Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Až naprší a uschne. Dokumentární festival Jeden svět odstartuje v Olomouci 16. března

Kultura

28.1.2020

Autor: red

Vysychající řeky, vyprahlá pole, prázdné studny. Klimatická změna se začíná dotýkat i našeho okolí. I kvůli tomu se o problému mluví nejen mezi odborníky, ale také v médiích, v politice, často mezi přáteli v hospodě. Projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní bude řešit i letošní 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Olomouc, který se koná od 16. do 21. března v Olomouci a také v dalších 35 městech po celé České republice.

Olomoucký festival bude již klasicky zahájen v Kině Metropol, po každém promítání nabídne diskuzi se zajímavými hosty a filmové projekce doplní rozmanitým doprovodným programem. Ten bude letos laděn především do ročníkového tématu, jak prozradili hlavní koordinátoři festivalu Barbora Kurdzielová a Adam Kamír. 

Motto "až naprší a uschne" jsme jako děti používali při škádlení. Nyní ovšem vystihuje jednu z podstat klimatické změny – krajina v důsledku narůstajících teplot a špatného hospodaření neudrží vodu. "Promítáním filmů (nejen) o klimatické krizi chceme ukázat globální rozměr celého problému a zaměřit se především na jeho dopady na lokální úrovni. Na problém nechceme jen upozorňovat, ale hledat jeho řešení a inspirovat ke konkrétní akci ve všech městech, kde festival probíhá. Zkrátka nechceme dál čekat, až naprší a uschne," říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický. Ten zahájí pražský Jeden svět už 5. března. 

Vizuál festivalu
Festivalovou kampaň připravilo už potřetí Studio MT (Matyáš Trnka ve spolupráci s Matějem Růžičkou). Jelen běžící festivalovou znělkou se postupně na rozpáleném horizontu proměňuje ve velblouda, který je hlavní postavou letošního vizuálu. I to odkazuje na blížící se sucho. "Uschlé stromy, žádné lesy, holé pláně, sucho a teplo – tak by mohla vypadat česká krajina, pokud s klimatickou změnou nezačneme něco dělat. Pohled na takový horizont nenabízíme jen pro Prahu, ale i pro všechna další města, kde festival letos probíhá. Každému jsme totiž vytvořili vizuál na míru. Mimo to jsme se snažili, aby byly plakát a video znělka rozpoznatelné i pro osoby se zrakovým omezením. Výrazné a kontrastní barvy tak nejsou zvoleny jen se snahou zdůraznit téma, ale aby byly čitelné pro co nejvíce lidí," vysvětluje autor kampaně Matyáš Trnka. 

Kategorie Zemětaje 
Jeden svět se věnuje ekologickým tématům takřka od svého založení, poslední tři roky mají filmy s touto tematikou své místo v kategorii Zemětaje. Právě ta se letos stala hlavní tematickou kategorií. Nabídne filmy, které se zabývají klimatickou změnou, energetikou, nebo třeba znečišťováním životního prostředí. Jedním z dokumentů, který tyto problémy sleduje, je dokument Město plné smogu. Jaký je život ve městě bez nebe a jak se k tomu staví tamní politici? To divákovi ukáže režisérka Meng Han, která natáčela v čínském městě Langfang nedaleko Pekingu, jež patří k místům s nejvíce znečištěným ovzduším. Znečištěním se zabývá i kanadský film V té vodě něco je. Známá herečka a aktivistka Ellen Page a režisér Ian Daniel navštěvují ženy ze zemědělských oblastí v provincii Nového Skotska, které bojují proti průmyslovým firmám za záchranu jejich přírody, komunity a především budoucnosti. Život v člověkem téměř neposkvrněné přírodě zachycuje dokument Svébytná půda. Kanadský snímek režiséra Davida Curtise je ódou na krásu odlehlého teritoria Yukon a na tamní obyvatele ve městě Dawson, kteří se snaží o potravinovou soběstačnost pomocí alternativního farmaření v často nehostinných podmínkách. 

Kromě kategorie Zemětaje festival obsáhne i každoroční tři soutěžní kategorie (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět) a dalších jedenáct tematických kategorií. Mimo to se na Jeden svět potřetí vrátí také program speciálních debat nazvaný Mluvící kino. Ten přiveze do Prahy odborníky z různých oblastí, kteří přednáškou doprovodí projekce vybraných filmů. O celosvětovém problému nedostupného bydlení bude diskutovat zvláštní zpravodajka OSN Leilani Farhani. Aktivista Amon Yiu Yeuk-wa z politického hnutí Demosisto v Hongkongu bude mluvit o aktuální politické situaci v regionu, kterým poslední půlrok zmítají protesty a demonstrace. 

Jeden svět vyváženě (a) ekologicky
Na životní prostředí myslí organizátoři nejen při výběru snímků do programu, ale také během příprav festivalu a jeho průběhu. Šetření energií a vody, recyklování odpadu nejen v kancelářích, ale i ve všech kinech, omezení tisknutí a využívání ekologického papíru patří k samozřejmostem. Festivalový katalog byl letos nahrazen brožurou, která má o 50 % méně papíru a veškeré informace jsou šířeny online. Dále se festival snaží o spolupráci s partnery, kteří jsou ohleduplní k životnímu prostředí. Ohleduplnost platí i v dopravě hostů — těm je primárně nabízena doprava autobusem nebo vlakem, a pokud je nutné létat, Jeden svět finančně kompenzuje jejich uhlíkovou stopu. Nově nabízí i možnost dopravy z letiště Pražskou integrovanou dopravou. „Na hosty budou na letišti čekat naši průvodci, kteří je doprovodí městskou dopravou až do hotelu nebo diváckého centra Langhans,“ vysvětluje vedoucí guest servisu Jednoho světa Sabina Solničková a dodává, že pokud host preferuje dopravu po Praze autem, využívá festival částečně elektroautomobily. Ke změně v dopravě došlo i při přivážení kopií filmů. Většina z nich je totiž pouze v digitálním formátu. Co zůstává naopak stejné jako v minulých letech, jsou vegetariánské rauty a využívání vlastních festivalových sklenic a porcelánu, díky čemuž vzniká minimální odpad. 

Mimo ekologii hraje pro festival důležitou roli i podpora filmařů ze zemí s nedemokratickým či diktátorským režimem a lokální tvorba umělců. Jedna čtvrtina letošních filmů je natočená místními tvůrci. A v neposlední řadě se festival snaží vyvažovat poměr mezi počtem režisérů a režisérek. 

Jeden svět pro všechny
Přístupnost festivalu pro diváky s postižením se za poslední tři roky stala naprostou samozřejmostí. Proto bude i letos Jeden svět usilovat o univerzální přístupnost. Pro neslyšící a nedoslýchavé uvede pražský festival všechny dokumenty s českými titulky, a to včetně dokumentů v českém znění. Stejně jako loni si budou moci nevidomí a slabozrací poslechnout čtyři snímky s audiopopisem, který je bude do sluchátek informovat o dění na plátně. K tomu festival nabídne tři relaxované projekce, jejichž uvolněnější aranžmá může vyhovovat zejména divákům s mentálním postižením nebo s obtížemi v soustředění. V neposlední řadě v maximální možné míře posílí přístupnost svých míst pro diváky na vozíku či s jiným omezením pohybu. 

Jeden svět ve školách
Jeden svět pořádá ve všech městech, kde se odehrává, dopolední projekce pro školy. Také letos je pro ně připraven výběr filmů, které zaujmou všechny věkové kategorie. Pro žáky a žákyně základních škol to jsou tři pásma krátkých filmů, pokrývající širokou škálu témat, od šikany přes rodinné vztahy až po životní prostředí. Pro středoškoláky a středoškolačky jsou přichystány dva krátké a čtyři celovečerní filmy. Například Mai Khoi and The Dissidents o vietnamské zpěvačce, která kvůli svým protirežimním textům musí opustit Vietnam, v němž vládne nekompromisní cenzura, nebo Pro Samu (For Sama), odehrávající se v ohnisku válečného konfliktu v syrském Aleppu – snímek čerstvě ověnčený oscarovou nominací. Všechny filmy v rámci školních projekcí jsou spojeny s následnou debatou. Je třeba, aby se školy na projekce dopředu přihlásily. Více na jsns.cz/festival

Informace o 21. ročníku festivalu Jeden svět Olomouc budou již brzy uvedeny na www.jedensvetolomouc.cz, a všechny aktuality včetně událostí a doprovodného programu můžete již teď sledovat na facebooku Jeden svět Olomouc.