Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Cosplay festival zavede návštěvníky do Japonska

Tipy a názory

8.1.2019

Autor: red

Komunita cosplayerů chystá setkání s veřejností, kde se propojí reálný svět s fikcí. Festival se uskuteční v Galerii Šantovka 19. ledna. Letos návštěvníky cosplayeři zavedou do kolébky cosplaye – Japonska.

Nikde jinde neuvidíte tolik nadšenců fiktivních postav z komiksů, filmů, anime či fantasy literatury, kteří se veřejně objevují mezi lidmi, interagují s nimi a odehrávají své mikropříběhy naživo...

Foto: Jan Procházka

Cosplay festival v Olomouci se pyšní titulem největší veřejné přehlídky oživlých postav z předloh jako anime, manga, comics, superhrdinské filmy, fantasy a pc hry v Česku. I v rámci Evropy jde o velmi unikátní záležitost. Je to prakticky jediné místo, kde si na své přijde nezaujatý návštěvník, ale také zapřisáhlý fanoušek. V roce 2018 se průvodu, kterým celý festivalový den končí, zúčastnilo v jeden okamžik přes 100 kostýmovaných postav.

Letos nás cosplayeři zavedou do Japonska. "Složeninu slov costume a play poprvé použil roku 1984 japonský reportér, který trend oblékání se a sžívání s oblíbenými předlohami zaznamenával na amerických srazech. Představením tohoto nově vznikajícího fenoménu fanouškům doma v Japonsku prakticky odstartoval masový boom cosplaye po celém světě. Japonská manga (komiks) a anime (animované seriály a filmy) vytvářely dost předloh a zároveň měly následovníky po celém světě. Fanoušci japonských předloh se ve velkém s novým trendem ztotožnili a z cosplaye udělali koníček, jak jej známe dnes. Ačkoliv tedy cosplay nevzniknul v Japonsku, je považováno za jeho kolébku. A my bychom takto chtěli Japonsku vzdát hold a připomenout si, jak vypadá hlavně japonský svět cosplaye," říká hlavní pořadatel festivalu Pavel Vykydal.

Foto: Michal Pospíšil

Doprovodný program bude bohatý 
Aby si návštěvníci duch Japonska co nejvíce užili, budou si moci zažít širokou řadu 
aktivit. Například psát japonským písmem, kaligrafií je provedou slečny Ajaka a Mizuho. Za Českou origami společnost přijede zakladatelka a současná předsedkyně se svojí kolegyní, které mají se skládáním z papíru mnohaleté zkušenosti. I ony se návštěvníkům budou věnovat a provedou je tvořivou částí programu. Olomoucký sportovní klub Kagawa-Kai zasvětí návštěvníky do tajů japonského boje s mečem – kendó. Prodejna Oxalis bude po celou dobu servírovat vybrané druhy japonských čajů a k ruce mu budou sličné "maidky". Maid kafé je zajímavý původem japonský trend servírování nápojů v duchu francouzského služebnictva 19. století propojený s kostýmovou hrou a moderními vymoženostmi. V neposlední řadě vznikne na galerii zóna několika umělců, kteří se zabývají kreslenou a animovanou tvorbou inspirovanou japonskými druhy komiksu. A o prodej nerdího merche se postará se svým vystavením online obchod outofmana.cz.