Zakladatel pivovárku Melichárek: Sládek musí vařit srdcem - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 27. května 2025, svátek má Valdemar, venku je 18.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zakladatel pivovárku Melichárek: "Sládek musí vařit srdcem"

Rozhovory

22.5.2014

Autor: Barbora Sísová

Sluneční paprsky konečně ukázaly svou moc. A s přibývající teplotou roste také chuť na pivo a posezení na zahrádce. Pokud se nechcete nechat odbýt jen tak nějakým pivem, doporučujeme vyzkoušet horecký pivovárek Melichárek, který představí celý svůj sortiment už tuto sobotu. Nejen o sobotních Horeckých slavnostech piva, ale i jeho vaření jsme se bavili v prostorech minipivovaru přímo s jeho zakladatelem Petrem Melichárkem.

Jak vás napadla myšlenka začít vařit vlastní pivo?
U mě to byl takový dlouhodobější vývoj. Začínal jsem čistou konzumací, z konzumace jsem se stal sběratelem pivního skla. Díky tomu jsem se získal informace o české pivní kultuře. Pak se ze mě stal pivní turista, takže jsem se dostal do kontaktu se sládky a do pivovarských provozů. Další etapou byl zájem o historii pivovarnictví v Česku a putování po již zrušených provozech. A pak jsem dostal nápad začít vařit pivo sám. Sehnal jsem si malou šedesátilitrovou technologii a v roce 2010 jsme uvařili první vlastní várku piva, která měla velký úspěch. Od té doby už jsme nestíhali vařit, vařili jsme každý víkend pro kamarády, známé a rodinu. Následoval další logický krok a to legalizace výroby a její rozšíření. Ten proces trval rok a půl, než jsme vše vyběhali. A vloni v květnu jsme legálně prodali první pivo.

Kde čerpáte inspiraci?
Z internetu, kde je třeba fórum domácích vařičů. Taky jsem se zúčastnil různých kurzů, přednášek. Předáváme si navzájem zkušenosti, recepty, ať si to každý může vyzkoušet. Mám naši první varničku, takže vždycky nejdřív připravím šedesátilitrovou testovací várku na ochutnávku a pak teprve naostro. Čekáme, testujeme na rodině a když to má úspěch, tak to teprve uvařím ve větší varně.

Jaký je rozdíl mezi pivy velkých značek a pivy z minipivovarů?
Není minipivovar jako minipivovar. Některé minipivovary už vaří hodně mechanizovaně a práce toho sládka už tam moc není, takže občas i z minipivovarů už jsou malé fabriky. Ale pořád jsou minipivovárky, které to dělají srdcem. A to se dá poznat.

Kolik druhů piv vaříte?
Vyrábíme sedm stylů piva, českých i zahraničních. Nyní v sobotu bude jedinečná příležitost ochutnat všechna tato piva. Taková šance se vám naskytne jen jednou za rok. Většinou bývá na čepu jen jeden nebo dva druhy piva. Některé piva se totiž vyrábí pouze příležitostně, třeba jednou za rok. Pro ty, kteří chtějí ochutnat něco neobvyklého, bude na čepu Vídeňský ležák, svrchně kvašené piva typu APA a IPA, polotmavá čtrnáctka nebo sedmnáctka.

Které z vašich piv je výjimečné?
Asi Hanácké Bock, což je sedmnáctka – to je výjimečné pivo, které je vařeno v září a zraje 7 měsíců. Je to polotmavé pivo bavorského stylu ze surovin z Bavorska a chmele z Ameriky.

Prozradil jste, že bude jedinečná možnost ochutnat piva už tuto sobotu. O jakou akci se jedná?
Jsou to 4. Slavnosti horeckého piva, které se uskuteční tady v Horce nad Moravou, přímo v areálu pivovaru na ulici 1. máje 10. Otevřeme vrata pivovaru a kdokoliv půjde kolem, tak se může na chvilku zastavit. Po celé Horce budou šipky, aby pivovar našli bezpečně všichni. Na čepu bude osm různých druhů piva a také něco malého na zakousnutí. Třeba grilovaná šunka, tvarůžky, klobásky. Začneme v 11 hodin a počítáme, že akce potrvá až do deseti večer.

Zmínil jste, že se jedná už o čtvrtý ročník. Jak probíhaly ty předešlé?
Předešlé ročníky probíhaly taky tady, ale pouze pro uzavřený okruh lidí. Tedy pro naše známé. Jak už jsem uvedl, neměli jsme licenci. Vaříme pivo už 4 roky, ale byli jsme domácí vařiči. Sešli jsme se s kamarády a rodinou a udělali si pivní slavnosti jen pro sebe, ne pro veřejnost.

Kolik litrů budete na sobotu vařit?
Máme nachystaných více jak tisíc litrů piva. Máme úplně plný sklep, jsou tam piva uvařená už od září. Takže snad jej bude dostatek.

Zahrádka u pivovaru přímo vybízí k tomu, aby se zde pivo čepovalo častěji. Nemáte něco takového v plánu?
Teď o víkendu to bude taková úvodní akce a hned ten další víkend 30. května se otevře dvůr pravidelně každý den kromě pondělí od jedenácti hodin dopoledne do půl desáté večer, abychom dodržovali noční klid. Navíc je možnost uspořádat zde i soukromé akce.

A jaká piva budou na čepu?
Na čepu bude buď světlé, nebo polotmavé pivo a k tomu vždy nějaký speciál, který zrovna navaříme. Alespoň na víkendy, přes ten týden uvidíme, jaký bude zájem.

Jaké je vaše oblíbené pivo kromě toho vašeho?
Z větších pivovarů mi chutná Polička a mám rád Vyškov, i když si na něj spousta lidí stěžuje. A z těch menších mi chutná třeba Kocour z Varnsdorfu.

A které preferujete z vaší nabídky?
Já mám rád polotmavá piva. Mně chutná Vídeňský ležák a pak polotmavá Mechoška nebo třeba svrchně kvašená piva typu Indian pale ale.

Přes den chodíte do práce, kdy zvládáte pivo vařit?
Dělám to po práci. Skoro v každou volnou chvíli. Dojdu z práce a pracuji v pivovaru a o víkendech vařím. Když bude zájem, tak se snad z koníčku stane zaměstnání. Zatím pivo dodáváme do pár hospůdek v Olomouci – třeba ke Kudějovi nebo k Magorovi a také pravidelně do Vranova u Boskovic. Na webových stránkách bývají tipy, kde je pivo zrovna na čepu, ale chceme to teď utlumovat, když otvíráme vlastní zahrádku. Máme hospůdku i ve skanzenu v Příkazech. Jednou za rok v červenci zde probíhá akce, při níž ukazujeme, jak vypadá celý proces vaření piva. Pivo společně s návštěvníky uvaříme a za pár týdnu jej opět společně vypijeme.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

ORANGE OPTIK

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Termín akce

Měsíc KVĚTEN - SLEVA 55% na kompletní dioptrické brýle

Podrobné informace:
ORANGE OPTIK OLOMOUC LAFAYETTOVA 5

Při nákupu kompletních brýlí, MĚŘENÍ ZRAKU ZDARMA!!!
Platba možná hotově, kartou, benefity i na fakturu.

Tel.:777 446 929
EMAIL: olomouc@orangeoptik.cz