Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 10.4 °C

Červený kostel oslaví rok od svého otevření pestrým programem. Chystají se přednášky, koncerty, divadelní představení i Sousedská slavnost

Zprávy z regionu

24.4.2024

Autor: red

V pátek 17. května oslaví Vědecká knihovna v Olomouci rok od slavnostního otevření Červeného kostela a přístavby foyer. Knihovna si první výročí připomene v průběhu celého května pestrým programem. Lidé se tak mohou těšit na divadelní představení, Sousedskou slavnost, Muzejní noc, besedy, přednášky i benefiční koncerty. Připravena je také anketa veřejnosti a mnoho dalšího.

Foto: Lenka Šťastná

Červený kostel zdobí třídu Svobody a právem patří mezi nepřehlédnutelné dominanty Olomouce. Desítky let však sloužil Vědecké knihovně k uskladnění knih a veřejnosti byl uzavřen. Po rozsáhlé rekonstrukci dle projektu architekta Miroslava Pospíšila se z nevyhovujícího skladu proměnil v moderní kulturně-vzdělávací centrum a veřejnosti se slavnostně otevřel 17. května loňského roku. 

"Už to pomalu bude rok, co jsme slavnostně otevřeli Červený kostel veřejnosti a já jsem neskutečně ráda za kvalitní programovou nabídku, kterou zde nabízíme, i za přízeň, kterou nám návštěvníci zachovávají. Za ten rok jich prošlo Červeným kostelem téměř jednapadesát tisíc, což je opravdu krásné číslo," usmívá se ředitelka Vědecké knihovny Iveta Ťulpíková a pokračuje: "Když jsme byli na samém počátku rekonstrukce, tak jsem měla přání, aby se Vědecká knihovna stala více otevřenou institucí a aby více spolupracovala s ostatními institucemi ve městě, což se nám podařilo. Kromě přednášek v režii Vědecké knihovny se zde konají koncerty Moravské filharmonie, svá představení zde uvádí Moravské divadlo, konají se zde různé koncerty, výstavy, spolupracujeme i s Univerzitou Palackého… jsem tedy opravdu ráda, že se mé přání splnilo. Tím, že si lidé zvykli chodit do Červeného kostela ať už na různé z těchto akcí, nebo posedět do kavárny ve foyer, tak se nám zvýšil také počet čtenářů a výpůjček, což opět vnímám velmi pozitivně. Už nyní se těšíme na to, až nám počasí dovolí zprovoznit naši zahrádku, kterou letos nově obohatíme i o slunečníky pro ještě větší komfort návštěvníků."

Revitalizovaný Červený kostel s moderní přístavbou foyer získal od svého otevření již řadu významných ocenění. "Musím přiznat, že mě velmi těší zájem o tuto stavbu v médiích, která se zabývají architekturou a designem. Co jsem se díval, tak se zmínka o rekonstruovaném Červeném kostele objevila ve více než sedmdesátce těchto médií, přičemž téměř polovina z toho jsou média světová. Toho si velmi ceníme, tahle zpětná vazba je pro nás opravdu důležitá a motivující. Rovněž si vážíme i významných ocenění, kterým se rekonstrukci dostalo. V loňském roce získal Červený kostel titul Stavba roku v rámci České republiky a nejnovější cenu, Czech Interior Award, jsme dostali před týdnem. Zároveň jsem velmi rád, že se Olomoučané naučili pravidelně navštěvovat tyto prostory. Jako autoři projektu jsme doufali, že dojde k probuzení této části městského centra a jsem si jist, že se to podařilo," dodává za atelier-r architekt Miroslav Pospíšil.

Foto: Jan Procházka

Vědecká knihovna si první výročí připomene pestrým programem

V pátek 17. května proběhne v knihovně Muzejní noc. Pozvání do kostela přijal orchestr Flauto Armonico ZUŠ Žerotín. Následně se mohou zájemci těšit na prohlídky kostela zpestřené hudebními vstupy. Program začíná v 17 hodin.

Ve čtvrtek 23. května vystoupí v kostele soubor Kammerchor St. Georg Nördlingen a skupina trubačů z Pozounového sboru Nördlingen.

O víkendu 25. a 26. května jsou všichni zváni na druhý ročník Sousedské slavnosti. Na programu jsou prohlídky kostela, workshopy, divadlo pro děti i dospělé (Ústav úžasu, O.Li.V.Y.) nebo koncert Davida Tučka. Rok české hudby připomene a samotnou víkendovou slavnost zakončí Plus Theater Quartet.

Vědecká knihovna se stala také hlavním partnerem několika benefičních koncertů. Ve spolupráci s Charitou Olomouc vystoupí v kostele 21. května kytarista Petr M. Lutka, interpret se silným životním příběhem. V mládí si jej všiml Jaroslav Hutka, který jej motivoval k tomu, aby se přestěhoval do Prahy. Brzy se zařadil do vznikajícího písničkářského sdružení Šafrán po boku zmíněného Hutky, Vlasty Třešňáka, Dagmar Andrtové Voňkové a dalších autorů. Osud jej přivedl na Svatý Kopeček, kde se usadil.

O den později, ve středu 22. května, proběhne v kostele benefiční koncert v rámci celostátní sbírky Zasukované tkaničky. Koncert organizuje Spolek Trend Vozíčkářů Olomouc, který letos slaví 30. výročí svého založení. Poselstvím koncertu je pomáhat lidem s těžkým tělesným handicapem. Hlavním hostem bude oblíbený folk-popový zpěvák Václav Lebeda alias Voxel.

Nadace Malý Noe, Základní umělecká škola Žerotín Olomouc a VKOL zvou 30. května na třetí z benefičních koncertů s názvem Děti dětem. Kostel rozezní hudba světových hudebních mistrů v podání studentů olomoucké ZUŠ Žerotín, souboru Flauto Armonico, pěvecký doprovod zajistí dětský sbor Pelčata ze Štěpánova. 

Pokračovat budou i zavedené programové cykly. V pořadu Pohledy do minulosti vystoupí Zdeněk Orlita z Muzea Novojičínska (přednáška Svatá bolest. Flagelantství v raném novověku). Hostem Univerzity v kostele bude Miroslav Orel z Katedry psychologie FF UP (přednáška Duše a její mozek nebo mozek a jeho duše?).

O stáří a smrti budou v pořadu Umění stárnou debatovat setra Leona Martinková a Naděžda Špatenková (Třetí třetina rozhoduje, Smrt jako součást života). Pozvání do vzdělávacího formátu Dialogy o vesmíru tentokráte přijal Jan Palouš z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Zaměří se na tvorbu hvězd, malých a velkých hvězdokup, galaxií, černé díry, stranou nezůstanou také novinky ve výzkumu vesmíru. Naplánovány jsou dále besedy Tchajwanské mikrosvěty, Černobyl: obroda opuštěné zóny. Představena bude kniha šumperského rodáka německého původu Helmuta Kopetzkého.

Až do půlky června poběží v kostele dvě výstavy. První s názvem Prodloužený život představí restaurování historického fondu Vědecké knihovny v Olomouci ve spolupráci s Fakultou restaurování Univerzity Pardubice v letech 2006–2018.

Autorská výstava Bedřich Sebera – Madam Praha pak zachycuje Prahu objektivem rodilého Žižkováka Bedřicha Sebery, jednoho z loňských vítězů NASFO / Národní soutěže fotografie. 

Prostory Vědecké knihovny oživí také díla textilní výtvarnice a členky Unie výtvarných umělců Olomoucka Renáty Jančo, která zde v průběhu roku povede několik workshopů zaměřených na textilní umění.

Vědecká knihovna spustí také anketu zaměřenou na komunitní funkci knihovny. Vyplnit ji bude možné online na sociálních sítích nebo na připravených formulářích v budovách Vědecké knihovny v Olomouci.