Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.5 °C

Co všechno se může stát během výletu tří kamarádek s malými dětmi? Komedie Matky na tripu vás překvapí

Kultura

30.5.2024

Autor: red

Poslední premiérou jubilejní 20. sezony Divadla Tramtarie je komedie Matky na tripu. Autorem hry o třech kamarádkách, které s malými dětmi vyrazí na turistický výlet, během kterého zažijí v pravdě nečekaná dobrodružství, je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. Premiéra se uskuteční v pátek 31. května v 19 hodin.

Zuzana, Julie i Bibiana jsou kamarádky ze střední školy, jejichž životy šly po maturitě naprosto rozdílnými cestami. Ještě před tím ale spolu zažily výlet, na který, ačkoliv skončil naprostou katastrofou, dodnes vzpomínají. A nyní, již jako matky malých dětí, se rozhodnou podobný výlet zopakovat. Ani jedna ze zúčastněných nemá o společné dovolené žádné velké iluze, přece jenom, už jsou "matkami". Značené cesty je ovšem zavedou do míst, které nelze na mapě vyhledat, a na kterých se o sobě dozví více, než by možná chtěly...

Vladislav Kracík, autor divácky úspěšných tramtarijních her, jako je Druhý život Veroniky, Po stopách něžného muže, Poslední noc s Claudií nebo Hřeben Bruce Willise, se tentokrát nechal inspirovat tématem rodičovství. Hlavní hrdinky příběhu jsou v kontextu nastalých událostí neustále nuceny řešit otázku, jaký byl život před narozením potomků a jaký je po. A co je nakonec tedy lepší? A kdo určuje to, co je lepší? A je vůbec možné se z toho všeho nezbláznit?

Inscenace Matky na tripu je originálním žánrovým koktejlem, sahajícím od komedie, přes grotesku až po vztahové drama s mysteriózními prvky. Všechny tyto rozmanité přísady ale spojuje tradiční tramtarijní humor, důraz na odkaz, zkratku a originální scénické řešení.

V hlavních rolích tří kamarádek se představí Tereza Toth Čápová, Dominika Hrazdílková a Petra Konev Čiháková. V rolích dvou "nedomestikovatelných sourozenců" vystoupí Jana Drgová a Miroslav Černý. Paletu postav hry potom doplňuje legenda souboru Marek Zahradníček a bývalá členka souboru Jana Posníková, nyní členka Moravského divadla. Za scénografii stojí Hynek Petrželka, kostýmy navrhla Eva Papešová. O hudební stránku inscenace se postaral Lukáš Mareček, člen legendární olomoucké hudební formace Homebwoy rasta.