Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čtyři dny plné designu a umění. Envelopa Office Center zve na nevšední výstavu českých značek

Zprávy z regionu

30.1.2023 aktualizováno 7.2.2023 12:00

Autor: red

Moderní kancelářská budova Envelopa Office Center v Olomouci, která patří developerské skupině REDSTONE, hostí v polovině února nevšední výstavu Design Olomouc. České značky v Envelopě. V obřím proskleném atriu, kde sídlí i vyhledávané Bistro Paulus, se od 15. do 18. února představí se svými designovými kolekcemi tradiční české podniky, start-upy i další umělci a výtvarníci.

"Smyslem výstavy je přivést do Olomouce přední české značky, které pracují s designem a jejichž práce je oceňovaná doma i v zahraničí. Zároveň jsme vytipovali nastupující značky a startupy, které se teprve etablují na trhu. Každý rok také chceme návštěvníkům ukázat, jak vypadal design v našem regionu v minulém století, tentokrát jsme zvolili olomouckou čokoládovnu Zora," říká manažer projektu Pavel Vysloužil. Součástí expozice jsou i díla Jana Dostála, jednoho z nejzajímavějších českých sochařů současnosti. Vstup na akci je zdarma.

A co dalšího návštěvníci uvidí? Kolekci hodinek Prim ze společnosti Elton hodinářská, pivní sklo od Pilsner Urquell, novinky od zlínské obuvnické firmy Vasky, lustry od sklářů z Lasvitu či studia Šípek&Špalek, kolekci betonových výrobků od společnosti Cementum, dětský vozík za kolo a odrážedla Kolofogo či ekologické hračky a stavebnicové prolézačky značky Antonie Emma.

Nápad na projekt Design Olomouc vznikl ve skupině REDSTONE krátce poté, co se na podzim roku 2021 otevřela budova Envelopa Office Center. "Nechtěli jsme, aby stylový prostor zůstal skryt před zraky veřejnosti. Naopak – aby se stal oblíbeným místem setkávání a kulturních a společenských akcí," řekl zakladatel skupiny REDSTONE Richard Morávek. Připomněl, že společnost pracuje na svých projektech s předními českými i zahraničními designéry a zároveň podporuje lokální start-upy, inovátory, umělce či sportovce. "Jsme přesvědčeni, že úspěch se má vracet, růst počtu úspěšných firem a etablovaných značek neznamená vzájemnou likvidační konkurenci, nýbrž motivaci, inspiraci a možnost synergií," doplnil.

Otevírací doba:
ST 15. 2. – 11:00 – 18:00
ČT 16. 2. – 11:00 – 18:00
PÁ 17. 2. – 11:00 – 15,:00
SO 18. 2. – 10:00 – 18:00
Vstup ZDARMA
Web: designolomouc.cz

Vystavovatelé

Prim (Elton hodinářská)
První české, respektive československé hodinky spatřily světlo světa před více než 70 lety. Na začátku to bylo jedno velké dobrodružství, protože v té době u nás nikdo náramkové hodinky nevyráběl. Ukázalo se ale, že šikovné české ruce, a především hlavy si dokážou poradit i s velkými výzvami. A tak se v Novém Městě nad Metují zrodily "primky". Hodinky, které se zájmu a oblibě těší dodnes. Plným právem. Tradice kvalitních českých hodinek PRIM pokračuje i v 21. století díky společnosti ELTON hodinářská, která ji dále úspěšně rozvíjí. Proto se i dnes můžeme těšit z mistrovské práce českých hodinářů a na svá zápěstí připnout legendární modely ORLÍK, DIPLOMAT nebo PAVOUK.

Pilsner Urquell
Když se řekne Pilsner Urquell…Patrně každému se vybaví zlatý ležák se sněhobílou pěnou. Za více než 180 let od uvaření první várky získal světový věhlas a tradici vaření si pivovarští sládci předávají z generace na generaci. Pilsner Urquell znamená synonymum kvality.
Výroba pivních sklenic pro Pilsner Urquell je spojena s rozvojem sériové výroby ve sklářském průmyslu v 19. a 20. století. Pivní sklenice bylo možné vyrábět v nejrůznějších tvarech a dekorech. S rostoucí oblibou filtrovaného piva vzrůstalo také uplatnění sklenic jako nejvhodnějších nádob ke konzumaci, kde mohla vyniknout jiskra zlatého moku. Tradice českého sklářství se rozvíjela i v průběhu celého 20. století. Po období sice designově zajímavého, ale přeci jen unifikovaného skla dostaly pivovary po roce 1989 opět šanci vyzdvihnout své pivo sklenicemi s originálním designem nebo si vybrat z širší škály možností. Od roku 1992 se proto na výrobě sklenic Pilsner Urquell podíleli nejlepší čeští designéři.

Vasky
Vasky, poctivé boty od českých ševců. Vyrobené jsou lokálně ve Zlíně z pravé kůže a každému páru i doplňku se dostane péče až 12 šiček a ševců, kteří je celé vyrábějí ručně. Vasky, založené mladým podnikatelem Václavem Staňkem, tak kráčí po stopách dlouholeté zlínské obuvnické tradice, a to s důrazem na kvalitní a nadčasové provedení, díky kterému budete svůj pár s láskou nosit po mnoho let. Ve Vaskách se budete cítit doma kdekoliv, kam vás nohy donesou. Jsou to boty stvořené pro vaše zážitky – ať už jste v lesích, horách, nebo ve velkoměstě.

Lasvit
LASVIT je globálním lídrem v oblasti vytváření odvážných a jedinečných prostorových a světelných zážitků, které jsou navrženy tak, aby doslova povznesly pocity a estetiku všech. Společnost LASVIT, kterou založil Leon Jakimič, je lídrem světového designerského průmyslu. Vedle osobitého stylu a vytříbeného vkusu LASVIT vyniká svým nekonečným optimismem a touhou propojit design s uměním za využití tradičních i moderních metod a technologií.

Šípek & Špalek
Šípek & Špalek je česká sklářská firma, založená v roce 2017, zabývající se designem a výrobou světelných, dekorativních skulptur a lustrů pro soukromé i komerční prostory, menší vily, velká hotelová lobby či luxusní, zámořské jachty. Její specializací jsou na míru navržená svítidla, která splňují ty nejpřísnější estetické a funkční parametry. Od svého založení tato firma stihla expandovat na zahraniční trhy a ke konci roku 2022 byl počet realizovaných projektů realizovaných mimo hranice České republiky téměř padesát. Na začátku roku 2022 otevřela zastoupení ve Spojených Arabských Emirátech s cílem posílit svoji pozici nejen na tamních trzích, ale i dále směrem na východ.

Cementum
Společnost Cementum se zabývá výrobou udržitelných betonových produktů s důrazem na design a maximální využití druhotných surovin. Cílem společnosti je snížení environmentálních dopadů betonových výrobků a úspora přírodních zdrojů. Ve výrobcích je využito plné náhrady přírodního kameniva recyklovanou stavební a demoliční sutí, což společně se svým opakovatelným recyklačním cyklem naplňuje principy oběhového hospodářství a přispívá ke snížení emisí CO2. Do produktového portfolia společnosti spadá městský mobiliář, dlažba s obsahem druhotného skla nebo recyklovaného kameniva. betonové výrobky do interiéru a exteriéru jako jsou například terasy a veřejné prostranství.

Kolofogo
Jediný český výrobce designových jednostopých vozíků za kola. S vozíky, které vznikají v malé továrně v Proseči na Vysočině, můžete bez obav do terénu nebo na traily. Vaše děti se budou cítit komfortně a bezpečně. Majitel Pavel Černý se svým týmem vymyslel řadu vychytávek a jeho výrobky putují nejen do Evropy, ale i do Izraele, Austrálie nebo Kanady. Před několika lety spustilo Kolofogo také výrobu bytelných dětských odrážedel, které je možno integrovat přímo do vozíku.

Zora
Továrna byla založena v roce 1898 jako první český podnik svého druhu v tehdejší poněmčené Olomouci. Výroba byla zahájena v pronajatých prostorách Občanské záložny na Dolním náměstí v historickém centru města o rok později. Již v roce 1908 se firma mění na akciovou společnost s názvem "Akciová továrna na cukrovinky a čokoládu v Olomouci" a začíná používat slovní označení Zora. Po vzniku Československa dochází k velkému rozmachu společnosti a ve 20. letech podnik zaměstnává více než 800 lidí. V roce 1945 se firma stala národním podnikem a v roce 1963 součástí Československých čokoládoven. V té době vyráběla až 13 000 tun cukrovinek a s některými výrobky slavila úspěchy i v zahraničí. V novodobé historii, kdy české čokoládovny koupila skupina Nestlé, začala psát Zora další kapitolu svého vývoje. Po rozsáhlé rekonstrukci výroby byla do Olomouce soustředěna výroba tabulkových čokolád, které jsou označeny logem Zory i dalších členů skupiny doma i v zahraničí.

Antonie a Emma
Antonie Emma se do povědomí veřejnosti dostala díky výrobě unikátních dřevěných průlezek a hraček z masivního dřeva. Firma si zakládá na originalitě a dokonalé kvalitě svých produktů. Antonie Emma je partou přátel, kterým záleží na tom, s čím si jejich děti hrají. Vše tak vyrábějí podle svého nejlepšího svědomí a v souladu se svým přesvědčením. Hračky jsou vyrobené s láskou a respektem k planetě i všemu živému. Vydrží věky a při správném používání mohou sloužit i dalším generacím. Veškeré produkty Antonie Emma jsou vyráběné v České republice. Firma klade důraz na lokální zdroje. Při výrobě používá přírodní materiály, ekologicky balí, minimalizuje množství odpadu. Všechny hračky jsou vyrobené ze dřeva z lesů s FSC certifikátem, v nichž se hospodaří udržitelným způsobem. V nabídce Antonie Emma najdete také sérii Faber THX, která je vytvořená s jasným záměrem – využít materiál do posledního kousku. Šanci tak dostávají i díly, které, přestože nejsou stoprocentně esteticky dokonalé, jsou plně funkční a zcela bezpečné. Série THX je výsledkem vize značky Antonie Emma – žádný strom nebude pokácen zbytečně.

Jan Dostál
Jan Dostál je český sochař žijící a tvořící v Olomouci, kde v roce 2012 absolvoval hejčínské gymnázium. V Brně pak následně v roce 2018 dokončil studium na Fakultě výtvarných umění při Vysokém učení technickém. Kromě soukromých sbírek jsou jeho díla k vidění i ve veřejném prostoru (např. v Olomouci, Velkém Týnci, Praze,...). V rodném městě na sebe poprvé výrazněji upozornil v roce 2015 instalací ocelové sochy "Vetřelce" na střeše domu v Šemberově ulici. Pro český pavilon na poslední světové výstavě Expo v Dubaji vytvořil téměř deset metrů vysokou sochu Mrak. Jeho dílem je také kříž s kopulí na Červeném kostele v Olomouci.