Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vánoce v Olomouci začaly. Strom nese jméno Štístko

Tipy a názory

23.11.2018

Autor: red

Olomoucký vánoční strom září na Horním náměstí a má jméno Štístko. Douglasku z Nenakonic, místní části Věrovan, pojmenovaly děti z mateřské školy Komenium.

Foto: Daniel Mazáč

"Zahajujeme moravské Vánoce pod americkým stromem, který ve svém prostředí dorůstá výšky sedmdesát až sto metrů. To znamená, že by mohl být vysoký stejně jako věž naší radnice,“ řekl při rozsvěcování stromu primátor Mirek Žbánek a  všem Olomoučanům popřál krásné Vánoce.

Letošní padesát let starý strom věnoval městu Michael Otáhal. Osvětluje jej 18 tisíc LED světel s třpytivým efektem laděným do zlato-stříbrné barvy a zdobí ho 120 zlatých a stejný počet stříbrných koulí.

Foto: Daniel Mazáč

Výtvarná soutěž pro děti o pojmenování vánočního stromu se v Olomouci konala už potřinácté. Ve hře byla jména jako Zelenáč, Vločka nebo Andílek, ale nakonec bylo vybráno jméno Štístko. "V konkurenci téměř dvou set padesáti návrhů nás nejvíce oslovila originalita zpracování. Vánoční strom dětí z mateřinky Komenium je totiž vyobrazen pomocí otisků jejich rukou a jeho kmen tvoří otisk bosé nohy," uvedl Žbánek.

Vedoucí učitelka Blanka Halounová potvrdila, že otisky pocházejí od 22 dětí ve věku od dvou a půl roku po sedm let. "Jediná noha na obrázku patří Jeníčkovi, žlutá hvězda nahoře je ruka holčičky, které říkáme Bibi," sdělila. Podle ní bylo důležité hlavně to, že si děti společné malování užily. "Měli jsme více různých jmen, třeba i Srdíčko, a vymýšleli jsme a malovali pořád další. Nakonec jsme přes Štěstíčko došli ke Štístku. Z vítězství mají děti velkou radost," řekla vedoucí učitelka.

Foto: Daniel Mazáč

Foto: Daniel Mazáč

Olomoucký advent je stále oblíbenějším cílem návštěvníků z tuzemska i ze zahraničí.  V posledních letech často přijíždějí hosté i z Rakouska, Slovenska a Polska. Vánoční trhy letos tvoří 132 stánků. V patnácti z nich se podává punč a čtyři mají charitativní charakter. V ostatních lidé najdou řemeslné výrobky, dekorační předměty nebo kulinářské speciality.