Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

CaféGape: rodinná pražírna mezi lesy dělá kávu, kterou si zamilujete

Zprávy z regionu

30.1.2020

pvy red

Dodat tu nejčerstvější a pečlivě vybranou kávu s dokonalou rovnováhou vůní a chutí. To je motto malé rodinné pražírny CaféGape. Majitelé nejsou v oboru žádní nováčci, kávu praží už deset let a dodávají ji do firem, restaurací i běžným zákazníkům. Pražírnu s ochutnávkovou kavárnou najdete v Olomouci - Lošově. Vřele doporučujeme udělat si k nim výlet.

Kávu pražíme na německých strojích nejvyšší kvality. Každý týden odjíždí z Lošova čerstvě upražená káva k našim zákazníkům. Kromě tradičních směsí a jednodruhových káv dokážeme připravit klientům i specifickou specialitu přímo pro ně.

Foto: Robert Mročka

Nejlepší káva je čerstvě upražená. To věděly hospodyňky už na začátku minulého století. S rozvojem průmyslu se ale domácí pražení zcela vytratilo a na desítky let se pražení kávy, přinejmenším v našich končinách, stalo záležitostí velkovýroby. S příchodem nového století se ale tradice malého pražení vrátila. Hozenou rukavici nepříliš obsazeného trhu zvedl kněz Petr Gatnar, který si ze studií v Římě přivezl zpět domů lásku k italské kávové kultuře. Zaujalo ho, že i v té nejzapadlejší římské kavárně na předměstí dostane host dokonalé espresso z čerstvě upražených zrn. Své zkušenosti chtěl přenést i do Olomouce. Tak se hned na počátku ocitl v začínající firmě jeho synovec Petr Rajt, který měl zkušenosti z gastronomie a obchodu, ale pražení jej teprve čekalo. "V podstatě jsem byl vhozen do vody. Tehdy neexistovala ve střední Evropě škola pro pražiče. Byla to hektická doba plná pokusů a omylů, ale donutila mě dokonale prozkoumat a poznat procesy, které souvisejí s kávou od její sklizně, přes přepravu, skladování, pražení až po balení a prodej," vzpomíná. Aby přišel procesu pražení na kloub, sbíral mladý podnikatel staré pražičky a zkoušel různé způsoby pražení kávy. První roky mu byl věrným druhem dokonalý repasovaný německý stroj z roku 1938. "Dnešní moderní stroje jsou v základu stejné jako jejich skoro sto let staří pradědové, jen jsou vybaveny mnoha čidly a pokročilou elektronikou," říká Rajt.

CaféGape

webové stránky: prazimekavu.cz

facebook: CafeGape

instagram: @cafe_gape

adresa: Svolinského 18, Olomouc - Lošov

otevírací doba: pondělí - pátek 10-17

Taky budování zákaznické sítě chvíli trvalo. CaféGape znali napřed jen lidé z okruhu přátel, známých a jejich provozů. Díky akcím, jako jsou farmářské trhy, food festivaly či kávové cateringy, na které se firma zaměřila, se značka dostávala stále víc do povědomí veřejnosti. Ale to hlavní byly kvalitní kávy, které si rychle našly místo na regionální gastronomické scéně i v okolních krajích. V roce 2015 už byly firmě malé stávající prostory v Litovli a oba Petři hledali odpovídající náhradu. "Když jsme dostali nabídku jít do Lošova a přijeli se sem podívat, bylo mi hned jasné, že pražírna bude tady. Je to kouzelné místo, kam za námi rádi jezdí zákazníci a my se můžeme vyhnout ranním špičkám v Olomouci," směje se podnikatel, který se v obci usadil a stal se jedním z hybatelů místního společenského života.

Součástí pražírny je také malá kavárna, kde můžete kávy CaféGape ochutnat. Naši baristé je udělají jako espresso, caffé latté, capuccino či flat white, ale nabízíme také alternativní způsoby přípravy. Do Lošova se dostanete autem přes Svatý Kopeček nebo Velkou Bystřici, i po pěších či cyklistických trasách. Pražírna leží jen pár kroků od konečné busu číslo 11.

Foto: Robert Mročka

Dnes praží CaféGape čtyřikrát měsíčně 250 kilo kávy a zakládá si na tom, že zákazníci ji tak dostávají pořád čerstvou a v neměnné kvalitě. Jeden den praží, druhý balí a třetí den je káva u zákazníka. A to je ideální varianta. Mezi stěžejní produkty patří směsi Espresso a Modesto. Tato značka se může pyšnit certifikáty Haná – regionální produkt nebo Výrobek Olomouckého kraje. Kromě toho praží firma také jednodruhové kávy z Jižní a Střední Ameriky. Když budete mít zájem, připraví vám majitelé klidně i vaši vlastní originální směs. Takovou můžete ochutnat třeba v oceňovaném olomouckém baru Black Stuff. Takže kam za výbornou kávou? Do Lošova.

Foto: Tobiáš Kučera

Foto: Robert Mročka