Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zima v datech: svátky, vánoční trhy, zajímavé události i pranostiky

Tipy a názory

22.11.2018

Autor: Zuzana Doleželová

Zima s sebou tradičně přináší spoustu akcí . Vedle vánočních svátků a s nimi spojenými prázdninami se koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé... Přinášíme vám přehled toho, co k zimě v Olomouci neodmyslitelně patří.

Foto: Depositphotos.com

PRANOSTIKY

Astronomická zima začíná zimním slunovratem, který na severní polokouli zpravidla připadá na 21. prosince. Končí jarní rovnodenností 21. března. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik, zde přinášíme ty nejzajímavější:

- Čím chladnější zima, tím teplejší léto
- Dokud vlaštovička nezašveholí, jaro nebude
- Jsou-li dlouho šišky na stromě, zima stálá nebude
- Není-li v zimě sníh, nebudou v létě houby
- Bílé Vánoce, zelené Velikonoce 
- Je-li na Štědrý večer nebe hvězdnaté, bude rok úrodný
- Lucie noci upije
- Nový rok přidá krok
- Jak na Nový rok, tak po celý rok
- Na Tři krále o hodinu dále
- V lednu moc sněhu, v červnu moc sena

Foto: Jan Procházka

STÁTNÍ SVÁTKY A PRÁZDNINY

Vánoční prázdniny - 22. prosince 2018 až 2. ledna 2019
V tomto období jsou zavřené školy a děti si mohou užívat zasloužené volno. Podívejte se do našeho přehledu, kam můžete vyrazit na výlet! 

Štědrý den - 24. prosince
Štědrý den znamená většinou mnoho radosti, hlavně pro děti, které se od rána těší na Ježíška. V tento den se rodiny navštěvují, zdobí se vánoční stromeček. Mezi tradice, které jsou se Štědrým dnem spojené (a dodržovaly se zejména v dřívějších dobách), patří postní oběd, rozkrajování jablíček, pouštění skořápek, lití olova, házení střevíce, pokládání šupin pod talíř a další. Ve večerních hodinách se sejde celá rodina u sváteční tabule a podává se rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Obchody jsou otevřené do 12:00.

První svátek vánoční - 25. prosince
První svátek vánoční je oficiálním názvem pro Boží hod vánoční. Z pohledu liturgické tradice slaví západní věřící tento den jako narození Ježíše Krista. Pro většinu lidí znamená tento den příležitost k vánočním návštěvám. Obchody jsou zavřené.

Druhý svátek vánoční - 26. prosince
O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo. Podle tradice by na stole neměla chybět husa nebo kachna. Obchody jsou v tento den zavřené.

Nový rok - 1. ledna 
Nový rok je svátkem a oslavou začátku dalšího roku. Bujaré oslavy začínají už na Silvestra 31. prosince. V tento den si přejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku, papírové novoročenky už dnes velmi často nahradily sms a e-maily. Mnoho lidí si též dává novoroční předsevzetí. V tento den bychom neměli jíst nic, co létá, aby nám neuletělo štěstí.V mnoha městech, stejně tak v Olomouci, bude na programu novoroční ohňostroj. Obchody jsou zavřené.

Pololetní prázdniny - 1. února 2019
Děti dostanou ve školách pololetní vysvědčení 31. ledna a v pátek 1. února si užijí volno.

Foto: Jan Procházka

ZAJÍMAVÉ UDÁLOSTI

Vánoční kluziště - 9. listopadu až 31. prosince
I letos si na Dolním náměstí můžete zabruslit! Ledová plocha je v provozu denně od 10:00 do 22:00. A pokud nemáte brusle, nezoufejte, na místě je možné si je zapůjčit.

Rozsvícení vánočního stromu - 23. listopadu v 18:00
Vánoční strom se letos bude rozsvěcet v pátek 23. listopadu v 18:00. Jste zvědaví, odkud strom bude a jaké ponese jméno? My také! O všem vás budeme informovat. ;)

Vánoční trhy - 23. listopadu až 24. prosince
Olomoucké vánoční trhy patří k těm nejhezčím nejen v České republice. Tradičně se sem sjíždí lidé z širokého okolí i ze zahraničí, aby si užili pohodovou atmosféru v centru města, doplněnou kulturním programem, ale především aby si vychutnali všudypřítomný punč. Stalo se již tradicí, že trhy slouží jako místo setkávání s rodinou a přáteli. Tady můžete sledovat, kdy se co na Horním i Dolním náměstí koná.

Mikulášský program na Horním náměstí - 5. prosince
Ve středu 5. prosince se těšte na bohatý program pro děti. Chybět nebude ani ohňostroj v 18:00. Více zde.

Vánoce Flora 2018 - 14. až 19. prosince
I letos se na Výstavišti Flora uskuteční prodejní vánoční trhy se sváteční atmosférou. Program najdete tady.

Silvestr
V olomouckých podnicích i na náměstí se budou konat oslavy konce roku 2018. Kde budete moci přivítat rok 2019, se dozvíte v našem každoročním přehledu, který pro vás přichystáme v průběhu prosince.

Lyžařská sezona
Pokud milujete lyžování a vyrážíte rádi po práci nebo o víkendu do nedalekých lyžařských center, můžete se těšit na naše pravidelně aktualizované informace o sněhových podmínkách a provozu vleků a lanovek.

Plesová sezona
Jestli si rádi chodíte zatancovat a plesy jsou pro vás na seznamu povinně navštěvovaných kulturních a společenských událostí, určitě oceníte přehled plesů, které se v Olomouci a okolí budou konat. informace o plesové sezoně vám přineseme v průběhu prosince.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Během celé zimy pro vás budeme sbírat informace o všech akcích a událostech, které se budou ve městě konat, a jejich přehled budeme uveřejňovat v Kalendáři akcí.