Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bezbariérový útes. Smetanovy sady zdobí nové graffiti

Zprávy z regionu

22.10.2018

Autor: red

Návštěvníci Smetanových sadů se mohou ponořit do fantaskního světa hlubin. Dříve nevzhlednou zeď si vzali do parády dva olomoučtí učitelé a umělci a jejich žáci a vytvořili na ní unikátní graffiti, které vás vezme do vodní říše...

Graffiti s názvem Bezbariérový útes zve návštěvníky Smetanových sadů do světa hlubin plného mořských hub, sasanek, chobotnic, ježovek, čtverzubců a dalších mořských živočichů. "Organizmy vycházejí jak z reálného a bohužel vlivem lidské činnosti stále rychleji mizejícího světa, tak i z fantazie dětí a tvůrců graffiti," řekl pedagog ZUŠ M. Stibora a jeden z tvůrců Juraj Sosna.

Ze strany ředitele Výstaviště Flora Olomouc Jiřího Uhlíře vzešel nápad, jak atraktivně vyřešit nevzhlednou posprejovanou a oprýskanou plochu zdi mezi pavilonem E a technickými službami ve Smetanových sadech. Stěna se tak stala uměleckým dílem díky graffiti dvojice pedagogů ZUŠ Miloslava Stibora v Olomouci Lubomíra Otiska a Juraje Sosny. "Žáci naší školy měli možnost vymýšlet témata a spolupracovat na návrhu, ať už pracovali s pastelkami a velkoformátovými fotografiemi původní zdi, anebo návrhy vytvářeli v rámci výuky multimédií v počítačových programech," řekl k projektu Sosna.

Dvojice pedagogů má za sebou řadu uměleckých počinů. Juraj Sosna je výtvarný pedagog a profesionální fotograf a Lubomír Otisk pak významný sochař a malíř. Práce na barevné dominantě parku jim trvala několik dní.