Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Arboretum Bílá Lhota: prozkoumejte do detailu jednu z nejkrásnějších zahrad v Olomouckém kraji

Tipy a názory

1.6.2021

Lenka Šimková

O tom, že je olomoucká botanická zahrada i s přilehlým rozáriem úchvatná, není pochyb. Už jste ale navštívili arboretum v Bílé Lhotě? Ne nadarmo se totiž říká, že jde o jednu z nejkrásnějších zahrad v kraji. A nyní je na návštěvu ideální čas! Kvetou zde nejrůznější keře i letničky, pomalu se chystají rozkvést záhony trvalek. Takže pokud přemýšlíte, kam si o nadcházejícím víkendu udělat výlet, jeden tip bychom pro vás měli… ;)

Arboretum v Bílé Lhotě se rozkládá na ploše necelých třech hektarů a právem se pyšní titulem Národní přírodní památka. Najdete zde na tři sta různých druhů dřevin z celého světa, mezi nimi i mnoho vzácných a sbírkových dřevin. Nynější podobu parku má na svědomí Quido Riedel, jehož rodina vlastnila zdejší pozemky, a který někdejší zámecký park postupně přebudoval k obrazu svému.

Arboretum Bílá Lhota

Adresa: Arboretum, Bílá Lhota
Telefon: 778 461 318
Email: arboretum@volny.cz 
* Webové stránky
* Facebook

Park v Bílé Lhotě byl pravděpodobně založen počátkem 18. století při rekonstrukci zdejšího zámečku. "Do té doby zde byly zeleninové zahrady a sad, postupně ale začali budovat kolem zámečku park, kde bylo vysazeno několik stromů a letniček. Počátkem 20. století se o kompletní přeměnu parku zasloužil Quido Riedel, který začal tvořit park podle svých představ. Shromáždil druhově bohatou a cennou sbírku okrasných a exotických stromů a současně pozvedl estetickou hodnotu celého parku. Po druhé světové válce ale majetek Riedelovy rodiny propadl státu, který bohužel neměl prostředky k údržbě takového komplexu, takže parku nebyla věnována dostatečná pozornost a začal pustnout. V roce 1965 jej převzalo do správy Vlastivědné muzeum v Olomouci a opět začala jeho postupná obnova. O tři roky později pak již bylo arboretum zpřístupněno veřejnosti," přibližuje historii arboreta jeho vedoucí Barbora Součková.

Foto: Jan Procházka

Zámeček, kolem kterého byl původní park budován, se zde ještě nachází. Jen z jeho prohlídky asi dvakrát nadšení nebudete. "Budova patří obci a nachází se v ní obecní úřad, pošta a zdravotní středisko. Z původního vybavení zámku zde nic nezůstalo. A obec ani nedisponuje prostředky, které by mohla vynaložit na obnovu zámku," vysvětluje Součková. Zato zámecký rybník prošel před časem poměrně značnou revitalizací.

"Rybník je původní, určitě zde byl i za Riedlů, možná ještě dřív. V posledních letech už připomínal spíše bahniště, ale v roce 2009 došlo k jeho obnově, byly přidány krásné dřevěné mostky a celkově tento prostor získal své kouzlo. Řekla bych, že právě dřevěné lávky se staly nejfotogeničtějším místem v parku, a to jak pro návštěvníky, tak pro svatby. Snoubencům jsme dokonce schopni zapůjčit i loďku, takže si mohou udělat jedinečnou fotografii přímo na vodní hladině," usmívá se Součková.

Foto: Jan Procházka

Vzhledem k tomu, že v arboretu se nachází nespočet rostlin nejrůznějších druhů, mohou sem návštěvníci zavítat kdykoli, a vždy je bude čekat něco nového, co při minulé návštěvě nestihli objevit. "Momentálně nám ještě kvetou keře, ale třeba magnolie už odkvétají. Až nám keře odkvetou, tak je zase vystřídají trvalky. No a na podzim můžou návštěvníci vidět třeba prsty mrtvého muže – momentálně tento keř kvete, ale pokud bude mít plody, tak ty jsou takové podlouhlé modro-fialové barvy a připomínají právě prsty mrtvého muže," uvádí Součková a pokračuje s vyjmenováváním vzácných dřevin: "Najdeme zde dřeviny z celého světa, hodně je jich z Číny, Japonska, Severní Ameriky… zkrátka takový ten původ, který se lehce ztotožní s naším klimatem. Máme zde velkou sbírku japonských javorů a co je určitě zajímavé, tak zde najdeme i vždy zelenou sekvoj. Přitom sekvoj v našich podmínkách běžně vymrzá, ale tahle už má šest metrů, tak doufám, že nám ještě nějakou dobu vydrží."

Do arboreta se můžete vydat denně mimo pondělí, otevřeno je vždy od 8 do 18 hodin a je jen na vás, kolik času zde strávíte. Krásnou procházku přírodou si můžete zpestřit zastavením a odpočinkem na některé z laviček, minout byste neměli ani krásný dřevěný altán v těsné blízkosti zámečku. Uvnitř něj se totiž nachází malá knihovna, ze které si můžete půjčit knihu, nebo pokud máte doma nějakou přebytečnou, tak ji zde můžete doplnit do sbírky a udělat tak třeba radost ostatním. O skvělou zábavu se zajisté postará i velká šachovnice a malé děti většinou s radostí objevují nespočet malých cestiček, které různě odbočují z hlavní cesty a opět se na ni napojují.

Foto: Jan Procházka

Během roku se v arboretu konají také různé zajímavé akce. "V prostoru pokladny se pravidelně střídají nejrůznější výstavy, aktuálně jsou zde k vidění obrazy Ladislava Grossmanna s názvem U jednoho stolu. Tuto výstavu jsme prodloužili až do 13. června, po ní by měla následovat výstava jedné základní umělecké školy z Olomouce. Co se týká dalších kulturních akcí, tak zde plánujeme letní kina. První film jsme tedy chtěli promítat už o uplynulém víkendu v rámci Dne dětí, ale vzhledem k aktuálně platným protiepidemickým opatřením, a povinnosti mít negativní test, jsme se to rozhodli zrušit. Organizačně bychom to pravděpodobně nezvládli, navíc většina dětí se testuje ve školách v pondělí, takže test už by jim neplatil a pokud by chtěli jít do letního kina, museli by si nechat udělat další. Akci jsme tedy zrušili, ale na léto máme v plánu dvě promítání – jedno v červenci a druhé v srpnu. Filmy zatím musíme doladit, takže to návštěvníkům zatím prozradit nemůžu. Každopádně nejbližší akce, na kterou se u nás mohou těšit, bude koncert v neděli 20. června, kdy vystoupí Michal Tučný Revival," láká Součková a pokračuje s tím, že přes léto se v arboretu obecně moc kulturních akcí nepořádá. "O prázdninách bývá všude jinde plno akcí, tak nechceme tlačit nic na sílu, navíc zde hodně bývají touto dobou svatby. Pro nás bývají asi největší akcí pro návštěvníky Velikonoce, o které jsme letos bohužel přišli. Stejně tak další velmi oblíbená a návštěvnicky zajímavá akce je nasvícené arboretum o adventu, které se nám bohužel v loňském roce také nepodařilo uskutečnit. Snad nám to vyjde alespoň letos," doufá Součková.

Foto: Jan Procházka

Arboretum Bílá Lhota

  • Arboretum Bílá Lhota se nachází asi 10 kilometrů od Litovle a najdete zde na 300 různých druhů a kultivarů dřevin, včetně vzácných a sbírkových dřevin

  • Historie původního parku sahá až do 15. století, historie samotného arboreta se začala psát na přelomu 19. a 20. století, kdy se o park začal zajímat Quido Riedel

  • Po druhé světové válce připadl majetek Riedlovy rodiny státu, od roku 1965 převzalo arboretum do správy Vlastivědné muzeum v Olomouci

  • Pro veřejnost byl park zpřístupněn pod názvem Arboretum v Bílé Lhotě v roce 1968

  • Již v roce 1969 byl park vyhlášen zvláště chráněným územím, v současnosti je zařazen do kategorie Národní přírodní památka

  • Do arboreta můžete na procházku i se psem