 110 korun / lekci, platba při online přihlášení
Přihlášení: Na lekci je nutné se přihlásit online na www.activemama.cz. Přihlášku můžete ještě zrušit do 19:00 den před lekcí.
Co s sebou: oblečení na ven, pití

Active mama pořádá zábavné hry pro děti v přírodě po celé České republice a letos poprvé také v Olomouci. Aktivita je vhodná pro děti od 1,5 roku do 3 let, rozvíjí fyzické dovednosti, jemnou motoriku a poznávání nových věcí v přírodě. Děti si užijí spoustu legrace na čerstvém vzduchu a maminky si alespoň trochu odpočinou. Zatím proběhla pilotní hodina 11. dubna ve Smetanových sadech, které se zúčastnila spousta olomouckých maminek spolu se svými ratolestmi. Jelikož úvodní hodina proběhla z pohledu pořadatelů i přítomných maminek úspěšně, rozhodla se organizace Active mama s Parkohrátkami v Olomouci pokračovat a už od června se můžeme těšit na pravidelné lekce. Přesné termíny se dozvíte na Facebooku.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Barbora Sísová