Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Art Rubikon: Bývalá výměníková stanice se změnila v kulturní stánek

Kultura

9.12.2019

Autor: Jan Procházka

Bývalá výměníková stanice na Dobnerově ulici prošla během roku náročnou přestavbou. Nevzhledná budova se proměnila k nepoznání a v těchto dnech začíná sloužit umění a vzdělávání. Vzniklo tu centrum Art Rubikon - místo, kde se budou konat výstavy, ale i kurzy, workshopy a další akce.

Za celým projektem stojí Bronislava Paučková. Ta v centru Olomouce již provozuje galerie Bohéma a Rubikon. Nové centrum, kde by se umění mohlo propojit s vzděláváním, bylo jejím snem mnoho let.

Foto: Jan Procházka

Art Rubikon

web: artrubikon.com
facebook: @artrubikonzs
instagram: @artrubikonzs
adresa: Dobnerova 24a, Olomouc

“Art Rubikon nabízí kurzy, workshopy, semináře a besedy různého zaměření od umělecky orientovaných, řemeslných a rukodělných přes umělecko-historické až po přírodovědné a technické. V nabídce jsou také programy z oblasti manažerského vzdělávání a seberozvoje, výuka cizích jazyků, cestovatelské přednášky a programy pro rodiče s dětmi. Na své si v Art Rubikonu přijdou všechny věkové skupiny - děti předškolního věku, žáci a studenti, dospělí i senioři,” shrnula zakladatelka centra Bronislava Paučková. Ta v Olomouci už řadu let provozuje galerie Bohéma a Rubikon, přičemž druhá dala celému projektu jméno. “Art Rubikon funguje jako spolek. Členský příspěvek je tři sta korun ročně, členové pak mají na naše akce desetiprocentní slevu,” zmiňuje Paučková a doplňuje, že akce jsou pochopitelně určeny široké veřejnosti.

Foto: Andrea Simperová

Bývalá výměníková stanice prošla kompletní rekonstrukcí. V objektu se nyní nacházejí tři učební zóny - největší z nich je přednáškový sál Art32 s výstavní plochou Art Galerie. Druhou zónou je učebna Art12 pro skupiny do dvanácti osob, vybavená výpočetní technikou. Třetí zónou je učebna Art6 sloužící pro individuální výuku do šesti osob. Součástí centra bude také keramická dílna Art Keramik a kavárna Art Kafé.

Slovenská umělkyně Lea Fekete je historicky první vystavující v nových prostorách. Vernisáž se uskuteční 10. prosince od 18 hodin.

Foto: Jan Procházka

Výstavní prostor Art Galerie v rámci umělecko-edukačního centra prezentuje současné české i zahraniční umělce. “Ročně se uskuteční osm autorských výstav obrazů, grafiky, plastik a dalších uměleckých žánrů. Plán na příští rok už máme hotový,” prozrazuje kurátorka Tereza Holoubková, která výstavy chystá i pro Galerii Rubikon.
Ostrý provoz centra odstaruje první výstavou. Ta se jmenuje Tranquility a představuje olomoucké veřejnosti slovenskou výtvarnici Leu Fekete. Podnázev výstavy zní "V čase, ploše, prostoru a souvislostech" a uvede autorčin nový soubor textilních netkaných obrazů, doplněný ukázkou oděvní a šperkařské tvorby.

Na výzdobě interiéru se podílel i sochař Jan Dostál. Je autorem nejen objektu, který budově dominuje zvenku, ale i interiérového zábradlí.

Foto: Jan Procházka

Při pohledu zvenku upoutá i rozměrný kovový objekt Rubikon olomouckého sochaře Jana Dostála. Tvoří ho soustava čtverců, které se postupně zmenšují. Uvnitř budovy pak návštěvníci najdou ještě tři další, podstatně menší, objekty ze stejné série, která vznikla přímo na objednávku centra.

Součástí centra je také umělecká kavárna Art Kafé, která Vás zve nejen k posezení u kávy či vína a vychutnání snídaně, ale také k občasnému poslechu hry na piáno, které je součástí kavárny. Mimo to se vždy postará o přípravu coffee breaku nebo cateringu při větších akcích umělecko-edukačního centra.