Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Olomouci i regionu přibývají stovky nakažených koronavirem. Na testování si počkáte i několik dnů

Zprávy z regionu

22.10.2020

Pavel Vysloužil

Znáš někoho, kdo už to měl? Častá otázka, která padala letos na jaře v rozhovorech mezi kolegy na pracovišti, v rodině nebo v hospodě u piva. Dnes už ztratila význam. V Olomouci a okolí nemoc covid-19 zasáhla přes pět tisíc lidí a v síti nakažených uvízli rodinní příslušníci, spolupracovníci nebo známí každého z nás. Protože počty nakažených rostou exponenciální řadou a testy na nemoc prochází desítky tisíc lidí i v našem kraji, dali jsme pro vás dohromady aktuální informace – co vás čeká, pokud je musíte podstoupit.

Není to dobrá zpráva už tehdy, když jevíte příznaky choroby a obvodní lékař vás pošle na test do nemocnice. Nejlepší zpráva není ani ta, když vám zavolají z hygienické stanice, že vás vytrasovali (přišli jste do intenzivního déle trvajícího kontaktu s nakaženým) a pošlou vás tamtéž. Vyloženě špatná zpráva je, že bude trvat několik dnů až týden, než se dostanete na test a dozvíte se, že nemoc covid-19 máte, respektive, že jste ji vlastně už z větší části prodělali.

V Olomouci se můžete nechat testovat metodou PCR (výtěr z nosu a krku) na dvou místech – ve fakultní a ve vojenské nemocnici, celková kapacita je 500 lidí denně. V obou už funguje elektronický objednávkový systém, do kterého se musíte přihlásit se žádankou od hygienické stanice nebo obvodního lékaře. Systém vám nabídne nejbližší volný termín. Další odběrová místa jsou v okolí například v Hranicích, Šumperku či Prostějově, ale praktický lékař vám automaticky vypisuje žádanku na odběr ve spádovém zařízení. I kdybyste za každou cenu chtěli zkrátit dobu čekání a nahlásit se jinam, nijak si nepomůžete – třeba v Šumperku budete čekat stejný počet dnů jako v Olomouci. Výsledek testu by vám měl přijít do 36 hodin. Seznam odběrových míst i s otevírací dobou a kontakty najdete ZDE →

Ve Fakultní nemocnici Olomouc spustili rezervační systém ve středu. "Situace byla neúnosná. Lidé se nemohli zaregistrovat dopředu a stávalo se, že na odběr čekali až dvě hodiny – v zimě nebo dešti. Protože jsme jako jedna z mála nemocnic v Česku neměli objednávkový systém, sjížděli se k nám navíc lidé z celé republiky," říká ředitel nemocnice Roman Havlík. Podle něj pracovníci i zvýšený zájem o testy zvládli za cenu delších směn či navýšení kapacity. V posledních dnech, kdy křivka počtu odběrů strmě stoupá nahoru, ale nestíhají testy vyhodnocovat laboratoře.

Foto: archiv Fakultní nemocnice Olomouc

Pokud se objednáte na test dnes s žádankou od lékaře či hygienické stanice (test zdarma), nečekají vás sice žádné fronty, zato budete žít dalších několik dnů v nejistotě, zda nemoc opravdu máte. Ve čtvrtek ráno jsme zkoušeli rezervační systémy v obou nemocnicích – ve fakultní byl nejbližší termín v úterý 27. října, ve vojenské jsme nenašli jediný volný termín na dalších sedm dnů (na víc se předem nedá objednat). Neuspějete ani tehdy, když byste chtěli mít jistotu a test si za dva tisíce korun zaplatili. Volné termíny jsou ve vojenské nemocnici v úterý a ve fakultní ve středu příští týden. "Zájemcům se průběžně otevírají v systému vždy další dny, které jsou volné. Je proto potřeba sledovat stránky covid.fnol.cz, přes které se rezervace provádějí. Bohužel si musí lidé několik dnů počkat, kapacita laboratoří je omezená," uvedl Havlík.

Foto: Jan Procházka

V Olomouci a okolí bylo k 22. říjnu 2179 aktuálně zaregistrovaných nakažených, v celém kraji potom 7877. Od počátku epidemie se nakazilo v regionu 12879 lidí, 91 pacientů zemřelo (vše zdroj Ministerstvo zdravotnictví). Kapacita odběrů v kraji je 1050 denně, přesto hygiena vykazuje téměř 2500 testovaných. Rozdíl v číslech vysvětluje ředitel Havlík tím, že na odběry chodí také řada lékařů a zdravotnického personálu i spousta pacientů přímo v nemocnicích.

"Pokud vezeme pacienty do zdravotnických zařízení, musíme k nim z bezpečnostních důvodů přistupovat jako k potenciálně nakaženým koronavirem. Testování neděláme my, na to nemáme čas, ale až nemocnice," potvrzuje vedoucí lékař operačního střediska olomoucké záchranky Břetislav Bolard.

Poznámka: Dobrat se skutečných počtů například aktuálně nemocných nebo celkového čísla nakažených v Olomouckém kraji nebo Olomouci je nemožné. Ve čtvrtek uváděla krajská hygiena celkový počet nemocných v regionu za celou epidemii 9814, na stránkách kraje bylo číslo 10 461 a na webu ministerstva zdravotnictví 11572.