Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bez zvonění, s jedním učitelem a v malých skupinách. Školáci prvního stupně se vrátili do lavic

Zprávy z regionu

25.5.2020

foto: Jan Procházka

Po dvou a půl měsících se dnes do lavic vrátili žáci prvních stupňů základních škol. Za přísných hygienických opatření, které zahrnuje i dezinfekci, pouštění do školy po jednom či měření teploty... I výuka probíhá ve speciálním režimu, ve třídách může být pouze patnáct dětí, přestávky jsou naplánované tak, aby se děti z různých skupin nepotkávaly. Zavřené jsou třeba i školní družiny či šatny...

Školáci se do lavic základní školy Nedvědova vrátili po dva a půl měsíce trvající pauze. 

Foto: Jan Procházka

Zda budou mít děti roušky na sobě i ve třídách rozhoduje pedagog. Mimo třídu jsou ale povinné.

Foto: Jan Procházka

Vyučování probíhá v patnáctičlenných skupinách, které má na starosti jeden pedagog. Pro děti, které by normálně chodily do školní družiny, je výuka až do 16 hodin, přičemž odpoledne je volnější program. Ostatním skupinám končí škola ve 12 hodin.

Foto: Jan Procházka

Výuka je zorganizovaná tak, aby se děti z různých skupin potkávaly co nejméně. "Zrušili jsme i klasické zvonění," vysvětluje ředitel ZŠ Nedvědova Pavel Pala. Největší obavy má ze společného stravování. "Budeme do jídelny pouštět pouze malé skupiny žáků. Začneme už v jedenáct a uvidíme, jak si ten systém sedne. Zatím netuším, jak dlouho to celé bude trvat," konstatoval dnes ráno.

Foto: Jan Procházka

Šatny zejí prázdnotou, boty mají školáci vzorně vyrovnané před třídami. I toto opatření bylo přijato, aby se děti shlukovaly co nejméně.

Foto: Jan Procházka

Při základní škole Nedvědova funguje i mateřská školka. I tam se dnes děti vrátily po dlouhé době. Přestože zde není kapacita žádným nařízením omezena, byla dnes ráno ve třídách jen hrstka dětí. "Čekáme, že jich dorazí zhruba polovina," domnívá se ředitel Pala.

Foto: Jan Procházka