Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

AFO představí to nejlepší ze současné filmové produkce v oblasti popularizace vědy a nabídne hvězdné hosty

Kultura

13.4.2019

Autor: red

Mezinárodní festival populárně-vědeckého filmu Academia Film Olomouc již poslední dubnový týden představí to nejlepší ze současné filmové produkce v oblasti popularizace vědy i dramaturgické sekce, které kromě filmů přinesou tematické přednášky významných českých i zahraničních hostů. Diváci se mohou těšit na přednášku Richarda Dawkinse, egyptských archeologů Hawasse a Wazírího, debatu s kosmonautem Remkem a mnoho dalšího.

První dny festivalu budou ve znamení spojení hlavního festivalového téma mýtus s oslavami 100 let české egyptologie. Diváci se mohou těšit na přednášky Zahiho Hawasse, Mostafi Wazírího, Miroslava Vernera, Miroslava Bartoše a dalších významných českých archeologů i na výstavu fotografií z egyptských nalezišť fotografa Sandra Vanniniho.

Další z tematických sekcí je propaganda. Přednáška, na kterou se chystá i sám Richard Dawkins, se bude věnovat memům. Podle některých jsou memy schopné ovlivnit a zmanipulovat velkou masu lidí. Výzkumník mýtů Pavel Gončarov a mezinárodní online uskupení Clusterduck se podělí o svůj pohled na tento fenomén. K tématu propagandy přispěje i živá show DVTV Daniely Drtinové.

Dalším speciálem letošního ročníku je unikátní VR zóna o kterou se postarají přední světový tvůrci VR Tom Millen z Crossover Labs a Gabo Arora. Budete moci zažít jízdu futuristického sci-fi o umělé inteligenci s Billem Skarsgårdem, hrůzy nukleárních zbraní v globálním kontextu nebo setkání s ikonickým vyhynulým druhem černého ptáka ????.

Dalším výročím je 50 let od prvního přistání na Měsíci. Věnována mu bude celá programová sekce, která kromě zásadních filmů jako První muž či Pro celé lidstvo, nabídne divákům i přednášku Vladimíra Remka o jeho cestě do vesmíru.

Zásadním milníkem je i letošní přehlídka soutěžních filmů, která představí přes 80 snímků, což je nejvíce v historii AFO. Diváci budou mít možnost se osobně setkat s většinou filmařů soutěžních dokumentů. Producent Greg Bousted uvede své dva filmy - Hranice poznání a Lidská podstata. Niklas Kullström pak přijede se snímkem Východní vzpomínky a Timothy Wheeler s dokumentem Ve stopách Einsteina. Diváci se mohou těšit i na to nejlepší z české a slovenské tvorby. Petr Horký uvede svůj projekt pro ČT Dobrodružství archeologie. Témata česko-slovenské soutěže nás provedou vesmírem i pozemskými zákoutími. Vítězným snímkům bude věnována celá neděle.

Důležitou událostí české vědy je vznik nového vysokoškolského ústavu Univerzity Palackého, který má potenciál stát se vědecky nejsilnější institucí v ČR. Chystaný Český institut vědy a technologie spojí Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH), Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), Ústav molekulární a translační medicíny (BIOMEDREG), Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) a Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB). V pátečním panelu se setkají ředitelé všech těchto institucí a představí společnou vizi budoucí mezioborové spolupráce.

V sobotu proběhne veřejností očekávaná přednáška evolučního biologa Richarda Dawkinse s názvem S Darwinem proti božím bludům. Měl dorazit i Damien Hirst, který měl představit svou sérii Vikingové, ale kvůli intenzivní práci na novém projektu se festivalu nemůže zúčastnit. Část sekce mýtus věnována severské mytologii však návštěvníkům nabídne adekvátní náhradu. Tvůrce hudby k seriálu Vikingové Einar Selvik připravuje přednášku i koncertní vystoupení. Americký odborník na ságy a severské mýty Joshua Rood bude mít přednášku na téma Vzkříšení severského náboženství. Radim Zapletal a uskupení Drakkaria přiblíží výrobu Vikingských lodí a zbraní pro Hollywood a bude toho ještě mnohem více.

Mezi další festivalové sekce patří Původ umění, ta návštěvníky přenese k počátkům kreativní tvorby našich předků a osvětlí vliv těchto činností na vývoj mozku. Stefan Hagel, expert na západní hudbu, přiblíží její zrod v přednášce Hudba z počátků "hudby". Hostem sekce Zapomenuté dějiny bude mimo jiné Jiří Klůc, ten návštěvníkům představí Hrdiny východní fronty jako oběti komunistického režimu i Zapomenuté válečníky, kteří bojovali za svobodu Československa. Sekce Bojovnice odhalí poměrně neznámé informace o bojovnicích napříč historií i světem. Od samurajek, vikingských válečnic přes bojovnice indiánského kmene Apačů, Spitfire sisters až k ženám v České armádě.

Kromě soutěže a hlavních programových sekcí diváky čekají i speciální uvedení, poklady z archivu, ženy a věda, AFO Junior i doprovodný a hudební program. Spolupráci festival navázal i s Ekologickými dny Olomouc. Program tohoto festivalu bude také zaštítěn tématem mýtů.

Kompletní program AFO naleznete zde. 
Akreditace je pro diváky zdarma na celý festival stejně jako program AFO Junior. Symbolickou částkou 54 Kč je zpoplatněna přednáška Richarda Dawkinse, jejíž výtěžek půjde na Richard Dawkins Foundation for Reason and Science. Živý přenos DVTV je organizován DVTV a sami si určují vstupné. Hudební program na celý týden v podobě MUSIC PASS je za 390 Kč.