Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čestmír Neoral: Vím, co pro vás chci a můžu v senátu udělat

Advertorial

22.9.2022

Autor: PR článek

Během akce Týden zdraví, v rámci které jsem celý minulý týden vyjížděl do okolních obcí a měst, přitom nevynechal Olomouc, jsem v debatách s občany odpovídal na řadu zajímavých dotazů. Některé z nich si myslím zaslouží odpověď nebo vysvětlení.

Foto: Filip Jančo

Například proč kandiduji do senátu? Proto, že jsem na poli své profese lékaře odvedl za 40 let kariéry společnosti to, co do mě vložila. Odoperoval jsem jako chirurg na 15 000 pacientů, předal své zkušenosti stovkám studentů medicíny. Přes 30 let jsem sloužil jako lékař-záchranář u horské služby. Tyto profesní i životní zkušenosti chci nyní, kdy mám jako již emeritní přednosta chirurgické kliniky dostatek času, využít pro práci v senátu. Mám samozřejmě blízko ke zdravotnictví, a tak za klíčová témata považuji nedostatek lékařů a tím pádem horší dostupnost zdravotní péče v obcích a menších městech. Jako dlouholetý pedagog dokážu najít slabá místa v systému výuky, atestací, postgraduálního studia mediků a podílet se na jejich nápravě.

Další otázkou, na kterou jsem odpovídal byla samozřejmě energetická krize. Již před časem jsem apeloval na vládu a zákonodárce, aby neprodlužovaly stav nejistoty a konaly. To se naštěstí v těchto dnech děje a já věřím, že si s nastalou situací poradíme, ať už na národní nebo celoevropské úrovni. Říká se o mně, že jsem mužem činu. S řešením energetické krize bych já osobně začal dříve a nebál se razantnějších řešení.

Kromě absence praktických lékařů, pediatrů nebo zubařů jste si na mnoha místech postěžovali na nedostatečnou dopravní obslužnost nebo dnešnímu provozu nevyhovující dopravní síť. I tato oblast má mezi mými prioritami místo. Nedokážu si například představit, že by ještě něco mohlo zpozdit tak očekávanou a potřebnou dopravní stavbu jako je tzv. východní tangenta. Také průjezd Olomoucí a parkování v hanácké metropoli musí být systematicky řešeno.

V mnoha rozhovorech jsem vysvětlil, co je míněno podporou tzv. paliativní péče, tedy služby na pomezí lékařské a sociální oblasti o nevyléčitelně nemocné a umírající. Mám za to, že tato oblast si zaslouží pevné místo v lékařském a zdravotnickém školství. Personál těchto zařízení, který obětavě vykonává tuto práci musí mít například ucelenou možnost celoživotního vzdělávání. Konečně, budování staveb nebo přestavby objektů pro tento druh péče se neobejde do budoucna bez zřetelné státní podpory.

Toto jsou příklady témat a oblastí, kterým se chci věnovat. Domnívám se, že senát nemá být pouhým sborem "právníků" posuzujících právní normy poslanecké sněmovny. Horní komora má znít mnoha hlasy, být prostorem, kde se zrcadlí zkušenost, moudrost a nadhled, které jsou opřeny o bohaté profesní, manažerské a životní zkušenosti. Jsem připraven všechny své schopnosti využít v práci pro obyvatele našeho regionu.

Prof. MUDr. Čestmír Neoral, CSc., kandidát do senátu

zadavatel/zpracovatel ODS