Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Americký astronaut Andrew Feustel obdržel pamětní medaili za popularizaci vědy

Zprávy z regionu

9.4.2019

Autor: red

Americký astronaut Andrew Feustel přijel v rámci svého turné po ČR také do Olomouce. Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller mu udělil pamětní medaili za popularizaci vědy a České republiky v zahraničí. Návštěva Andrewa Feustela bude pokračovat i v odpoledních hodinách, kdy dvakrát vystoupí pro veřejnost se svou přednáškou Příběh astronauta.

Foto: Milada Hronová

Ocenění, na němž jsou vyobrazeni dva patroni olomouckého vysokého učení Josef Dobrovský a František Palacký, získal americký astronaut za popularizaci vědy a České republiky v zahraničí. Medaili mu v úterý dopoledne předal rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller při příležitosti Feustelovy návštěvy Olomouce.

Andrew Feustel a jeho manželka Indira přijeli do České republiky jako oficiální vyslanci NASA na pozvání Akademie věd ČR. Na turné po čtyřech českých a moravských městech Feustel představuje lidem svůj Příběh astronauta. Olomouc je po Praze druhou zastávkou tohoto amerického geofyzika a astronauta, který má za sebou už tři vesmírné mise a ve vesmíru strávil 226 dní, z toho 61 hodin a 48 minut ve volném kosmickém prostoru. "Jsem velice poctěn, že k nám manželé Feustelovi zavítali. Tyto zdi již hostily ministerské předsedy, princezny i krále, ale astronauta zatím žádného," uvedl Jaroslav Milller a dodal, že Feustelova návštěva mimo jiné potvrzuje postavení Univerzity Palackého jako vědecké univerzity.

Foto: Milada Hronová

To, že Feustelovi nezůstali jen v Praze, ale vydali se i do dalších míst, ocenil kromě rektora i rostlinný genetik Jaroslav Doležel, vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Podle Feustelovy ženy se v České republice oba cítí vítáni. "Jsme velmi srdečně přijímáni a já za to děkuji," řekla na úvod česky. Právě její české kořeny - maminka je ze Znojma - ovlivnily i práci jejího muže. Andrew Feustel totiž vždy přibalil na své cesty do vesmíru několik českých předmětů – v roce 2009 to byly Nerudovy Písně kosmické a česká vlajka, na druhé misi v roce 2011 ho doprovodil plyšový Krteček a na svou zatím poslední cestu v roce 2018, kdy pobýval ve vesmíru více než půl roku, měl s sebou opět Krtečka a navíc kopii kresby Petra Ginze Měsíční krajina, kterou čtrnáctiletý židovský chlapec vytvořil v roce 1942 v terezínském ghettu. Tu včera předal do Památníku Terezín. Indira Feustelová také zdůraznila, že besedy s veřejností, především s dětmi a studenty, považuje ona i její manžel za velmi důležité. "Jeho příběh může být pro mladé lidi inspirací," věří manželka jednoho z nejzkušenějších amerických astronautů.

Na univerzitě se Andrew Feustel podepsal i do pamětní knihy. Kromě medaile si z Olomouce odveze astronaut i malého kolegu – speciálně vyrobeného medvídka UP ve skafandru, kterého mu věnoval rektor.