Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čtyři a půl tisíce zahraničních studentů ze 108 zemí světa. Univerzita Palackého láká i cizince

Zprávy z regionu

16.1.2020

Autor: zd

Na Univerzitě Palackého v Olomouci v současné době studuje 4497 zahraničních studentů ze 108 zemí světa. Meziročně jejich počet roste, za poslední desetiletí se zvýšil o více než sto procent.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

"Nárůst počtu zahraničních studentů koresponduje se současným strategickým záměrem naší univerzity. Ten říká, že klíčem k úspěchu v globálním světě kvalitních univerzit je cílená, promyšlená internacionalizace," řekl prorektor pro zahraničí Martin Kudláček. Univerzita za svou strategii v prohlubování mezinárodního prostředí ostatně v loňskem roce obdržela prestižní cenu Evropské asociace pro mezinárodní vzdělávání EIAE 2019.

V roce 2019 studovalo na Univerzitě Palackého 4497 zahraničních studentů ze 108 zemí světa. Ve srovnání s rokem předchozím je to o 452 posluchačů více. S odstupem zhruba desetiletí se počet zahraničních studentů zvýšil o více než sto procent. Podle vedoucího zahraničního oddělení Dalibora Mikuláše studuje dnes na olomoucké univerzitě oproti roku 2018 více posluchačů ze Slovenska, Španělska, Ukrajiny, Polska, Francie, Itálie, Izraele, Německa, Japonska, Číny, Turecka a Kazachstánu.

"V posledních třech letech se zásadním způsobem účastníme velkých mezinárodních veletrhů v Evropě, Asii a v Severní a Jižní Americe. Jsme úspěšní v programech Erasmus+ KA 103 a Erasmus+ KA 107 a právě tyto programy stojí za zvýšenými počty studentů ze zemí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko a Turecko," uvedl Mikuláš. Nárůst počtu studentů z Německa podle něj souvisí s vyšším zájmem o studium ve zpoplatněných cizojazyčných programech. "Studenti z Japonska preferují krátkodobé pobyty, izraelští posluchači se zase výrazně orientují na studium medicíny v anglickém studijním programu. Aktuálně nás těší nárůst polských studentů, kteří na UP přicházejí hlavně přes programy Erasmus a CEEPUS. Posluchači z ostatních slovanských zemí k nám přicházejí studovat v českém jazyce, především s ohledem na rostoucí renomé a kvalitu naší univerzity," vysvětlil. Výčet aktivit podle vedoucího zahraničního oddělení univerzity úspěšně doplňují i letní a zimní školy, organizované především v angličtině a zastoupené hlavně čínskými univerzitami.

V rámci bakalářských, magisterských a doktorských programů se zahraniční studenti nejvíce zajímají o studium medicíny. V posledních dvou letech je obrovský zájem také o mezinárodní rozvojová studia a zvyšuje se poptávka po psychologii. Ve výměnných pobytech jsou atraktivní všechny filologie, často skloňovaná je historie, pedagogika, speciální pedagogika, vychovatelství, právo, politologie, geografie, tělesná výchova a sport a další. 

„Osobně jsem velmi rád, že je o Univerzitu Palackého v zahraničí čím dál větší zájem. Rádi bychom však ještě více posílili cizojazyčné bakalářské a magisterské studijní programy. V tomto směru máme velký potenciál. Cílem Univerzity Palackého v Olomouci je být mezinárodním centrem vzdělanosti se zásadním a dlouhodobým přínosem pro město, region a v mnohém ohledu i Českou republiku," řekl závěrem Mikuláš.