Reklama

Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek, venku je 22.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Od opravy autosedaček či zaklížení nábytku po renovaci luxusních kabelek. Vítejte v Čalounictví Niké

Tipy a názory

16.12.2019

Zuzana Doleželová

S čalounickým oborem si ženu spojí asi málokdo. Když je navíc tou ženou křehká, usměvavá blondýnka, která ve volném čase pomáhá hlavně zvířatům a v práci ji vidíte nejen s průmyslovým strojem, kladívkem, ale třeba i s kompresorem, je jasné, že je to spojení přímo magické. Veronika Bulvová svou práci miluje a nevyměnila by ji za nic na světě. Ke každé zakázce přistupuje individuálně a s citem, i proto z její dílny vycházejí skutečné poklady...

ČALOUNICTVÍ NIKÉ

Dolní náměstí 21/44
Tel.:774 534 514
calounictvinike@centrum.cz

"Nemůžu říct, že být čalounicí byl můj dětský sen. Vlastně k tomu hodně přispěla moje babička, která pracovala ve starožitnostech. Když jsem se pak rozhodovala, kam jít na školu, čalounictví byla jasná volba. Studovala jsem ve Frenštátu obor čalouník, jenž tam měl víc než stoletou tradici. Dodnes nelituji, že tuto práci dělám," usmívá se Veronika Bulvová a podotýká, že velmi ráda vzpomíná na učitele, kteří ji studiem provázeli: "Vím, že kdykoliv cokoliv potřebuji, můžu se na ně obrátit." A doplňuje, že v oboru zůstala jako jediná z ročníku.

Vzorníky látek a kůží, které má Veronika Bulvová k dispozici, vám hned padnou do oka. A kdybyste si třeba nevěděli rady, ochotně s vámi probere, co by se vám domů či do kanceláře mohlo hodit. "Každý klient má právo na konzultaci. Ať už se jedná o zakázku za pět, nebo padesát tisíc," říká.

Důraz na individuální přístup a konzultaci
Jak sama Veronika přiznává, každá zakázka je pro ni jedinečná a něčím výjimečná. Nezáleží přitom na tom, zda se jedná o čalounění starých kusů nábytku, jimž navrací zašlý lesk, nebo o výměnu topného zařízení v autosedačce. "Ke každému zákazníkovi přistupuji vždy individuálně, vše s ním důkladně konzultuji a výsledek se mu vždy snažím 'ušít' na míru dle jeho přání a představ," uvádí. Právě individuální a citlivý přístup nejen ke klientům, ale především ke každé zakázce je pro její práci charakteristický. "Na tom si zakládám. Zákazník vždy musí dostat to nejlepší tak, aby byl spokojený, a aby práce, na níž dělám, stála za to. Vždyť je to moje vizitka," usmívá se Veronika.

Od výměny topného zařízení po renovaci luxusních kabelek
Co všechno Veronika Bulvová dělá? "V první řadě čalouním jak nový, tak starý nábytek, rovněž se věnuji staré technologii čalounění, zakližuji nábytek, renovuji dřevo, kůži, koženku, včetně oprav například luxusních kabelek. Za tím účelem si musím pořídit starou kabelku, abych měla pro renovaci ten samý materiál. Pak také čalouním autosedačky, motosedačky, jsem schopná vyměnit topné zařízení v autosedačkách, ale třeba i přečalounit sedadla v autobusech, tramvajích nebo letadlech," vyjmenovává a dodává, že se při své práci setkává i s opravdu hodně specifickými požadavky. "Ale já jsem toho názoru, že všechno jde, když se chce. Takže se se zákazníky vždy snažím najít optimální řešení tak, aby byli spokojení," říká.

Když Veronika renovovala autosedačku, naskytl se nám opravdu zajímavý obrázek. Tahle křehká dáma vzala do ruky sedačku, vysadila ji na stůl doprostřed dílny, chopila se kompresoru - až neskutečný pohled. Jenže toto na první dojem netypické spojení dokonale funguje. Stačí mrknout na výsledky Veroničiny práce...

Co vás při návštěvě Veroničiny dílny naprosto dostane, je výběr látek. Zapomenete, že se tu ještě před chvílí prášilo, vůně laku bude zanedbatelná... Vzorníky hýří barvami, které si zamilujete. "Je pravda, že látky, které při čalounění používám, jsou moc hezké. Jsou také velmi kvalitní, což se pochopitelně odráží i na jejich ceně. Je třeba si však uvědomit, že tady se opravdu vyplatí investovat do kvality. Látky jsou nejen velmi pěkné na pohled, ale především hodně vydrží," říká Veronika Bulvová. Pokud si zákazníci nejsou jistí barvami či vzory, mohou si nechat poradit. "I v tomto případě považuji konzultaci za naprostý základ. Vždy si dávám záležet, aby lidé odcházeli spokojení, abych odvedla skvělou práci a aby jim ten kousek nábytku sloužil co nejdéle. Ať už je to zakázka za pět, nebo za padesát tisíc," uvádí a jedním dechem dodává to, co je nám na první pohled zřejmé, a sice, že někdy je čalounictví pořádná dřina: "Většinou si říkám, že to bude v pohodě, a pak mě po několikadenní práci bolí ruce. Ale nestěžuju si, fakt bych neměnila. Ten výsledek vás totiž neskutečně nabije do další práce."

Za strojem tráví Veronika opravu hodně času. "Tohle je ta čistší část mé práce. To kolem mě nelítá prach," směje se.

Foto: Jan Procházka

Maximum služeb i zakázky "ušité" na míru
Klientům se Veronika snaží poskytovat maximum služeb: "Je to tak, že jim vždy dávám něco navíc - ať už je to třeba ošetření nanotechnologiemi, takže se pak látka tak nešpiní a je voděodpudivá, nebo ošetřím dřevěné prvky jako bonus. Snažím se jim vyjít také vstříc. Když za mnou zákaznice přišla s tím, že by na historických židlích, které chtěla přečalounit, ráda nechala i původní čalounění, pochopitelně jsem neřekla ne. Jak už jsem zmínila: všechno jde, člověk musí jen chtít." 

Práce, kterou Veronika Bulvová odvádí, se liší od masové výroby. "Samozřejmě je velkým bonusem individuální přístup, jedinečnost každé zakázky, i zakázka 'ušitá' klientům na míru," uvádí Veronika. "Disponuji také velkým výběrem zajímavých látek a kůží z Anglie, Francie, Španělska, Itálie a neustále hledám další a další vzory, barvy, materiály... Objevila jsem třeba kouzelné francouzské střapce a paspulky," vyjmenovává.

Veronika Bulvová se práci čalounice věnuje už 18 let. Za tu dobu má na kontě spoustu spokojených zákazníků, a protože svým povoláním opravdu žije, neustále se vzdělává a zjišťuje nové technologie, materiály a podobně. "Na každé zakázce si dávám opravdu záležet a vždy mě potěší, když si lidé mé práce váží. To pak člověka moc zahřeje a ví, že jeho práce, která je občas skutečně velmi náročná, má smysl," říká a závěrem dodává: "A pokud máte i méně typické přání, přijďte ke mně. Tyhle výzvy mám ráda..."