Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 0.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Aktuálně: V Olomouckém kraji platí výstraha před nebezpečím požáru

Krimi

2.8.2018

Autor: red

Meteorologové vydali výstrahu před nebezpečím požárů. Výstraha platí pro téměř celou Českou republiku, pro Olomoucký kraj je v platnosti už od středy od 12:00 a platí do odvolání. V nejbližších dnech budou odpolední teploty vystupovat na 31 až 35 °C, v nižších polohách místy až na 37 °C.

Foto: Depositphotos.com

"Požáry hrozí nejen v přírodním prostředí (v lesích, na lukách, na polích apod.), ale také ve městech. Při požárech na lukách a v lesích je zejména v těchto dnech důležitá všímavost občanů. Čím dříve je požár ohlášen, tím méně se rozšíří a napáchá menší škody," říkají hasiči a dodávají: "Je nutné, aby občané při pohybu v lese a vůbec v přírodním prostředí dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požárů."

Ve volné přírodě se vyhněte použití otevřeného ohně (cigareta, zapalovač, zápalky, vařič, ohniště apod.). V lesích je celoročně zakázáno kouřit, oheň ve volné přírodě rozdělávejte ve vzdálenosti minimálně 50 metrů od okraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov a hořlavých materiálů, při teplém, suchém a větrném počasí je lepší v lese nebo jinde v přírodě oheň nerozdělávat vůbec.

Ve vyprahlých ulicích měst a vesnic rovněž hrozí zvýšené riziko vzniku požárů. Vedle již zmíněhého se hasiči setkávají také se vznícením hořlavých kapalin a plynů, s požáry způsobenými létajícími balonky štěstí nebo s požáry vzniklými při grilování či odpalování zábavní pyrotechniky. "Při grilování na zahradě vždy umístěte gril na vhodné místo, aby stoupající dým a žár nezapálil větve stromů, pod kterými je gril umístěn nebo aby odletující jiskry například nezapálily suchou trávu nebo obilí v okolí grilu. Při používání otevřeného ohně (tedy i grilu) je třeba dodržovat bezpečnou vzdálenost 50 metrů od okraje lesa, v žádném případě nenechávejte gril bez dozoru. Tato zásada platí vždy a všude," doplňují hasiči. Nikdy také nevypouštějte lampiony štěstí v blízkosti skladů sena, slámy, hořlavin nebo výbušnin, vyvarujte se vypouštění balonů v době zvýšeného sucha. "Vyhněte se rovněž nebezpečné manipulaci s vysoce hořlavými kapalinami (benzín, nafta, barvy apod.) Při vysokých teplotách roste riziko, že dojde ke vznícení a výbuchu jejich hořlavých výparů. Pamatujte, že v běžné garáži lze uskladnit maximálně 40 litrů pohonných hmot," uvádějí hasiči.


Pokud se Vám situace vymkne kontrole, volejte hasiče na tísňové linky 150 nebo 112.

red

Reklama

ARCHA RESTAURACE A HOTEL

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Archa restaurant, se nachází poblíž Olomouce na Svatém Kopečku, v těsné blízkosti jedné z nejnavštěvovanějších zoologických zahrad v České republice. Archa restaurant byl postaven z trad...