Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rok 2018 obrazem: Připomeňte si, jaký byl

Tipy a názory

22.12.2018

foto: Jan Procházka

Jaký byl rok 2018? Určitě ne nudný. Připomeňte si, co se dělo v uplynulých dvanácti měsících v Olomouci na fotografiích Jana Procházky.

Leden. Začalo se tradičně. Ohňostrojem na Horním náměstí. Jaký bude rok 2018? Tuhle otázku si při něm jistě položili mnozí... Dnes už odpověď známe.

Foto: Jan Procházka

Leden. První miminko roku 2018. Magdaléna Řehulková.

Foto: Jan Procházka

Leden. Rok 2018 se nesl ve znamení oprav radnice. Na snímku si náměstek primátora Ladislav Šnevajs (vpravo) a novinář Pavel Ryšlink prohlížejí makovici, demontovanou z báně.

Foto: Jan Procházka

Leden. Hledala se také nová Česká miss. Jeden z castingů proběhl i v Olomouci. V porotě zasedla i naše redaktorka Zuzka Doleželová.

Foto: Jan Procházka

Únor. Hodně diskutovaná lávka přes železniční trať v Hejčíně dostala podpis na rozsudku smrti. Dlouho byla uzavřená, v červnu pak šla k zemi.

Foto: Jan Procházka

Únor. Pustili jsme se do úplně nového projektu. Každé období v roce má u nás od letoška svůj magazín, ve kterém najdete spoustu tipů na danou sezonu, zajímavosti i módní trendy. Tváří prvního magazínu se stala Česká miss Earth Kristýna Kubíčková. Jarní trendy jsme fotili v nejmrazivějších únorových dnech, ale Kristýna teplotám hluboko pod nulou čelila s opravdovou profesionalitou.

Foto: Walkers on the Moon

Březen. Moravské divadlo nasadilo dramatizaci slavného románu v dopisech Nebezpečné známosti. V hlavních rolích exceluje Petr Kubes, Natálie Tichánková a Vladimíra Včelná.

Foto: Jan Procházka

Březen. I na olomouckém Horním náměstí se protestovalo. Demonstrace proti zvolení komunisty a Zdeňka Ondráčka předsedou komise pro kontrolu GIBS se nesla i v odporu k předsedovi vlády Andreji Babišovi. Sešla se asi tisícovka lidí.

Foto: Jan Procházka

Duben. Opravy radnice pokračovaly. Do nové makovice byly umístěny i tubusy, obsahující připomínky naší doby: pamětní medaile, propagační letáky či bankovky a vizitky vedení města.

Duben. Hodně netradičně byla pojata jarní etapa Flory. Zavěšené květiny v pavilonu A budily spíše rozpaky, zejména při pohledu z balkonu pak expozice připomínala ledacos. Nespokojenost vedení města s touto etapou byla jedním z důvodů, proč byl později odvolán ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Foto: Jan Procházka

Květen. Tradiční majáles studentů olomoucké univerzity se nesl v duchu oslav Československa. Králem byl zvolen hudebník David Koller.

Foto: Jan Procházka

Květen. Tenhle měsíc byl nabitý akcemi. Konala se i tradiční Divadelní Flora.

Foto: Jan Procházka

Květen. Korunní pevnůstka opět přivítala Beerfest. Tři dny se pilo pivo, tančilo, hrály kapely a odpočívalo na svěží trávě na hradbách.

Foto: Jan Procházka

Červen. Další z milých tradic. Garden Food Festival ve Smetanových sadech.

Foto: Jan Procházka

Červen. Tradiční recesistická akce, ovšem s charitativním podtextem. Půlvánoční běh. 

Červen. V rámci festivalu Sculpture Line se v jezírku ve Smetanových sadech zabydlela chobotnice.

Foto: Jan Procházka

Červen. Fascinující atmosféra, tisíce běžců na trati a další tisíce kolem ní. Olomoucký půlmaraton ani letos nezklamal. A přestože magickou hranici jedné hodiny se zlomit nepodařilo, i tak to byl velmi povedený závod.

Foto: Jan Procházka

Červenec. Olomoucký plavecký bazén se dočkal nového tobogánu.

Foto: Jan Procházka

Červen. Začalo bourání mostu na ulici Komenského. Vynutilo si to rozšiřování koryta v rámci budování protipovodňových opatření. Nový most bude na stejném místě stát do konce roku 2019.

Foto: Jan Procházka

Červen. Netradiční, ale fascinující byl letošní vrchol festivalu Colores Flamencos. Postaral se o něj soubor Nuevo Ballet Espanol.

Foto: Jan Procházka

Srpen. Letní Flora byla plná květů. Doslova.

Foto: Jan Procházka

Září. Pětadvacet olomouckých základních škol přivítalo prvňáčky. V první den nového školního roku zasedlo do lavic olomouckých škol celkem 1 083 žáků prvních tříd.

Foto: Jan Procházka

Září. V Clarion Congres Hotelu se v konal už šestý ročník zápasů v oktagonu. Bojovníky vedle skvělých fightů čekala opravdu bouřlivá atmosféra.

Foto: Jan Procházka

Září. I na podzim jsme pro vás nachystali speciální magazín. Jeho tváří byla tentokrát hudebnice Terez Wrau.

Foto: Walkers on the Moon

Září. Přes 400 obrazů, soch, časopisů, knih, plakátů zapůjčených ze šesti desítek institucí z deseti evropských zemí; Filla, Kupka, Oppenheimer, Kokoschka, Moholy-Nagy, Kassák, Bortnyik, Witkiewicz, Strzemiński a další. To je velmi stručná statistika jedinečné výstavy Rozlomená doba, která 20. září začala v Muzeu umění Olomouc.

Foto: Jan Procházka

Září. Do Olomouce opět přijel prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Procházka

Říjen. Freskový sál na základní škole Komenium byl po dlouhé opravě konečně otevřen. V čele restaurátorských prací stál Radomír Surma. 

Foto: Jan Procházka

Říjen. Kostely opět před podzimní etapou Flory rozkvetly.

Foto: Jan Procházka

Říjen. Komunální volby v Olomouci přinesly pád sociální demokracie a vítězství hnutí ANO 2011.

Foto: Jan Procházka

Říjen. Slavil se také vznik Československa. Deštivé počasí ale oslavám moc nepřálo.

Foto: Jan Procházka

Listopad. Olomouc má nového primátora. Stal se jím Miroslav Žbánek z hnutí ANO 2011. Spolu s Babišovým hnutím usedli v křeslech rady města i Společně a "tradiční strany" ODS a lidovci.

Foto: Jan Procházka

Listopad. 11.11. se otevírá letošní mladé víno, honosící se značkou Svatomartinské. I letos bylo co ochutnávat.

Foto: Jan Procházka

Listopad. V dílnách Vlastivědného muzea vznikaly kopie posmrtných masek TGM, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika.

Foto: Jan Procházka

Prosinec. Na zimním stadionu oslavila své padesáté narozeniny skupina Elán.

Foto: Jan Procházka

Prosinec. Změna v čele olomouckého baletu. Odvolaného Roberta Balogha nahradí od ledna někdejší první sólista baletu Národního divadla v Praze a Brně Michal Štípa.

Foto: Jan Procházka