Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

4 LITR startuje v pátek. Čtvrtý ročník knižního veletrhu autorských a uměleckých publikací nabídne bohatý program

Zprávy z regionu

17.9.2018

Autor: red

Od pátku 21. do neděle 23. září proběhne v podkroví Konviktu Uměleckého centra Univerzity Palackého čtvrtý ročník knižního veletrhu LITR, který se specializuje na autorské a umělecké publikace a jejich prezentaci, ale také na fenomény spojené s nízkonákladovým vydáváním knih nebo časopisů.

Ilustrační foto

Foto: Monika Abrhámová

Prodejní veletrh prezentuje unikátní autorské knihy, umělecké artefakty a exkluzivní papírové produkty, které produkují malí nezávislí nakladatelé nebo samotní autoři – výtvarníci, spisovatelé, ilustrátoři či grafičtí designéři. Kromě veletrhu LITR nabízí také bohatý program, který zahrnuje prezentace jedinečných knižních počinů, hravé tvůrčí dílny pro děti i dospělé, svébytná hudební vystoupení i výstavy současného umění.

Hlavní program festivalu tvoří prodejní veletrh. V sobotu od 11:00 do 20:00 a v neděli od 11:00 do 17:00 se formou vlastních prodejních stánků představí více než třicet malých nezávislých nakladatelů, výtvarníků a umělců z celé České republiky, například časopis Fotograf, literární měsíčník HOST, FOTO, dětský časopis Raketa, knihkupectví PageFive, ArtMap, komiksové nakladatelství No Ordinary Heroes, nakladatelství Labyrint, Take Take Take a mnoho dalších. Veletrh bude probíhat v podkroví Konviktu Uměleckého centra Univerzity Palackého ve třetím patře.

LITR nabídne kreativní workshopy pro děti i dospělé. V průběhu veletrhu si budou moci návštěvníci vyzkoušet techniku horkou ražbou, zúčastnit se kurzu závodní rychlokresby, vytvořit originální potisky na textil, osvojit si rozmanité techniky kaligrafie nebo si opravit starou rozpadlou knihu. Speciálně pro dětské návštěvníky je připravena série workshopů Mililitr. Děti se seznámí hravou formou s písmeny abecedy, vyrobí si originální knihu s vlastním příběhem nebo budou společně objevovat zábavný svět papíru. Vs?echny workshopy jsou zpoplatněny částkou 50 Kč za osobu a hradí se v hotovosti na místě. Registrace na workshopy je nutná předem online (do naplnění kapacity).

V rámci doprovodného programu bude v sobotu večer probíhat olomoucká PechaKucha Night, kde se představí výjimečné projekty nakladatelů, grafických designérů a ilustrátorů, například projekt Knihář, ilustrátorská skupina Nýbrž, sešit pro grafické designéry Poonbook nebo autorská kniha pro děti Alfabeta ilustrátora Patrika Antczaka.

Dosud nejobsáhlejší výstavní program v historii veletrhu bude zahájen dvěma vernisážemi v Galerii XY na Dolním náměstí, kde se představí dlouholetý architekt LITRu sochař Petr Švolba, mezinárodní spolupráci pak slibuje výstava entering continuities. spící kresby vídeňské umělkyně Jasmin Scheitl a opavského rodáka Matěje Franka. Ve Vitríně Deniska na ně naváže instalace laureáta ceny Jindřicha Chalupeckého Romany Štětiny, který své působení na LITRu pojal jako tři speciální momenty – vedle výstavy také formou filmové projekce a vydáním původní povídky formou inzerce v Olomouckém deníku. Po roce se na LITR vrací také Jan Šrámek, aby odhalil dvě nové velkoformátové ilustrace rozvíjející jeho projekt Zvláštní okolnosti, jenž se věnuje již neexistujícím realizacím, tentokrát z prostředí Olomouce. V Galerii Podkroví budou k vidění dvě kolektivní výstavy zaměřené na knižní tvorbu. Ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví bude vystaveno 17 vítězných knih soutěže Nejkrásnější české knihy, první veřejné vystavení vybraných autorských knih čeká bývalé studenty Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UP. Prostředí veletrhu pak oživí performativní rostlinná videa audiovizuálního umělce Matěje Smetany.

Ilustrační foto

Foto: Jakub Čermák

Ve večerních hodinách se na Konviktu postarají o hudební doprovod DJs. V pátek večer bude společně se zahajovacím večerem LITRu otevírat nové bistro & bar KONVIKT, které sídlí v přízemí Uměleckého centra Univerzity Palackého a které bude také hlavním festivalovým místem pro večerní programy. Při slavnostním otevření proběhne hudební produkce olomouckého uskupení Lebanon, které v rámci večera pokřtí také svůj čerstvě vydaný umělecký zin. V sobotu večer proběhne koncert brněnského dua No Fun at All in the House of Dolls. Na afterparty LITRu zazní tepající set od DJ Lednicka se zaměřením na mladou generaci postklubových producentů z Portugalska či Šanghaje, ale i na stálice na poli tradiční britské bass music.