Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 24 °C

Bounty Rock Cafe zve na špičkové koncerty: Richie Kotzen, basák Megadeth i  Wanda Johnson

Kultura

8.3.2024

Jan Procházka

Klub Bounty Rock Cafe čeká v druhé části sezony plejáda špičkových koncertů. Zahraje tu basák a spoluzakladatel legendárních Megadeth David Ellefson, ale také špičkový britský bluesrockový soubor Brave Rival, chybět nebudou ani domácí umělci v čele s Kamilem Střihavkou. Na závěr sezony se potom chystá velký koncert Richie Kotzena.

Vstupenky na jednotlivé koncerty zakoupíte na webových stránkách klubu.

"Druhá polovina sezony je nabušená stejně jako byla ta první," usmívá se majitel Bounty Rock Cafe Dušan Neumann, zatímco listuje programem. Už ve středu 13. března vystoupí v Bounty jeden z nejuznávanějších metalových baskytaristů David Ellefson. V osmdesátých letech byl spoluzakladatelem legendárních Megadeth. V kapele působil s osmiletou přestávkou v nultých letech až do roku 2021. Nyní přijede do Olomouce se svým sólovým projektem, složeným z hitů Megadeth i vlastních skladeb. "Doprovodí ho špičková kapela v níž nebude chybět ani bubeník Roberto Pirami, který u nás zahraje asi podesáté," láká Dušan Neumann.

Velkou událostí bude koncert britského uskupení Brave Rival, který se koná 23. března. "Na tuhle akci se opravdu velice těším. Je to kapela, která docela rychle stoupá na vrchol, aktuálně má osm nominací na britské bluesrockové ceny, což je dost unikátní záležitost," těší se Neumann. Skupina, jíž dominují dvě vokalistky, se dokáže plynule pohybovat ve škále od intimních až komorních skladeb až po fláky plné zkreslených kytar. Zaujali také působivou předělávkou hitu Sounds of Silence od Simona & Garfunkela.

V Bounty Rock se bude také křtít. Olomoucká rocková kapela Moonpark tu 28. března pokřtí své debutové album, o jehož zvuk  se postaral Tim Debney, který spolupracuje na nahrávkách takových legend, jako jsou Deep Purple, Judas Priest nebo Mötorhead.

Do Bounty Rock Cafe se 6. dubna vydají i legendární Plastic People Of The Universe. A nebude to ledajaký koncert. Letos totiž uplyne půlstoletí od nahrání alba zřejmě nejzásadnější desky českého undergroundu, Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned. Hudební vydavatelství Guerilla Records při této příležitosti se dalo dohromady uskupení hudebníků, kteří skupinou Plastic People prošli před rokem 1989. Skupina tak vystoupí v sestavě Josef Janíček (klávesy, kytara, zpěv), Jan Brabec (bicí, zpěv), Vladimír Dědek (trombon), Tomáš Schilla (violoncello, zpěv) a Johnny Judl jr. (basová kytara) pod názvem  P.P.U.

Třikrát po sobě získal Ulrich Ellison ocenění Nejlepší live kapela v Texasu. Potom k tomu ještě připojil ocenění Nejlepší kytarista 2016, čímž se zařadil po bok kytaristů jako Stevie Ray Vaughan nebo Eric Johnson. Za rok odehraje v USA v malých klubech i velkých halách okolo dvou stovek koncertů a nyní svůj napínavý a harmonický mix vláčného rocku, jižanského blues, keltské a lidové hudby přiveze i do Olomouce. Koncert se koná 11. dubna.

Sobota 13. dubna bude patřit fanouškům Depeche Mode. Přijede totiž jeden z nejuznávanějších a nejvěrnějších tribute bandů - italský Mode Machine. "Můžete se těšit na ty největší hity! Po koncertě bude následovat after párty s DJ Silent, která se protáhne až do rána," slibuje Neumann.

V Bounty vystoupí 17. dubna i zpěvák Kamil Střihavka se svou skupinou The Leaders. "Během koncertu zazní Země vzdálená, Černá růže, Když se snáší déšť, WooDoo a spousta dalších pecek," slibuje Dušan Neumann.

O den později, 18. dubna se představí opět domácí soubor, kapela Tak co? Ta po několika loňských singlech pokračuje v natáčení nových písní, z nichž některé odehrají právě v Bounty Rock Cafe. 

I kapela Bluesberg, která zahraje 21. dubna, je z Olomouce. Za téměř pětadvacet let vydala několik desek a ta nejnovější - živá - vznikne právě na podiu Bounty Rock Café. "Český rozhlas Olomouc totiž bude celý koncert nahrávat," doplňuje Neumann.

Do Bounty po čase opět míří i Jaroslav Albert Kronek s kapelou Alband. Po mnoho let výrazný frontman legendární skupiny Kern. "Na koncertě připomene všem věrným fanouškům staré oblíbené pecky Kernu. Zároveň ale představí i to nejnovější z dílny Albandu, který letos slaví patnáctiny. A kulatiny letos oslaví i Jaroslav Kronek, kterému bude sedmdesát a rozhodl se vyměnit akustickou kytaru po dlouhé době znovu za elektrickou. Takže koncert 27. dubna bude určitě hodně zajímavý," láká Neumann.

Nové album v Bounty 4. května pokřtí i další kapela s olomouckými kořeny Black Tiger. Jako jedna z mála se v tuzemsku autorsky věnuje hudebnímu žánru AOR (“Adult Oriented Rock“) a slibuje na svůj velký den pořádnou show.

Už podruhé se koná speciální turné Electric Guitarlands a opět bude mít zastávku i v Olomouci. Tentokrát se 9. května představí čtyři virtuózní kytaristé - Florian Opahle (Jethro Tull / Greg Lake), Angel Vivaldi, Nick Johnston a Rowan Robertson (DIO) - rozzáří večer se svým jedinečným talentem. Každý z hudebníků má připraven půlhodinový set za doprovodu kapely. "Čeká na vás čistá magie s originálními skladbami a nezapomenutelnými hity od Jethro Tull, Black Sabbath, DIO, Rainbow, Beatles, Gary Moore, Jimi Hendrixe a dalších. A na konci show nebude chybět jam session v plné sestavě," slibuje Dušan Neumann.

Do Bounty se 22. května vrátí i fenomenální Wanda Johnson. Rodačka z Jižní Karolíny začala zpívat ve druhé polovině 90. let a debutové album “Call Me Miss Wanda” vydala teprve v roce 2003 jako čtyřicetiletá. O tři roky později vydala druhé album "Natural Resource". Toto album vzbudilo velký zájem a zajistilo Wandě Johnson pozvánku k účasti na jedné z nejvýznamnějších událostí světa blues, Pocono Blues festivalu. Do Česka jezdí opakovaně a její koncerty vždy slibují špičkový zážitek.

Pořádnou porci humoru slibuje výroční koncert souboru Zadáci. "To je skupina složená z hudebníků a lidí z hudebního byznysu, která si tak trochu dělá legraci ze světových hitů, které předělává ve vodáckém stylu. Ať už jsou to Pink Floyd nebo třeba Pogues, všechny texty se nějak týkají vody, protože členové téhle kapely jsou nadšení vodáci," zve Dušan Neumann. Zadáci vystoupí 31. května společně se souborem Lidopop, s nímž jsou propojeni.

Nabušenou sezonu 30. června uzavře Richie Kotzen, který do Olomouce přijede už potřetí. "Kytarová hvězda, multi-platinový skladatel, excelentní zpěvák - to všechno je Richie Kotzen. Před osmi lety u nás hrál s kapelou Winery Dogs. V roce 2019 vystoupil se sólovým projekt v Amfiteátru Korunní pevnůstky a nyní se opět vrací, z čehož máme velikou radost," říká Neumann. Mimořádně talentovaný hudebník podle něj miluje koncertní atmosféru a energii, kterou čerpá z fanoušků pod pódiem, ihned a mnohonásobně vrací zpět. „Pro mě je hudba hlavně živé hraní, protože každý koncert a každá zahraná píseň jsou novými originálními momenty, novou zkušeností. I když jsou stejné akordy a melodie, každý koncert je úplně jiný,“ říká Kotzen. Jako sólový interpret spolupracoval s hudebními velikány jako je například Gene Simmons z KISS či předskakoval The Rolling Stones na jejich turné po Japonsku. Dnes má Kotzen mohutný zástup fanoušků po celém světě. Dozrál jako víno a zařadil se k největším skladatelským a kytarovým virtuózům světa. "Koncert by se do Bounty nevešel, takže ho pořádáme v S klubu," upozorňuje Neumann.