Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 11.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Arionova kašna opět rozkvétá. Květinová výzdoba se bude průběžně měnit

Zprávy z regionu

23.8.2023

Lenka Šťastná

V průběhu středy začali floristé zdobit Arionovu kašnu na Horním náměstí. Ta se tak i v letošním roce dočká květinové výzdoby a zkrášlí Olomoučanům i turistům přechod mezi letním a podzimním obdobím. Květiny totiž budou kašnu zdobit až do poloviny září.

Floristické aranžmá znázorňuje královskou korunu, část květin pak drahé kameny.

Foto: Jan Procházka

Díky spolupráci statutárního města Olomouc a Výstaviště Flora se i letos mohou lidé kochat pohledem na rozkvetlou Arionovu kašnu. Tu momentálně zdobí 1 850 kusů květin. "Začali jsme růžovo-bílou barevnou kombinací a nejvíce zastoupené máme na kašně hortenzie, gladioly, nevěstin závoj, alstromerie, lilie a najdete zde i chryzantémy a heřmánek," vyjmenovává florista Jaromír Kokeš.

Tato barevná kombinace vydrží na kašně deset dnů, poté floristé celé aranžmá obmění jinými barvami. "Chtěli jsme, aby se květiny postupně měnily, ať už samy, svým přirozeným kvetením, tak i naší pomocí. Některé z těch, které jsme dnes na kašnu umístili, tak ještě nejsou rozkvetlé. Jde například o lilie, které jsou momentálně ve fázi poupat a během pár dnů se krásně rozvinou. Lidem, kteří třeba každý den chodí přes Horní náměstí, se tak pokaždé naskytne o trošku jinačí pohled na rozkvetlou kašnu. Po deseti dnech pak dojde k obměně a aktuální kombinaci vystřídají žluté a oranžové barvy, poslední variantou bude červeno-bílá květinová kompozice," vysvětluje Jaromír Kokeš.

Rozkvetlou kašnu mohou lidé obdivovat až do poloviny září a už během dnešního dne, kdy květinové aranžmá vznikalo, budilo zájem veřejnosti. "Lidé se zastavují, fotí si naši práci, květiny, zajímají se o to, co se tady děje. Je vidět, že naše práce opět budí pozitivní ohlasy u veřejnosti. A já jsem rád, že se mohu podílet na realizaci tohoto krásného projektu," dodává Jaromír Kokeš.