Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bounty Rock Café Open Air v sobotu nabídne BSP i Zeppeliny

Kultura

17.6.2019

roc

Sedm kapel z různých koutů Evropy, hard rock, prog rock, blues, legendy a hvězdy. Olomoucký Bounty Rock Café Open Air (BRCOA) prostě nezůstane ani letos nic dlužen své pověsti festivalu, který velice energicky, ale současně pohodově zahajuje festivalovou sezonu v České republice. Jeho devátý ročník se uskuteční v sobotu 22. června v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci.

Bounty Rock Cafe Open Air 2019

13:00 – 13:45 FLY TOMORROW
14:00 – 15:15 VINNY APPICE BAND – LIVE EVIL
15:30 – 17:00 7 MILES TO PITTSBURGH
17:00 – 18:30 BSP – BALÁŽ, STŘIHAVKA, PAVLÍČEK
18:45 – 20:00 THE BLUESBONES
20:30 – 22:00 RIVERSIDE
22:30– 24:00 PHYSICAL GRAFFITI (NL) – THE ULTIMATE LED ZEPPELIN

 

Vstupenky v ceně 599 korun je možno zakoupit i v předprodeji.

Nabitý program BRCOA uvede hodinu po poledni olomoucká kapela Fly Tomorrow. „Tradičně dáváme zajímavým místním kapelám příležitost zahrát si na velkém festivalovém pódiu. Letos padla volba na žánrově široce rozkročené Fly Tomorrow. Hrají rockové nakládačky i balady, syrové blues i metalové nářezy,“ představuje Dušan Neumann z pořadatelské agentury Bounty Rock Café Promotion skupinu, která již vydala dvě studiová alba. Po olomouckých muzikantech na pódium nastoupí parta kolem fantastického bubeníka Vincenta „Vinnyho“ Appice, někdejšího člena legendárních hardrockových bandů DIO, Black Sabbath nebo Heaven & Hell, která zahraje top live album Live Evil. „Doprovázel ale taky Johna Lennona nebo amerického zpěváka Ricka Derringera. Své instrumentální mistrovství předává i na bubenických seminářích po celém světě,“ doplňuje za pořadatele Pavel Vysloužil.

Jednou z hvězd budou i BSP.

Foto: Jan Procházka

Tradiční hard rock vystřídá excelentní prog rock z holandského Eindhovenu. Pětičlennou partu 7 Miles to Pittsburgh dali v roce 2017 dohromady veteráni nizozemské rockové scény Andrew Elt, někdejší frontman glam metalových Sleeze Beez a dlouholetý zpěvák Physical Graffiti, společně s basistou Martinem Helmantelem a bubeníkem Dirkem Bruinenbergem, kteří hrávali s power metalovými Elegy. „Jejich debutové album mělo naprosto zaslouženě skvělé recenze v Holandsku i po celé Evropě. Zanedlouho vydávají novou desku, na kterou jsem moc zvědavý. Je ale jisté, že jejich koncert bude erupce energie,“ myslí si Dušan Neumann. Bounty Rock Café Open Air dodrží i další tradici, a to vystoupení legendy českého bigbítu. Letos zahraje superskupina BSP, v níž se sešli tři mistři, tři špičkové osobnosti, tedy Ota Balage, Kamil Střihavka a Michal Pavlíček. „Kdo by neznal jejich mega hity Země vzdálená, Když se snáší déšť nebo Holka čapni draka! Moc se těším, že si je poslechnu naživo,“ přiznává pořadatel festivalu.
Olomoucký festival ale nebývá jen o hard rockových nebo metalových rifech. Pořadatelé vždy úderné tempo střídají s klidnějšími žánry, například blues. Tentokrát to bude blues v ryzí podobě, s nenapodobitelným zvukem Hammondek, šťavnatou bluesovou kytarou a uhrančivým zpěvem. Přesně taková je totiž muzika belgických The BluesBones. „Pět zkušených a bravurních belgických muzikantů prostě hraje blues tak, jak se v minulosti hrálo a jak by se podle některých fanoušků hrát mělo,“ hodnotí Neumann. Publikum se tak může těšit na mix klasického blues, „šedesátkového“ rocku a křehkých balad. „Podobnou hudbu hrávaly kdysi kapely typu Savoy Brown, Livin‘ Blues nebo naši The Matadors,“ hledá srovnání Pavel Vysloužil.
Na večerní vyvrcholení festivalu pořadatelé pozvali hvězdné hosty z polských Katovic a Holandska. Polští Riverside v současnosti patří jednoznačně mezi nejzajímavější a nejnápaditější reprezentanty prog rocku na světě. „Co před skoro dvaceti lety začalo jako nezávazný rozhovor v autě mezi kytaristou Piotrem Grudzińským a bubeníkem Piotr Kozieradzkým se vyvinulo v jedinečný příklad originálního progového skladatelství. A na tomto faktu nic nezměnilo ani tragické úmrtí Piotra Grudzińského, které kapelu tolik zasáhlo,“ doplňuje Dušan Neumann a poukazuje na úspěch loňské desky Wasteland, na níž Riverside podle recenzentů dopilovali svůj náročný styl téměř k dokonalosti.
Na úplný závěr letošního BRCOA vystoupí holandští Physical Graffiti, kteří vystupují už od počátku 90. let s jediným cílem – vzdát hold Led Zeppelin, jedné z nejslavnějších skupin rockové historie. Kapela, pojmenovaná podle šestého studiového alba „Zeppelinů“, staví na majiteli unikátních hlasivek, anglickém zpěvákovi Andrewovi Eltovi, jehož výkony by Robert Plant určitě pochválil. Přiblížit originálům se ale daří i dalším členům. „Na kytaru hraje Daniel Verberk, který se snaží zvuk Jimmyho Page napodobit i využitím identických aparátů, nástrojů a efektů. Přidává k tomu ale svůj vlastní styl,“ uvádí příklad Neumann s tím, že i proto Physical Graffiti jsou obecně považováni za nejlepší tribute band Led Zeppelin. „To už jsme ostatně mohli dvakrát v České republice vidět a slyšet,“ dodává pořadatel BRCOA.

PHYSICAL GRAFFITI (NL) – THE ULTIMATE LED ZEPPELIN

Skupina PHYSICAL GRAFFITI již více než dvacet let působí jako pocta jedné z nejslavnějších světových rockových kapel Led Zeppelin. Sídlí v Holandsku a za posledních deset let si vydobyla solidní pověst na holandské a německé klubové scéně. Významný zlom v kariéře souboru nastal, když na post zpěváka nastoupil Andrew Elt. Na kytaru hraje Holanďan Daniel Verberk, který se snaží za každou cenu napodobit zvuk Jimiho Pagea. Používá identické aparáty, kytary a efekty jako slavná hvězda, ovšem k tomu přidává svůj vlastí nonšalantní styl. Basu obsluhuje irský rodák Dave Harrold, v současné době jediný zakládající člen souboru.

NAHORU

RIVERSIDE

Historie skupiny Riverside se začala psát v autě Petera Kozieradzkiego během cesty s Peterem Grudzinskim. V jejich hlavách se objevila myšlenka hrát moderní progresivní rock, která vykrystalizovala až později v Riverside. Grudziński byl v té době totiž kytaristou metalové kapely Unnamed, zatímco Kozieradzki bubnoval s death metalovými Hate a Domain. Během cesty se očividně překvapenému Grudzinskiemu z reproduktorů Mittloffova (přezdívka) přehrávače linula melodie z alba „Clutching At Straws“ neoprogresivní skupiny Marillion. Ukázalo se, že oba dva velice zajímá progresivní hudba a chtěli by si tento žánr i vyzkoušet.

NAHORU

THE BLUESBONES

BluesBones sdíleli jedno pódium s takovými velikány, jakými jsou King King, Jimmy Vaughan, Seasick Steve, Tommy Castro, Guy Forsyth, Laurence Jones a mnoho dalších. V roce 2012 vydali první studiové album „Voodoo Guitar”, které bylo oceněné jako nejlepší debut na Rootstime a Blues Magazine a získalo ocenění veřejnosti na Belgian Blues Challenge 2012.

Live album „Live @ the bosuil” bylo vyhlášeno nejleším albem roku na Bluestown Radio a Bluezy Radio. Poslední studiová nahrávka z roku 2015 má celesvětové vynikající recenze (“Best album I’ve heard this year…” BluesMagazine, NL; This record is definitely a “keeper”. Well-executed and produced blues-rock is done here . This band knows what it is doing and does it superbly. We have here further evidence that great blues inspired music knows no boundaries, BluesBlast Magazine, USA)

NAHORU

BSP – Baláž, Střihavka, Pavlíček

BSP je česká rocková superskupina, jejíž členové jsou Ota Balage, Kamil Střihavka a Michal Pavlíček. Při koncertech je doprovázel ještě bubeník Miloš Meier. Název skupiny vznikl ze začátečních písmen v příjmeních jednotlivých členů, tedy Balage–Střihavka–Pavlíček.

NAHORU

7 MILES TO PITTSBURGH

Jedná se o špičkovou Nizozemskou rockovou kapelu. Kytarista a zpěvák Andrew Elt , byl frontmanem klasické kapely Sleeze Beez z 80. let. Baskytarista Martin Helmantel je veterán holandské rockové scény. Sedmnáct let hrál s rockovou kapelou Elegy . Bubeník Joris Lindner je  ve srovnání s ostatními členy kapely nováček.

NAHORU

VINNY APPICE BAND

Vincent „Vinny“ Appice je rockový bubeník, známý pro své působení ve skupinách Dio a Black Sabbath. Je mladším bratrem o 11 let staršího rockového bubeníka Carmine Appice, který hrál ve skupinách Vanilla Fudge a Cactus. V současné době působí ve skupině 3 Legged Dogg. Od roku 2014 vystupuje se skupinou Last in Line

NAHORU

FLY TOMORROW

Fly Tomorrow se pyšní vlastní tvorbou převážně ve stylu hard-rocku a blues, s dominantní sólovou kytarou, foukací harmonikou a podmanivým zvukem „šedesátkových“ kláves. Své posluchače si kapela získala také širokým záběrem současného repertoáru – od energické nakládačky syrového blues až k metalu a rockovým baladám. Patrné jsou vlivy delta blues, rocku přelomu 60. a 70. let, ale i funku a grunge. Na konci roku 2018 vydala kapela své druhé album s názvem Easy for You, Hard for Me.

NAHORU