Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ambiciózní projekt Otevřeme zahradu propojí dva světy a přinese potěšení řadě lidí. Zapojit se můžete i vy

Zprávy z regionu

20.3.2023

red

Odvážná myšlenka propojení dvou světů. Toho našeho uspěchaného a toho za zdí Hospice na Sv. Kopečku, se již pomalu, ale jistě mění v činy. Za celou akcí stojí velký tým lidí olomouckého spolku Dobré místo pro život, v čele s Věrou Zukalovou, kteří pro tuto smělou myšlenku našli i odborníky, kteří jim v tom pomáhají. V realizačním týmu je například oceňovaný architekt Miroslav Pospíšil nebo uznávaný krajinářský architekt Petr Mičola. Ambiciózní projekt dostal název "Otevřeme zahradu". V areálu hospice by postupně mohla kromě cest, květin, stromů a vodních prvků, vyrůst také samoobslužná kavárna a možná by se mohl otevřít průchod až k samotné bazilice...

Celý projekt vznikl náhodou. "Po delší době jsem navštívila Hospic na sv. Kopečku, protože se zde změnilo vedení a chtěly jsme se poznat s paní ředitelkou Šťastnou. Při prohlídce jsme spolu stály na terase a já se jí jen tak zeptala, co je ta džungle dole. Odpověděla mi, že zahrada a já byla šokovaná. Sama jsem prošla před pár lety onkologickou léčbou a po každé chemoterapii jsem chtěla do lesa. Přišlo mi líto, že lidé, kteří odchází ze života, nemohou strávit čas v přírodě, mezi květinami a pod stromy. Protože v zahradě stál malý cihlový zahradní domek napadlo mě, že by se mohl zrekonstruovat a proměnit v něco jako lesní bar, kde by lidé z ulice mohli vstoupit, uvařit si kávu, dát si něco na zub a zaplatit QR kódem a podpořit tak klienty hospice. Zavolala jsem panu architektu Pospíšilovi a on k mému údivu sedl do auta a přijel hned za mnou. Brzy jsem do týmu přizvala další odborníky a společně jsme si řekli, že tenhle prostor má pro nás Olomoučany daleko větší přesah a význam a pokusíme se o kultivaci celého prostředí. Když se narodí do rodiny dítě, všichni to slavíme. Když někdo odchází, zavíráme oči a děláme, že se nás to netýká. Chtěli bychom to téma odtabuizovat a dopřát lidem na konci života pozitivní okamžiky. Ono se to totiž týká každého z nás," prozradila Věra Zukalová. Od té doby se v zahradě uskutečnilo několik brigád, s tou první pomohly i děti z Dětského domova v Olomouci.

Původní stav objektu a vizualizace nově vznikající zahrady

Na tuto velkou a smělou akci, ale potřebují tito nadšenci podporu široké veřejnosti. Proto vyzývají všechny příznivce a podporovatele spolku i hospice, aby zkusili zvážit sami nějaký způsob podpory. Například fotbalisté SK Sigmy Olomouc se již přihlásili k podpoře celého projektu a v dubnu mají i naplánovanou brigádu v zahradě. S podporou nedávno přispěchala i zoologická zahrada, která vnímá spojení obou zahrad na Svatém Kopečku jako symbolické. Firma ReFitClinic a Lázně Slatinice uspořádají 3. června pochod tzv. Dobrošlap z lázní do zahrady, kde budou na účastníky čekat např. špekáčky, cimbálovka a pojízdná kavárna. Na pomoc přišel také golfový klub GOLF Resort Véska, který uspořádá pod hlavičkou Dobrého místa pro život charitativní golfový turnaj.

"Pro nás má větší smysl trvalý měsíční příkaz na malou částku od občana Olomouce nebo větší částka od podnikatele, který má k hospici či Kopečku vztah než nějaká dotace. Celý náš spolek se dotacím dlouhých čtrnáct let vyhýbá a veškerá naše činnost je financována od soukromých subjektů. A já si myslím, že tak je to správně. Když se náš národ mohl složit na Národní divadlo, a to hned 2x, proč bychom my Olomoučané, nemohli dopřát lidem v hospici zahradu?" dodává předsedkyně spolku.

V případě, že byste chtěli zahradu nějak podpořit, veškeré informace najdete na webových stránkách www.dobremistoprozivot.cz/zahrada