Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Speciál: Bounty Rock Café Open Air je za dveřmi, čeká vás nabušený program

Kultura

14.6.2018

Autor: Jan Procházka

Festival Bounty Rock Café Open Air vypukne na Korunní pevnůstce už v sobotu 16. června. Připravili jsme pro vás speciál o účinkujících i rozhovor s pořadatelem Dušanem Neumannem.

Vstupenky v ceně 699 korun můžete koupit v Bounty Rock Café na třídě Kosmonautů nebo online. Na místě budou k dostání za 799 korun.

13:00 – 13:45 SKRAMASAX

14:00 – 15:15 BLINDSTONE (DK)

15:45 – 17:00 DYMYTRY

17:30 – 18:45 DOOGIE WHITE (UK)

19:15 – 20:30 SUPERGROUP

21:00 – 22:30 THE MAGIC OF SANTANA

22:45 – 24:00 RYAN MC GARVEY (USA)

Dušan Neumann: Nikdy jsem si nekladl malé cíle

Přečtěte si rozhovor s pořadatelem Bounty Rock Café Open Air o letošním festivalu, o rozmarech hvězd i o tom, co se chystá do budoucna. Číst »

.

THE MAGIC OF SANTANA

Zavřete oči a ocitnete se přímo na koncertě jednoho z nejlepších kytaristů rockové historie Carlose Santany. Rozdíl mezi kapelou The Magic of Santana a mexickým originálem totiž na poslech nepoznáte. Instrumentální a vokální věrnost převratné muzice Carlose Santany je dána také tím, že se špičkovým devítičlenným bandem vystupují excelentní zpěváci Alex Ligertwood, který byl Santanovým sólovým zpěvákem šestnáct let a jeho hlas zní například ve slavném hitu Hold on, a další Santanův vokalista a jedenáctinásobný držitel Grammy Tony Lindsay. Kapela složená z fantastických muzikantů v čele s kytarovým virtuosem Gerdem Schlueterem se těší popularitě přímo u Santanových fanoušků a respektuje ji i samotný Carlos, což dokládá fakt, že jí jako jediné skupině udělil status oficiálního tribute bandu.

.

SUPERGROUP.CZ

Kamil Střihavka, Michal Pavlíček, Roman Dragoun, Jan Hrubý, Vladimír Guma Kulhánek a Miloš Meier. Které české rockové muzikanty byste chtěli vidět na jednom pódiu? Tak na tuto otázku odpovídali v anketě čtenáři časopisu Rock&Pop a posluchači Radia Beat a kapela, která z jejich hlasování vzešla, nemůže mít jiný přívlastek než "kapela snů". Nebo byste seskupení, které spojuje mistry svých nástrojů Michala Pavlíčka, Kamila Střihavku, Romana Dragouna, Honzu Hrubého, Vladimíra "Gumu" Kulhánka a Miloše Meiera, nazvali jinak? "Superkapela" měla premiéru v roce 2013 na brněnském Beatfestu a bouřlivá reakce publika i dobrá zkušenost muzikantů vedly k tomu, že i přes velkou vytíženost členů čas od času vyrážejí s výjimečným setem po České republice.

.

RYAN MC GARVEY

Ještě mu nebylo třicet, a už je jednou z největších světových osobností blues rocku. Když spočítáme všechna jeho ocenění jen od roku 2006, dospějeme k číslu osmnáct! A jsou mezi nimi skutečně prestižní tituly. Vyhrál například na prestižním Crossroads Guitar Festivalu pořádaném Erikem Claptonem. Z European Blues Awards si odnesl titul jak pro nejlepšího kytaristu, tak zpěváka. Ale pořádná muzika se nakonec neskládá, nehraje a neposlouchá kvůli cenám. A hudba Ryana McGarveyho je sakra pořádná – našlapaný bluesrock opepřený uměřeným zpěvem a energickou kytarou. Koncert rodáka z Albuquerque v Novém Mexiku bude o to zajímavější, že s ním přijede i fenomenální baskytarista Carmine Rojas. To je TEN Rojas, který hrál s Davidem Bowiem, Rodem Stewartem, Joem Bonamassou, Steviem Wonderem, Tinou Turner…

Česká Supergroup zahraje klasické rockové hity. České i zahraniční.

Skupina Dymytry je doslova zjevení.

Bounty Rock Café Open Air letos nabídne opravdu pestrou paletu kapel.

Foto: Jan Procházka

.

DYMYTRY

Tak si to shrňme: precizní instrumentální základ, skvělá kytarová sóla, rytmická mašina, výborný zpěv, uhrančivé divadelní masky, strhující a efektní koncertní show. Jedním slovem – Dymytry. Jedna z nejvýraznějších českých kapel současnosti, kterou před třinácti lety poskládal Jiří Urban mladší, je ve stále lepší formě, o čemž svědčí i pozitivní recenze na zatím poslední album Agronaut. Jejich psy-core metal je přitom naživo ještě údernější a podmanivější než ze studiové nahrávky – však uslyšíte a uvidíte sami.

.

DOOGIE WHITE (ex-Rainbow)

Tolik rockových vokalistů z první světové ligy na jednom místě už dlouho nebylo. Dalším důkazem je Doogie White. K jeho jménu totiž stačí dodat název kapely Rainbow a je jasné, že v Olomouci uslyšíme největší hity této kapely, a to v perfektním provedení. White bude hrát se svou skupinou a určitě zazní i písničky z jeho působení v Michael Schenker Group nebo ze spolupráce s Yngwiem Malmsteenem. Ale pozor – Doogie White není jen ozdobou, dekorací, doplňkem slavných kytarových mágů. Měli byste se o tom přesvědčit.

Předpověď počasí je výborná a vypadá to na vydařený festival.

Skramasax. Olomoucká metalová legenda v čele se zpěvákem Miroslavem Spilkou a v původní sestavě se vrací na pódia.

Vypadá to na vydařený večírek.

Foto: Jan Procházka

.

BLINDSTONE

Korunní pevnůstkou se prožene dánský bigbítový uragán, který nabral svou sílu u gigantů, jakými jsou Jimi Hendrix, Cream, Deep Purple nebo Black Sabbath. Čistá old-school muzika tohoto tria je parádní mix blues rocku a hard rocku. Nechybí mu patřičná tvrdost, expresivita a výbušnost, ale ani psychedelické zvukové plochy. Kytarista a zpěvák Martin J. Andersen, který působí i v několika dalších skandinávských projektech, a basák Jesper Bunk spolu hrají už více než 25 let. A je to znát – jejich souhra je zvláště v improvizačních pasážích naprosto dokonalá. Věřte, že by byla škoda, kdybyste si tento hudební zážitek nechali ujít.

.

SKRAMASAX

Olomoucká metalová legenda v čele se zpěvákem Miroslavem Spilkou a v původní sestavě se vrací na pódia. Věrozvěsti ryzího metalu, kteří si kouzlem tvrdé muziky podmanili nejen moravské publikum už od poloviny 80. let, se po dlouholeté odmlce rozhodli nejen znovu koncertně předvést to nejlepší, co napsali, ale taky přidat pár novinek. Na tento comeback rozhodně nezapomenete.

.

Nikdy jsem si nekladl malé cíle a snažil se dostat do Olomouce zajímavé kapely a muzikanty, kteří by se tu asi neukázali, říká pořadatel festivalu Dušan Neumann.

Ty jsi velký hudební fajnšmekr. Je to tak, že kapely, které pozveš, se v prvé řadě musí líbit tobě?
Je to důležité kritérium, ale na druhou stranu pořádáme koncerty skupin, které nemusí úplně být šálek naší kávy. Pro letošní rok jsem úplně spokojen, protože pro mě na BRC open air není slabé místo.

Sehnat zahraniční hvězdy na festival asi není úplně snadné. Jak probíhá výběr kapel?
To je pravda, festival bookuje kapely pro přesný termín, což znamená větší náklady a sladění času pro řadu skupin, které jsou na šňůrách po dalších festivalech. O některé kapely se snažíme několik let (například loni Billy Talent, letos Papa Roach), jiné vybíráme z nabídky domácích i zahraničních agentur.

Jsou zahraniční hvězdy náročnější než domácí umělci? Chtějí třeba něco speciálního na pokoj, bez čeho by se neobešly? Třeba černé růže nebo dvacetililetou whisky?
Většina umělců je úplně normálních a stačí jim běžný sortiment českých supermarketů a restaurací. Už se nám ale stalo, že jsme museli pro energetické nápoje do Rakouska, čekala nás výměna 60 ručníků, protože byly o deset centimetrů kratší. Shaolinští mniši zase trvali na tom, že jim musí za každou cenu vařit čínští kuchaři. Díky tomu jsme zjistili, že všechny "čínské" restaurace na Moravě patří jiným asijským národům. (smích)

Letošní hlavní hvězdou je kapela Magic of Santana. Ale těch jmen je tam mnohem více. Těšíš se?
Moc se těším na Santanův hlas Alexe Ligertwooda, kterého považuji za jednoho z nejlepších zpěváků světa. To, co dokáže zazpívat v jednasedmdesáti letech, je neuvěřitelné. Velkým zážitkem bude také vystoupení Doogieho Whitea. Po smrti Ronnie James Dia to byl nejlepší zpěvák Rainbow.

Můžeš představit i další kapely, které letos zahrají?
Na úvod vždy dáváme olomouckou kapelu, tentokrát to bude znovuobnovená legenda olomouckého metalu Skramasax s Mirkem Spilkou. Poprvé přijíždí do ČR dánská rocková smršť Blindnstone a poté se představí originální metalová skupina Dymytry, jejíž bubeník Miloš Meier se představí na festivalu ještě jednou se Supergroup. Potom už se můžeme těšit na výše zmíněného Doogieho a fláky od Rainbow. A to už se blížíme k vrcholu festivalu: all stars team rockových muzikantů pod názvem Supergroup skrývá Michala Pavlíčka, Kamila Střihavku, Honzu Hrubého, Romana Dragouna, Vladimíra "Gumu" Kulhánka a Miloše Meiera. Čeká nás česká i zahraniční klasika: Stromboli, ETC., Progress II, Futurum, Free, Deep Purple, Led Zeppelin či AC/DC.
Kapela Magic Of Santana již v Olomouci před třemi roky vystupovala, tentokrát ale přiveze oba největší zpěváky, které slavného kytaristu provázeli většinou kariéry. Už výše zmíněný Ligertwood a Tony Lindsay, jedenáctinásobný držitel Grammy.
Závěrečnou tečku obstará jeden z nejlepších bluesrockových kytaristů a zpěváků, mladý americký instrumentalista Ryan McGarvey. Doprovodí ho mimo jiné i legendární baskytarista Carmine Rojas, který hrál s Rodem Stewartem, Davidem Bowiem, Joem Bonamassou, Tinou Turner nebo Steviem Wonderem.

Počasí vypadá velmi slibně. Jak je to s předprodejem? Budou vstupenky i na místě?
Po loňské nepřízni počasí to vypadá na super zážitek se sluncem a příjemnými teplotami. Do pátku stojí vstupenky 699 korun, na místě o stovku víc.

Osmý ročník festivalu je už slušné číslo. Napadlo tě, když jste začínali, že z toho vznikne takhle hezká tradice a že se podaří dostat do Olomouce tolik dobré muziky?
Hmm, vidím aspoň, jak ten čas letí (smích). Nikdy jsem si nekladl malé cíle a snažil se dostat do Olomouce zajímavé kapely a muzikanty, kteří by se tu asi neukázali. Dnes je konkurence mnohem větší než před osmi lety a každý víkend je asi dvacet festivalů po celé republice. Lidé už si vybírají, na co chtějí jít a kam dají svoje peníze. Takže dobrá dramaturgie a lákavá jména jsou základ festivalu.

Vím, že takové akce se chystají mnoho let dopředu. Prozradíš, jaká jména máš vyhlédnutá do budoucna?
Ještě tento rok nás čeká několik hudebních pecek. V rámci Olomouckých kulturních prázdnin vezeme jednu z nejlepších současných nu metalových kapel Papa Roach a nejlepší tribute Led Zeppelin - holandskou skupinu Physical Graffiti. V září nás čeká prog rocková špička Pineapple Tief s bubeníkem King Crimson a Porcupine Tree Gavinem Harrisonem. V pražském klubu Roxy v říjnu pořádáme koncert Glenna Hughese z Deep Purple a Black Country Communion. Na prosinec připravujeme zajímavý projekt s klávesovým mágem Rickem Wakemanem a Moravskou filharmonií Olomouc.