Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Central Park Flora - hotel na nejkrásnějším místě v Olomouci nabízí zážitkovou kuchyni a prostor pro akce

Advertorial

7.6.2023

Autor: Jan Procházka

Central Park Flora, bez nadsázky hotel na nejkrásnějším místě v Olomouci, prochází pod novými majiteli už několik let postupnou proměnou, v jeho čele teď stojí zkušená nová ředitelka a tým pod jejím vedením se chystá na letní sezonu. Hotel se totiž chce ještě více věnovat kvalitní gastronomii a kromě kongresů nabídnout zázemí i pro svatby. Hotelová restaurace dostala název Flora & Fauna a láká na fantastické snídaně, polední menu i večeře, otevřená už je i zahrádka, kde se budou konat i koncerty a grilování.

Vedení hotel: zleva majitelé Hana Čecháková a Milan Bartoň, ředitelka Dana Langer a šéfkuchař Tomáš Hochla.

Foto: Jan Procházka

Nová ředitelka

“Najít zkušeného generálního ředitele hotelu, se kterým by se shodovaly naše vize, nebylo vůbec nic lehkého,” přiznávají shodně majitelé Hana Čecháková a Milan Bartoň. Podařilo se to až na konci minulého roku, kdy vedení hotelu převzala Dana Langer. Majitele oslovila nejen obrovskými zkušenostmi převážně ze zahraničí, ale také nadšením. “Začínala jsem v devadesátých letech v legendárním pražském hotelu Intercontinental. Chtěla jsem se ale posouvat a tam bylo všechno zamrzlé, takže jsem vyrazila do zahraničí. Zakotvila jsem ve Spojených arabských emirátech, kde jsem se vypracovala až na generální ředitelku hotelu. Posledních sedm let jsem působila u singapurské konzultační společnosti, otevírali jsme nové hotely všude po světě. Poslední projekt jsem dělala v Nepálu,” popisuje Dana Langer. Po covidové pandemii chtěla zakotvit ve vlasti. “Objevila se nabídka z Olomouce a já se rozhodla ji přijmout. Olomouc je totiž moje nejoblíbenější město na světě. A to říkám bez nadsázky, opravdu to tady miluji,” usmívá se Dana Langer a dodává, že si navíc s majiteli lidsky sedli a shodli se i na cestě, kterou by se hotel měl vydat. “Ráda bych, abychom se tak za tři roky mohli ohlédnout a viděli, že je za námi obrovský kus práce. Netýká se to jen rekonstrukce, ale i stabilizace týmu, práce s klienty… Abychom mohli říct, že Flora je nejen hotel na nejkrásnějším místě ve městě, ale že patří i mezi nejlepší hotely ve městě.”

Restaurace Flora & Fauna

Restaurace je sice nedílnou součástí hotelu, majitelé ji ale chtěli otevřít široké veřejnosti. Propojení s parkem i důraz na přírodu dal vzniknout jejímu novému názvu Flora & Fauna. “Je to vlastně úplně logické, vaříme ze zeleniny a masa, krásně se to v názvu propojilo,” říká Dana Langer. Restaurace a její proměna má nyní i novou tvář - šéfkuchaře Tomáše Hochlu, který má za sebou angažmá v michelinských podnicích po celém světě a naposledy šéfoval vyhlášené mikulovické Palubě. Svérázný kuchař původem z Valašska přinesl do hotelové restaurace úplně nový drajv. “Neřeknu vám, že děláme francouzskou, italskou nebo českou kuchyni. Procestoval jsem svět a všude jsem se něco naučil a vzal si z toho, co potřebuji. Už mám něco za sebou a dnes říkám, že to je prostě moje kuchyně a styl. Udělám vám prvotřídní těstoviny, kyselicu, krevety i koprovku mnohem lepší, než od babičky,” líčí Hochla. Své recepty má vyladěné do posledního detailu a nezapomíná ani na servírování. “Nejprve si jídlo nakreslím a zkouším, jak bude vypadat, jaké se k němu třeba budou hodit talíře. Jsem rád, že  tomto jsme s vedením hotelu našli společnou řeč,” usmívá se. 

 

Nový šéfkuchař Tomáš Hochla nabízí v restauraci Flora & Fauna neotřelou zážitkovou kuchyni.

Foto: Jan Procházka

Hotelová kuchyně se pod jeho vedením nespoléhá na žádné polotovary. “Chceme si dělat všechno sami: těstoviny, ravioly, základy, přílohy… Zároveň vám ale nebudu pokrytecky tvrdit, že všechno pochází ze vzdálenosti deset kilometrů od hotelu. Chceme samozřejmě vařit ze sezonních surovin, ale vyvarujeme se takové té přehnanosti, jakože když je sezona borůvek, tak musí být i borůvky ve všem. To rozhodně nechceme,” vysvětluje Hochla. 

Jeho jídla se vyznačují lehkostí, i když se jedná třeba o svíčkovou. “Odbourali jsme mouku, ta není v podstatě v ničem. Když děláme batátové pyré, tak to není bramborová kaše z červených brambor, ale je to skutečně pyré z batátů, dochucené jen mořskou solí… A takových příkladů bych mohl uvést celou řadu,” říká Tomáš Hochla. 

Restaurace nabízí od pondělí do pátku i polední menu. “Snažíme se o vyváženost, ale trochu vás vždycky i překvapíme,” doplňuje Hochla. 

Olomoučany láká Central Park Flora i na skvělé snídaně formou bufetu. “Máme na ně výborné recenze. Rozhodně nabízíme zdaleka největší výběr, máme tu přes sto položek. Různá vajíčka, cereálie, domácí bábovky, spoustu pečiva, domácí pomazánky, saláty, regionální produkty jako třeba rajčata z Haňovic, ale třeba i tlačenku či utopence…” vyjmenovává Langer.

Do Fauny & Flory můžete vyrazit i na zážitkovou romantickou večeři. “Už je teplo, takže máme otevřenou zahrádku, báječně se na ní sedí, hezčí v Olomouci určitě nenajdete,” pochvaluje si ředitelka Dana Langer a dodává, že na léto se chystají grilovací odpoledne a večery, konat se bude i několik koncertů. Zahrádka ostatně láká třeba i na výbornou zmrzlinu, kterou si Tomáš Hochla taktéž vyrábí sám. “Je v ní pouze ovoce, žádné umělé věci a náhražky,” upozorňuje a dodává, že jeho kuchyně vyrábí i další výborné dezerty. Zastavit se můžete třeba během procházky parkem. 

Pro všechny hosty restaurace je navíc zdarma parkování přímo před hotelem. “A to i v případě, že přijdete třeba jenom na kafe,” doplňuje ředitelka.

Rekonstrukce pokračuje

Už tři roky stavba z roku 1981 prochází postupnou rekonstrukcí, nebo - jak majitelé s oblibou říkají - proměnou. “Dnes jsme ve fázi, kdy jsou hotové všechny pokoje. Některé jsme upgradovali, většina je kompletně nová, včetně koupelen. Udělali jsme i spoustu věcí, které nejsou vidět, třeba jsme vyměnili zázemí kuchyně. Dokončili jsme i výměnu výtahů,” popisuje Bartoň a dodává, že nyní je na řadě recepce a populární salonek v nejvyšším patře, který poskytuje asi nejkrásnější vyhlídku na Olomouc jaká vůbec existuje. “Chtěli bychom se do toho pustit na přelomu roku, kdy je tu nejmenší provoz. Věřím, že příští jaro to bude hotové,” přeje si Bartoň. 

Celá rekonstrukce či proměna se nese v duchu návratu k přírodě. “Jsme v parku, propojení s výstavištěm… Takže se snažíme, aby tu dominovaly přírodní materiály, hlavně dřevo a hodně zeleně. V tom duchu jsou koncipované i pokoje a těšíme se, až bude dokončena recepce a lobby a symbolicky tak hotel propojíme s parkem,” popisuje Hana Čecháková. 

Svatba či oslava v nejkrásnějším hotelu

Hlavním zdrojem obživy hotelu jsou kongresy. Central Park Flora chce být ale místem, kam s chutí zajdou i Olomoučané, kteří se v něm sice neubytují, ale i jim může mnoho nabídnout. “Rádi bychom se věnovali pořádání soukromých akcí, různých oslav a samozřejmě hlavně svatbám. K těm můžeme poskytnout mnoho různých prostor, ať už venkovních nebo vnitřních a to samozřejmě včetně salonku v desátém patře,” zmiňuje ředitelka Langer a dodává, že hotel již spolupracuje se svatební agenturou.