Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Opravdové jídlo, harmonické prostředí a pestrá nabídka. Navštivte Helen, oázu klidu uprostřed rušné nákupní galerie

Tipy a názory

17.6.2020

Lenka Šimková

V Galerii Šantovka otevřelo koncem května nové bistro. A nenechte se zmást, rozhodně se nejedná o žádný fast food. Bistro Helen najdete ve 2. patře obchodní galerie, v těsné blízkosti Lobster Family Restaurant. Těšit se můžete na opravdové jídlo z lokálních a sezónních surovin, díky čemuž se nabídka bistra neustále obměňuje a pokaždé tak můžete vyzkoušet něco nového...

Bistro Helen vás uchvátí už na první pohled, ještě než vůbec vstoupíte dovnitř. Samotný vchod je lemován květinami a pestrými barvami, takže i člověk, který nemá o bistru potuchy, zatouží poznat, co se skrývá uvnitř. A pokud si pamatujete na bývalou restauraci Atmosphere, tak vás jistě překvapí, jakou proměnou interiér prošel. "Restaurace byla již nějaký čas uzavřená a vznikl zde prázdný prostor, který měl, dle mého, nevyužitý potenciál. Přeci jen jde o prostor uvnitř obchodní galerie, v těsné blízkosti je parkoviště, divadlo, kino… Když jsem začala přemýšlet nad využitím tohoto prostoru, tak jsem chtěla vytvořit místo, kde se lidé budou cítit příjemně a také se dobře a kvalitně nají. Asi jako každá žena celoživotně řeším, co do sebe dávám a z čeho vlastně moje tělo bere energii. Máme to tak s manželem, že máme rádi dobré jídlo postavené na kvalitních farmářských produktech a spoustě zeleniny. A přesně takovou vizi jsem chtěla naplnit i v bistru Helen, uvádí majitelka bistra Helena Morávková, která se v oblasti gastronomie pohybuje už dvacet let. 

Vydatná snídaně, něco sladkého na zub, ale také chléb se škvarky. To a mnohem víc můžete najít v nabídce Bistra Helen. 

Foto: Jan Procházka

Helen je moderní bistro, které vás překvapí svou pestrou nabídkou. Během dopoledne až do desáté hodiny můžete vybírat z bohaté nabídky snídaní, mezi 11. a 15. hodinou si můžete vychutnat jídla z polední nabídky, která je pro každý den jiná. "Obědovou nabídku obměňujeme každý den podle nabídky našich dodavatelů, takže se vlastně přizpůsobujeme tomu, co je momentálně na trhu. Aktuálně je tady jarní sezóna ředkviček, chřestu i jahod, takže u nás najdete ve větším zastoupení tyto suroviny. Kvalita je pro nás základ, bez kterého se opravdové jídlo vařit a připravovat nedá," upřesňuje Helena Morávková.

V případě, že se trefíte mimo snídaňové a obědové časy, nemusíte zoufat. Vybrat si můžete z nabídky sladkých i slaných dobrot ve vitríně, kde na vás čekají obložené chleby, drobné saláty, zákusky i dorty. "Zákazníci mají samozřejmě možnost odnést si jakékoliv jídlo s sebou. Začali jsme také připravovat na soboty speciální brunchovou nabídku, která je neměnná po celý den, tedy od 8 do 16 hodin. Lidé mohou přijít sem a vychutnat si jídlo u nás, nebo si mohou objednat víkendový brunch box, kde máme výběr dobrot a jídla, které je nachystané vždy pro dvě osoby. Podle zkušenosti víme, že to nikdo nesní za jeden den, proto jsme to nazvali víkendový box," usmívá se marketingový manažer Martin Vyroubal.

V Bistru Helen se nebojí odvážných kombinací. Pokrmům navíc nechybí pestrobarevnost či smysl pro detail. V nabídce najdete také víkendový brunch box, který nabízí spoustu dobrot.

Foto: Bistro Helen

"Připravovat opravdové jídlo pro nás znamená, že víme, z čeho vaříme. Plno surovin si proto sami vytváříme a chystáme. Od domácích dresinků, marinád, džemů nebo zavařeného ovoce přes fermentovanou zeleninu i nápoje, klíčky a microgreens až po domácí pečivo, dezerty a limonády," vysvětluje Helena Morávková.

Obložený vývar si můžete dát jako vydatnou snídani i oběd. Pochutnat si můžete také na panence s pečenou zeleninou či poke s červenou řepou. 

Foto: Bistro Helen

Helen není jen bistro, kde můžete ochutnat opravdové jídlo, ale skýtá také harmonický a inspirující prostor pro společné zážitky a přátelská setkávání. "Celý prostor bývalé restaurace Atmosphere je poměrně velký a po přebudování interiéru nám zde zůstala oddělená zadní část, pro kterou jsme hledali využití. Vzhledem k tomu, že já sama aktivně vyhledávám a navštěvuji seberozvojové semináře, tak mě napadla myšlenka umožnit nejenom ženám, ale samozřejmě i mužům, to setkávání se a sdílení svých zkušeností a dovedností. Vytvořili jsme uzavřený salonek, který se dá použít nejen pro seberozvojové semináře a tvůrčí aktivity, ale lze v něm uspořádat i teambuldingy, pracovní porady, školení, workshopy, rodinné oslavy a spoustu dalšího," vysvětluje koncept Helen Soul Helena Morávková.

Kromě salonku a samotného bistra zaujme návštěvníky i letní terasa, která přímo vybízí k poklidnému relaxování. A i když jste na střeše Šantovky v srdci Olomouce, můžete se z terasy kochat výhledem na baziliku na Svatém Kopečku. "Za celkový design interiéru bistra, salonku i terasy vděčíme umělcům z art studia mamahu., které má své prostory v Šantovce, a kteří měli na svědomí i původní interiér bývalé restaurace. Přišlo mi tak nějak automatické je opět oslovit, zda by neposunuli interiér do zcela jiného levelu. Předchozí prostory byly sice krásné a noblesní, ale pro mnoho lidí mohly působit nedosažitelně. Nynější prostředí je vstřícné, prosvětlenější a více neformální. Úplně nejzásadnější změnou prošel bar, který byl umístěný jinde a rozhodli jsme se jej umístit tak, aby vítal návštěvníky a s ním je vítá i naše vitrína. Takže na první pohled už lidé vidí, co za dobroty u nás mohou ochutnat," přibližuje Helena Morávková.

Venkovní terasa si přímo říká o posezení. Co takhle dát si kávu či víno a uvelebit se mezi barevné polštáře? :-) Uvnitř Helen najdete také oddělený salonek, který se dá využít k nejrůznějším příležitostem. 

Foto: Bistro Helen

Bistro Helen je v provozu od 26. května, původně však plánovalo otevřít už v polovině března. Koronavirová pandemie ale veškeré plány zhatila tři dny před otevřením. "Jelikož se vždy na negativních věcech snažím hledat něco pozitivního, tak jsem si říkala, že jsme alespoň dostali čas se zastavit, nadechnout se a popřemýšlet, zda skutečně děláme vše tak, jak chceme. A myslím, že jak jsme před polovinou března všichni dřeli, abychom otevřeli a vše bylo perfektní, tak jsme si odpočinuli, nadechli se, načerpali novou energii a v přípravách otevření jsme pokračovali dál. Jen s dvouměsíčním zpožděním," usmívá se Helena Morávková a přiznává, že jednou z nejtěžších věcí na vybudování bistra Helen bylo najít vhodného kuchaře, který by se ztotožňoval s její vizí. "Mám pocit, že všichni z toho byli lehce vyděšení a nikdo nechtěl jít do takového projektu, kdy by vařil taková jídla, na která se v bistru zaměřujeme. Špatně se mi hledal člověk, který by tu mou vizi pochopil a byl by ji ochotný plnit. Nakonec mi s hledáním pomohl Lukáš Vrba, který se přes gastro a oblast kuchařů orientuje mnohem více než já. Podařilo se mu najít Magdu Tomečkovou, která má velký talent a sama si tady v kuchyni naplňuje svoji vizi, se kterou já se naprosto ztotožňuji," popisuje Helena Morávková.

"Magda je člověk, který říká, že kreativitě se meze nekladou. Ona je zkrátka naše kreativní duše kuchyně, vymýšlí nejrůznější pokrmy a kombinace surovin, až si někdy člověk říká, jestli to vážně bude dohromady fungovat. Pak ochutnáte jídlo a jen si klepete na čelo, že jste tomu nevěřili. Kromě klasických sladkých ovesných kaší bychom tak chtěli časem zařadit i slané kaše, sám jsem zvědavý, jaká bude u zákazníků odezva," doplňuje vedoucí kuchyně Lukáš Vrba.

Interiér bistra Helen vás uchvátí svou barevností, příjemným a harmonickým prostředím, a dokonce máte možnost nahlédnout i do kuchyně. ;-)

Foto: Jan Procházka

Bistro má otevřeno od úterý do pátku vždy od 7:30 do 20:00, v sobotu pak od 8:00 do 16:00. "Pohráváme si s myšlenkou, že bychom v budoucnu rozšířili provozní dobu a šli naproti našim zákazníkům. Asi bychom chtěli v pátek večer a některé více exponované časy trochu přizpůsobit nabídku jídla, které si u nás zákazníci mohou večer objednat. Zatím jsme otevřeni velmi krátkou dobu na to, abychom něco hodnotili a vyvozovali závěry. Uvidíme, jak si všechno sedne, jaká bude poptávka a samozřejmě se budeme snažit vyjít vstříc požadavkům našich zákazníků," nastiňuje Helena Morávková možné plány do budoucna a doplňuje, že bistro mělo být původně otevřené jen v pracovní dny, nakonec se však rozhodli vyjít vstříc zákazníkům, kteří se do Šantovky přes týden nedostanou, a z toho důvodu je otevřeno i v sobotu. 

"Jsme otevření velmi krátce, z počátku jsme ani nevěděli, jak na náš koncept bistra lidé zareagují. Jsem ráda, že slyšíme pozitivní odezvy nejen od žen, ale i od mužů, kteří si k nám zvykli chodit a chutná jim u nás. Já bych chtěla, aby se z Helen stalo místo, kam lidé budou rádi chodit, budou se zde dobře cítit, vždy se kvalitně nají a budou odcházet s pocitem, že je o ně dobře postaráno. Zkrátka místo, kde dostanou maximální péči a pozornost. A když se člověk rozhlédne kolem, tak mu ani nepřijde, že je vlastně uprostřed rušné Šantovky. Tohle místo má zkrátka svou atmosféru, je to taková oáza klidu uprostřed rušné nákupní galerie," uzavírá Helena Morávková.