Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bezděkov u Úsova: Objevte kouzlo moravské Provence a navštivte statek provoněný levandulí

Tipy a názory

15.6.2021

Lenka Šimková

Provence. Spousta z nás si okamžitě vybaví Francii, vynikající vína, lahodné sýry, a především všudypřítomné táhnoucí se lány levandulí. Ale věděli jste, že za touhle voňavou rostlinou nemusíte vůbec jezdit tak daleko? Rozsáhlé levandulové pole s přilehlým statkem na vás čeká coby kamenem dohodil od Olomouce. A tohle kouzelné místo toho nabízí mnohem víc než jen procházky v levanduli… ;)

Bezděkov je malá vesnička ležící zhruba pět kilometrů od Úsova, v místech, kde úrodná Haná pomalu začíná přecházet v Zábřežskou pahorkatinu. A právě zde můžete nalézt Levandulový statek, za jehož vznikem stojí rodina Drlíkova. Statek je volně přístupný a nabízí nejen individuální procházky v levanduli, ale i spoustu dalších zajímavostí. Výlet si sem můžete naplánovat jak autem, tak třeba i na kole. Levandulový statek je totiž součástí cyklostezky Ochutnej Moravu na kole, která propojuje zajímavá místa v kraji nabízející ojedinělé gurmánské zážitky. ;)

Levandulový statek

Adresa: Bezděkov 6, Úsov
Telefon: 604 744 534, 721 835 061
Email: info@levandulovystatek.cz 
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

Historie statku sahá hluboko do minulosti, ale levandulová etapa se zde začala psát poměrně nedávno. "Naše rodina vlastní statek už stovky let, ovšem po revoluci zde byla zhruba dvacet let přestávka, kdy se hospodářství neměl moc kdo věnovat. Všichni v tu dobu už měli jinou práci a na samotné hospodaření nepomýšleli. První levandule jsme vysadili na podzim roku 2014 a od roku 2015 už máme oficiálně zaregistrované levandulové podnikání," vzpomíná na samotné začátky majitel Levandulového statku Lukáš Drlík. Zároveň ale dodává, že pěstovat levanduli rozhodně nebyl jeho celoživotní sen. "Není to tak, že bych se celý život chtěl věnovat levandulím. Prvotní myšlenka byla začít dělat něco na statku – obnovit jej, zvelebit. Chtěli jsme vymyslet něco, co nás bude bavit a zároveň, co nás bude schopné i uživit. Původně jsme tedy začali pěstovat nejrůznější bylinky, kromě levandule to byla máta, meduňka, měsíček chrpa… jenže pak přišel srnec a všechno nám to sežral. Všechno, až na tu levanduli. Tak jsme si řekli, že levandule vlastně nebude tak špatná a začali jsme se jí věnovat naplno," směje se Lukáš Drlík.

Levandule momentálně roste na více než dvou hektarech zdejší půdy, přičemž Drlíkovi každý rok vysazují další rostliny. "My bychom sice hned ze začátku mohli osadit všech šest hektarů levandulí, ale ona vydrží zhruba patnáct let, poté se obměňuje a tři roky neplodí. Takže by se nám pak stalo, že budeme tři roky bez produkce, a to nechceme. Ostatně začít levanduli nějakým způsobem zpracovávat a nejen sázet, byla naše nosná myšlenka už od začátku, kdy jsme vysadili první rostliny. Navíc si také velmi zakládáme na tom, že vše zpracováváme v BIO kvalitě, nepoužíváme ani žádné pesticidy. Na trávu, která nám roste mezi levandulí, používáme naši přírodní sekačku – stádo oveček. Zjistili jsme totiž, že ty vyzobou úplně všechno, ale levanduli nechají neponičenou. Zkoušeli jsme i kozy, ale ty nám levandule okusovaly, tak jsme zůstali nakonec jen u ovcí," vysvětluje Lukáš Drlík. Levandulový statek Bezděkov letos získal také zlatou medaili v rámci programu Pestrá krajina, který organizuje Asociace soukromého zemědělství.

Fialová barva je pro Levandulový statek typická. Nyní zde do fialové zahalili i několik historických zemědělských strojů, které by časem mohly být doplněny o cedulky a vzniklo by zde tak malé muzeum zemědělské techniky. 

Foto: Jan Procházka

Většina produkce z úrody se zpracovává do gastronomie, a to převážně do vlastní sítě kaváren a bister. Úplně první Levandulová kavárna vznikla v Zábřehu, brzy se k ní přidala i bistra v Úsově a také v Olomouci na Horním náměstí (takže pokud před samotným výletem do Bezděkova chcete nasát atmosféru a něco ochutnat, tak se určitě zastavte v bistru na Horním náměstí). "Prodáváme například levandulovou kávu, sirupy, koláčky, med, olej, vonné sáčky, levandulovou limonádu, zmrzlinu i kosmetické přípravky s levandulí. Tyto naše produkty najdou lidé jak v těchto podnicích, tak také v Levandulovém krámku, který máme přímo u statku. Krámek vlastně nejde minout, nachází se po cestě na statek a září naší typickou fialovou barvou. Původně zde byla hasičská zbrojnice, ale my jsme si to přebudovali a dole máme obchůdek a nahoře se nachází takové malé muzeum s galerií a historií celého statku," říká Lukáš Drlík.

Kromě toho je zde i místnost určená pro destilaci levandulového oleje. A když člověk poslouchá, kolik práce se ukrývá za pouhou půl deci levandulového oleje, tak se nelze divit, že jde o poměrně ceněný výrobek. "Nádoba, kterou zde máme, má sto litrů. My ji komplet celou naplníme levandulí a ve finále nám vytečou asi dva litry hydrolátu a zhruba půl deci oleje. Takže pak je jasné, proč je levandulový olej tak ceněná látka," vysvětluje Lukáš Drlík.

Levandulový obchůdek v Bezděkově nemůžete minout...

Foto: Jan Procházka

V okolí statku hned na první pohled zaujmou altány, dřevěné posezení a další zázemí, které je zasazené do levandulových polí. Zájemci si mohou objednat komentované prohlídky, podívat se na destilaci levandulového oleje, či vyzkoušet masáže a jógu přímo v levanduli. Od loňského roku čeká na návštěvníky i levandulová stezka plná interaktivních dětských prvků, laviček, informací a nádherných výhledů na přilehlá levandulová pole. Stezka je dlouhá zhruba jeden a půl kilometru a vede kolem polí, loukami i lesem. Na podzim si zde pak zájemci mohou zakoupit i sazenice "Bezděkovských" levandulí. Pokud si chcete natrhat čerstvé rostliny, tak většinou máte příležitost v červenci v rámci populárního Levandulového festivalu. Velmi oblíbené je zázemí statku a přilehlých levandulových polí také k pořádání svateb či rodinných oslav.

Na kopec nad levandulovými poli momentálně vede krátká interaktivní stezka. V budoucnu by si na jeho vrcholku dovedl Lukáš Drlík představit velmi oblíbenou stezku v korunách stromů, ze které by lidé mohli shlížet na levandulová pole.

Foto: Jan Procházka

Kromě individuálních návštěv láká Levandulový statek i na větší akce. Stále populárnější se rok od roku stává Levandulový festival, který si své pravidelné místo vydobyl v době červencových svátků. Dva dny plné zábavy, muziky, trhů, dobrého jídla a pití, ale i informací o zemědělství a levanduli. Tu si zde můžete užít všemi smysly. Po celou dobu festivalu totiž můžete ochutnávat originální občerstvení v podobě levandulové limonády, kávy, zmrzliny, levandulového piva, klobásy s levandulí, taktéž sýrů, dezertů a dalších specialit. To vše si můžete zakoupit i s sebou domů a samozřejmě nechybí pestrý multižánrový program na pódiu. "V loňském roce jsme celý festivalový program rušili kvůli koronaviru a nakonec jsme uskutečnili jen takový malý půl-festival. Nicméně komplet celý program z loňského roku jsme přesunuli na letošek a v minulých týdnech jsme definitivně rozhodli, že festival letos uděláme v plné parádě. Kompletní program včetně předprodeje vstupenek najdou lidé u nás na webu. Zároveň bychom letos také chtěli úplně poprvé uspořádat Ovčácký den. Celý den zasvětíme ovečkám, ale nepůjde jen o ty naše. Budou zde ovčáci z širokého okolí a samozřejmě nebude chybět bohatý doprovodný program. Doufáme, že akce u lidí sklidí úspěch, a že s ní budeme moci navázat na novou tradici pravidelných akcí, stejně jako se nám povedlo dosáhnout úspěchu Levandulového festivalu," dodává závěrem Lukáš Drlík.

Nejkrásnější jsou levandule v době květu. Letos to vypadá na období od konce června do přelomu letních prázdnin. Levandule totiž kvete jen měsíc v roce...

Foto: Levandulový statek

Levandulový statek Bezděkov

  • Levandulový statek se nachází v Bezděkově u Úsova, zhruba 40 kilometrů od Olomouce

  • Prvních 500 malých rostlinek vysázeli na Levandulovém statku Drlíkovi v roce 2014

  • Od té doby každý rok dosazují další sazenice a pěstují zhruba 10 000 rostlin

  • Většinu produkce z úrody zpracují pro svou kavárnu, farmářské trhy a část také pro odběratele

  • Velmi populární akcí je Levandulový festival, na který se můžete těšit 5. a 6. července