Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Atraktivní závody, skvělé výkony, cenné kovy i dílčí nezdary. Atletický klub Olomouc hodnotí sezonu

Sport

4.11.2019

Autor: red

Úspěšnou sezonu pro Atletický klub Olomouc uzavřelo 5. října družstvo starších žáků ziskem bronzových medailí z Mistrovství České republiky v Praze. O něco lépe se dařilo na konci září družstvům olomouckých dorostenců a juniorů, když oba týmy vybojovaly ve své kategorii na Mistrovstvích ČR stříbro. Značně oslabené družstvo mužů se letos trápilo mezi extraligovými soupeři a po čtyřech letech se tak příští sezonu vrátí do I. národní ligy. Stejně dopadlo také družstvo žen, které loni sice zaznamenalo historický postup do nejvyšší soutěže, ale mezi silnou konkurencí se neudrželo.

družstvo starších žáků

družstvo dorostenců

Foto: Atletický klub Olomouc

Z individuálních výkonů je třeba vyzdvihnout medaile získané juniorskou a dorosteneckou kategorií na Mistrovství České republiky, které hostil poslední červnový víkend právě Atletický klub Olomouc. Domácí atleti na něm získali celkem devět cenných kovů. Eva Kubíčková vybojovala bronz v běhu na 200 m a v běhu na 100 m si doběhla pro stříbro před další olomouckou sprinterkou Lucií Mičunkovou, která tak obsadila bronzovou příčku. Z vrhačské sekce dopadli nejlépe Karolína Morbitzerová a Jakub Héža. Karolína skončila druhá v hodu diskem a Jakub i přes nový osobní rekord 18,48 m nenavázal na své halové prvenství a obsadil také druhé místo. V tyčkařském sektoru překvapila osobním rekordem 347 cm Veronika Jiráčková a získala pro domácí klub další stříbrnou medaili. Krásným závěrem šampionátu se staly štafetové běhy, kde olomoučtí přidali další tři medaile. V bězích na 4x100 m získaly dorostenky stříbro, když doběhly v novém oddílovém rekordu 47,50 s a dorostenci vybojovali zlatou medaili za čas 42,75 s. V běhu na 4x400 m uzavřela medailové tažení dorostenecká štafeta, která proběhla cílem na třetím místě.

Na výše zmíněný šampionát se do Olomouce sjelo přes tisíc atletů ze 121 klubů z celé České republiky. Mistrovství bylo provázeno výborným počasím, bylo k vidění spoustu atraktivních atletických výkonů a bylo překonáno celkem šest rekordů mistrovství.

Jakub Héža na MČR

dorostenecké štafety na MČR

Foto: Atletický klub Olomouc

Na Mistrovství ČR do 22 let získal jedinou medaili pro Olomouc Martin Odstrčil, když překonal laťku ve výšce 207 cm a obsadil mezi výškaři druhé místo. Junior Jonáš Pospíšil vybojoval také stříbro na přelomu května a června ve Zlíně na Mistrovství České republiky ve vícebojích. V mladších kategoriích se stala nejúspěšnější závodnicí Martina Mazurová, která získala na Mistrovství ČR staršího žactva zlato ve vrhu koulí a stříbro v hodu diskem. Zlatou příčku pak v kouli obsadila také na IX. hrách letní olympiády mládeže v Jablonci nad Nisou. Z Jablonce si odvezli medaile také Matěj Háp za druhé místo ve skoku vysokém a mladší žákyně Darina Homoláčová za třetí příčku ve skoku dalekém.

Úspěšnou sezonu má za sebou i bývalý československý reprezentant ve sportovní chůzi a dodnes stále aktivní člen olomouckého klubu Václav Dostalík. V březnu v polské Toruni získal bronzovou medaili na Veteránském mistrovství světa v halové atletice jako součást tříčlenného družstva v chůzi na deset kilometrů. V září pak v italských Benátkách na Mistrovství Evropy veteránů v chůzi získal stříbro v soutěži družstev na dvacet kilometrů a v individuálních soutěžích pak obsadil šesté místo na pětikilometrové trati, třinácté místo na desetikilometrové distanci a deváté na dvacetikilometrové trati.