Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čekací doba na Covid test? 5 hodin. Výsledek? Za dalších 48 hodin

Zprávy z regionu

15.9.2020

Autor: Lenka Šimková

V Česku od začátku září rapidně narůstá počet pacientů s pozitivním testem na nový typ koronaviru. Přírůstek přes tisíc případů denně se stal standardní hodnotou. Od vlády slyšíme, že je to tím, že se více testuje. Netestuje se však dostatečně, trasování je pomalé, není mnoho odběrných míst a laboratoře testování nezvládají v rychlém tempu. Díky tomu můžete na samotné otestování čekat ve frontě i pět hodin, výsledek testu, tedy zda jste pozitivní či negativní, se můžete dozvědět klidně až za dalších 48 hodin...

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Představte si modelovou situaci. V neděli 6. září se potkáte na rodinné oslavě s panem Arnoštem. Na oslavě je s vámi cca dvacet osob všech věkových kategorií (od dvouměsíčního miminka až po devadesátiletou seniorku). Manželka pana Arnošta zůstala doma, protože jí nebylo dobře. Pobudete spolu několik hodin, poté se každý rozejdete vlastní cestou. Ve čtvrtek 10. září vám zavolá pan Arnošt, že jeho žena má koronavirus. On začíná mít příznaky a druhý den půjde na testy. Volá, protože s vámi byl před několika dny v kontaktu, a to v době, kdy jeho žena již marodila. V pátek 11. září jde pan Arnošt na testy, výsledek bude vědět až za 48 hodin. Vy nevíte, co máte dělat. Oficiálně v žádné karanténě nejste, zatím jste nepřišli do přímého kontaktu s pozitivním jedincem – to pouze v případě, že by pan Arnošt byl pozitivní (takže si to shrneme; dokud nemáte černé na bílém, že jste pozitivní, tak "nejste". Ale viru je asi jedno, jestli má od vlády razítko, ten se "přisaje", kam se mu zlíbí, takže klidně můžete být pozitivní a šířit kolem sebe vesele virus dál, než vám někdo dá potvrzení). Vzpomínáte, s kým vším jste za ten týden byli v kontaktu (a že těch lidí nebylo zrovna málo) a přemýšlíte, s kolika dalšími lidmi byli oni ve styku. V neděli 13. září vám zavolá pan Arnošt, že je pozitivní. Tím se pro vás situace mění a dostáváte se do nucené karantény. Teď můžete jít na test na základě žádanky od praktického lékaře, nebo na základě telefonátu z hygieny. Pan Arnošt vám ale řekne, že mu hygiena oznámila, že toho mají hodně a budou uvedené osoby kontaktovat během dalších 48 hodin. Pokud se vám podaří kontaktovat praktického lékaře, můžete jít na test hned v pondělí 14. září. Čekací doba na odběrovém místě se však může protáhnout až na pět hodin, jelikož je velké množství osob čekajících na otestování (nutno dodat, že samoplátci mají vyhrazený jiný termín než lidé, kteří na test musí na základě podezření na covid či kontaktu s pozitivním jedincem). Vzhledem k poměrně značnému množství otestovaných jedinců se může stát, že laboratoř zpracuje váš výsledek až během dalších 48 hodin. Tedy nejdříve ve středu 16. září, přesně deset dnů po kontaktu s pozitivní osobou. Ne, tohle není sci-fi, tohle je realita dnešních dnů. 

Ve středu 16. září by vám mohla přijít sms, že váš test na koronavirus byl negativní. Začnete jásat a v tom se zarazíte. Přemýšlíte, kdy vás tahle peripetie s testováním bude čekat znovu. A vzhledem k tomu, jak celá situace s rychlým testováním a trasováním (ne)funguje, tak je pravděpodobné, že brzy.

Komu to dávat za vinu? Rozhodně není na místě začít nadávat zdravotnickému personálu ve Fakultní nemocnici (či v jiném místě), kde čekáte na test i několik hodin. Věřte, že doktoři i sestry toho mají také plné zuby a dělají, co je v jejich silách, aby zvládli odbavit co největší množství pacientů, nemluvě o tom, že nosit speciální ochranné pomůcky celý den není nic příjemného. Přišla nám do redakce zpráva od pana Adama R., který si postěžoval na čekací dobu právě v olomoucké fakultce: "Je zdravotnictví připravené? Ve FN určitě ne. Od rána ve frontě 400 lidí, možná více a postupně přicházeli… FN to nezvládla nebo nemají zaměstnance? Co to je?". Fakultní nemocnice ještě ten den odpoledne vydala prohlášení, ve kterém se přítomným omluvila: "FN Olomouc doposud odbavovala všechny zájemce bez větších prodlení, tento den byl první, kdy se z kapacitních důvodů čekací doby prodlužovaly. Za komplikace se omlouváme, situaci monitorujeme a chystáme potřebná opatření." Nemocnice se omluvila, ač za vzniklou situaci úplně nemůže. Na jaře bylo v kraji nespočet odběrných míst, testovalo se v několika laboratořích a bylo mnohem méně osob, které byly na testy posílány. Nyní od vlády slyšíme, že situace není vážná, že se vlastně nic neděje a jenom se více testuje. Když se ale více testuje, proč se opět nezvýší počet odběrných míst? Proč lidé musejí čekat pět hodin ve frontě na test a dalších 48 hodin na výsledek? Takhle vypadá situace státu, který "vše perfektně zvládá"? Asi ne.

Kdo za to tedy může? Přes léto jsme si zvykli na určitou svobodu bez roušek, bez opatření a začali jsme od vlády slýchat, že "je situace naprosto v pořádku". Proto je pro mnohé nyní těžké si připustit, že by se něco dít mohlo. Ten stejný národ, který byl v březnu příkladem pro celý svět, ti stejní lidé, kteří se semkli a zasedli k šicím strojům, aby ušili dostatek potřebných roušek, nyní, po vzoru Ameriky, hlásají "já roušku nosit nebudu, omezuje mou svobodu". Je potřeba si uvědomit, že bagatelizace situace přes letní měsíce nebyla správná a vláda sice ekonomiku opět (snad) kompletně neuzavře, ale ohrozit ji můžeme i my sami našim chováním. Pokud bude nových případů přibývat stále tak vysokým tempem a budou přibývat i lidé v karanténě, tak zjistíme, že najednou nebude nikdo, kdo by nám otevřel oblíbenou hospodu a načepoval pivo, a že budeme střídavě rušit a potvrzovat naše pracovní schůzky či termíny u kadeřníka, a to podle toho, v jaké fázi karantény či s jakým výsledkem testu se zrovna budeme nacházet. Není lepší se takové situaci snažit předejít? Vidíme, jaká je situace v okolních státech. Maďarsko, Slovensko – ti přes léto ponechali částečná opatření a nyní je u nich situace "víceméně v pohodě". U nás se možná až příliš zbrkle začala situace rozvolňovat a přes léto se dělalo, že virus neexistuje. To vše eskalovalo až v dnešní situaci. A pokud tento (ne)funkční systém bude situaci nadále "zvládat" tak, jako doposud, tak nás čeká kolaps. Není to tak dávno, co Španělsko čelilo kritice kvůli opuštěným mrtvým v domovech pro seniory, Čína kvůli mrtvým na ulici a stačí se podívat na aktuální situaci v Izraeli… Že se situace zhorší se dalo předvídat. Namísto toho, jsme se dočkali ujišťování v tom, že se nic neděje a vláda (možná i snahou pojistit si hlas v nadcházejících volbách) začala vymýšlet rouškovné, které vzápětí ztratilo smysl, když ta samá vláda rozhodla o rozeslání zásilek roušek a respirátorů pro seniory. A jak tedy šíření zpomalit? Zkuste nosit roušky. Věřte mi, sama jezdím MHD a mám plné zuby toho, když se ve vedrech potím pod rouškou. Ale pokud je to aspoň to málo k tomu, abych pomohla v nešíření viru a abych pomohla ke stabilizaci situace, tak proč to těch pár minut nevydržet?! ;-)