Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Baletní soubor zve na veřejný trénink. Odehraje se přímo na náměstí

Kultura

16.6.2020

Autor: roc jap

Jedinečnou příležitost podívat se na baletní trénink a zakusit, co všechno obnáší, nabídne ve čtvrtek 18. června Moravské divadlo. Členové souboru se tentokrát nebudou připravovat v baletním sále, ale přímo na Horním náměstí. Veřejný baletní trénink pod širým nebem začne v devět hodin ráno a bude přístupný zdarma.

Ilustrační foto.

Foto: MDO

„Jsem velice rád, že můžeme vystoupit po delší době, kdy nebylo možné sdílet naše představení. Rádi bychom tímto veřejným tréninkem přiblížili, jak začíná naše každodenní příprava repertoáru. Máte jedinečnou možnost vidět trénink mimo naší zkušebnu,“ pozval na venkovní vystoupení umělecký šéf baletu Moravského divadla Michal Štípa.

Vedení Moravského divadla se rozhodlo využít pódium, na němž ve stejný den večer odehraje Moravská filharmonie slavnostní koncert. „Využili jsme příležitosti, abychom po vynucené pauze mohli znovu představit náš baletní soubor. Dříve, než se s příznivci baletu opět setkáme v hledišti divadla, nabízíme jim atraktivní exkurzi do zákulisí, a to pod širým nebem. Děkujeme našemu zřizovateli, statutárnímu městu Olomouc, za pomoc při realizaci celé akce. Věříme, že se trénink na Horním náměstí setká se zájmem všech kolemjdoucích,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Trénink povede sólistu baletu Moravského divadla a baletní mistr Guido Sarno. „Myslím si, že trénink pro veřejnost je skvělý nápad. Můžeme tak lidem představit, jak vypadá běžný pracovní den v baletním souboru, jaká je naše každodenní rutina. Hodně se na to těším. Navíc půjde o naše první veřejné vystoupení po té dlouhé pauze způsobené pandemií koronaviru. Publikum nám chybí a takhle se můžeme divákům předvést a připomenout, že jsme pořád tady, trénujeme, zkoušíme a chystáme nové inscenace,“ uvedl Sarno. Jako tanečník zažil veřejné tréninky v Opera de Nice a pražském Národním divadle. „Pro diváky to může být nový zážitek. Když přijdou do divadla na představení, vidí výsledek naší práce. Takhle mohou nahlédnout do zákulisí příprav a zjistit, co všechno tomu předchází. Určitě budeme přihlížející chtít do našeho tréninku zapojit,“ upozornil Sarno, který v době, kdy bylo divadlo pro veřejnost uzavřené, vedl on-line tréninky na facebooku olomouckého baletu. „Byla to zajímavá zkušenost. Mluvil jsem na kameru a trénoval někoho, koho vlastně nevidím, ale užil jsem si to a jsem rád, že tréninky měly dobrý ohlas,“ řekl neapolský rodák.

Balet Moravského divadla v uplynulých týdnech intenzivně zkoušel taneční adaptaci Lorcovy Krvavé svatby v choreografii a režii Aleny Peškové. Inscenace, která se své premiéry nedočkala v dubnu, bude mít první uvedení 7. září. V těchto dnech již naplno probíhají přípravy další baletní inscenace Sólo pro tři, kterou s olomouckým baletem nastuduje dlouholetý sólista a umělecký šéf baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska. Premiéra je naplánovaná na 30. října.

roc jap

Reklama

Informační centrum Olomouc

Katalog firem » Úřady, instituce

Informační centrum v podloubí olomoucké radnice je otevřeno 7 dní v týdnu. Poskytuje turistické informace o městě, památkách i tipy pro volný čas. Nabízí informační materiály, suvenýry,...