Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Beerfest, Půlmaraton, AFO, Divadelní Flora a další akce. Kdy se na ně můžeme těšit v letošním roce?

Zprávy z regionu

11.1.2023 aktualizováno 17.1.2023 10:00

Lenka Šťastná, Jan Procházka

Dny v novém roce pomalu ubíhají a my jsme nezaháleli a připravili pro vás praktický přehled, na které velké akce se v Olomouci můžete letos těšit. U řady z nich budeme informace průběžně doplňovat, ale vy si už nyní můžete poznačit zajímavá data do svých diářů.

FOR MODEL
JEDEN SVĚT OLOMOUC
JARNÍ FLORA OLOMOUC
ACADEMIA FILM OLOMOUC
DIVADELNÍ FLORA
STUDENTSKÝ MAJÁLES
BEERFEST
PALACKÝ MÁ NAROZENINY
MEET UP 23
MATTONI 1/2MARATON OLOMOUC
PRIX BOHEMIA RADIO
SLAVNOSTNÍ KONCERT MFO

FOR MODEL

Termín konání: od 17. do 19. března 2023
Oblíbená sběratelská a modelářská výstava For Model se opět uskuteční během celého březnového víkendu. Na akci, která je jako stvořená pro rodiny s dětmi, dorazí desítky vystavovatelů a sběratelů nejrůznějšího zaměření. Těšit se mimo jiné můžete na letecké modely všech kategorií, na plachetnice, ponorky i bojová plavidla. Své místo na oblíbené výstavě budou mít v pavilonu A také plastikové a papírové modely automobilů i automobilových veteránů, autodráhy anebo modely stavebních strojů a kamionů.

JEDEN SVĚT OLOMOUC

Termín konání: od 22. března do 2. dubna 2023
Již 24. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech se letos uskuteční na přelomu března a dubna. Festivalové téma si pořadatelé zatím nechávají pro sebe, ale je jasné, že se opět máme na co těšit. 

JARNÍ FLORA OLOMOUC

Termín konání: od 20. do 23. dubna 2023
Oblíbená jarní květinová výstava Flora Olomouc se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků z celé republiky. Středobodem proslulé akce bude již tradičně hlavní expozice v pavilonu A, připraveny budou i velké Zahradnické trhy, několik gastrozón a pestrý doprovodný program, který zahrne workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a také odpočinkové zóny. 

ACADEMIA FILM OLOMOUC

Termín konání: od 25. do 30. dubna 2023
Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) pořádá každým rokem Univerzita Palackého v Olomouci. V letošním roce se můžeme těšit na jeho již 58. ročník. Jaké bude tentokrát ústřední téma festivalu? To vám prozradíme v druhé polovině ledna! ;)

STUDENTSKÝ MAJÁLES

Termín konání: 3. května 2023
Jako je historie města spojena s historií univerzity, tak jsou i oslavy příchodu Máje a krás studentského života spojeny s centrem Olomouce, kterým prochází veselý průvod oživující uličky a náměstí univerzitního města. Tradičně se můžeme těšit na krále Majálesu a také koncerty pod širým nebem. "Vzhledem k tomu, že olomoucká univerzita letos slaví významné výročí, zaměřili jsme se ve výběru kapel na ty, v nichž působí studenti či absolventi UP," shrnul za pořadatele David Kresta.

DIVADELNÍ FLORA

Termín konání: od 11. do 22. května 2023
Šestadvacátý ročník Divadelní Flory bude probíhat od 11. do 22. května a během dvanácti dnů nabídne českým i zahraničním divákům na osm desítek akcí. Ročníkové motto Jinakost zastřeší například exkluzivní hostování jedné z největších person současného evropského divadla – Rakušanky Doris Uhlich, nejúspěšnější maďarské choreografky poslední dekády Adrienn Hód nebo ve Švýcarsku působící rakouské performerky Teresy Vittucci. Na Floru poprvé dorazí také renomovaný hamburský Thalia Theater a postará se o působivé festivalové finále. 

"Po tři dny budeme ve speciálních kójích uvádět velmi speciální představení určené jedinému divákovi – titul I AM (VR) německé režisérky Susanne Kennedy. Její radikální tvorbu, permanentně posouvající hranice současného divadla, sledujeme a obdivujeme už dlouho, letos poprvé ji představíme v Olomouci. Koncept Susanne Kennedy a Markuse Selga zasadíme do nezvyklých reálií a diváky pozveme do nových festivalových prostor i v rámci dalšího programu," prozrazuje ředitel festivalu Petr Nerušil a dodává, že na mimořádně žánrově bohatou květnovou Divadelní Floru by rádi navázali i speciální podzimní programovou edicí, jejíž konkrétní podoba se teprve rýsuje.

BEERFEST

Termín konání: od 25. do 27. května 2023
Po covidových přestávkách a přesunech se letos opět vrací olomoucký svátek piva. "Vracíme se v tradičním čase na konci května, na tradičním místě v Korunní pevnůstce a s tradičním třídenním programem od čtvrtka do soboty. Program v těchto dnech připravujeme, stejně tak ladíme účast pivovarů," zmínil pořadatel Pavel Spálený. Další podrobnosti zatím zveřejnit nechce.

MATTONI 1/2MARATON OLOMOUC

Termín konání: 17. června 2023
Jeden z nejpopulárnějších městských vytrvalostních běhů se opět v polovině června vrátí do Olomouce. Běžci se mohou na závod již registrovat a pro zájemce, kteří si na půlmaratonskou vzdálenost netroufnou, je k dispozici kategorie štafet. Nechybí ani možnost zaběhnout si 3 km rodinný běh v centru města.
Registrace a veškeré informace naleznete zde →

PALACKÝ MÁ NAROZENINY

Termín konání: 14. června 2023
"František Palacký je nejen otec národa, ale také moderní, cílevědomý a vzdělaný mladý muž, který by v dnešní době patřil k nejsledovanějším influencerům. Proč tedy neoslavit jeho narozeniny ve velkém stylu a společně se studenty univerzity, která hrdě nese jeho jméno. Součástí programu budou science show, úniková hra i koncerty v areálu Pevnosti poznání," slibuje za pořadatele David Kresta.

MEET UP 23

Termín konání: 19. září 2023
Jeden den k seznámení se s univerzitními a studentskými spolky, jeden den k tomu, dobře se bavit a užít si start akademického roku. MEET UP 23 se koná v Uměleckém centru UP a bude reflektovat významné výročí olomoucké univerzity. Těšte se na koncerty, filmy a besedy, slibují pořadatelé.

PRIX BOHEMIA RADIO

Termín konání: říjen 2023
„Za Český rozhlas Olomouc jsme rádi, že tato renomovaná přehlídka rozhlasové tvorby v plné síle navazuje na dobu před covidovou pauzou, navíc posílena o kategorií podcastů, což je dnes velmi oblíbené téma. A můžu prozradit, že chystáme taky spoustu doprovodných akcí v naší nové budově v Pavelčákově ulici v Olomouci," slibuje ředitel Českého rozhlasu Olomouc a Ostrava Josef Podstata.

SLAVNOSTNÍ KONCERT MFO

Termín konání: listopad 2023
U příležitosti oslav Dne boje za svobodu a demokracii zazní v sále Moravské filharmonie Olomouc výběr klasických děl nejslavnějších českých hudebních skladatelů.