Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kniha jako dárek? Proč ne, podívejte se, co zrovna letí

Tipy a názory

14.12.2018

Autor: Jan Procházka

.

Simon Mawer: Pražské jaro

Simon Mawer, autor Skleněného pokoje, bestselleru deníku New York Times, se vrací do Československa. Tentokrát během bouřlivých šedesátých let a s napínavým příběhem o sexu, politice a zradě. Příběh začíná v létě roku 1968, kdy se dva studenti Oxfordu, James Borthwick a Eleanor Pike, rozhodnout projet stopem Evropu. Tím si zkomplikují právě se rodící přátelství, které by mohlo přerůst v něco většího. Jakmile dorazí do jižního Německa, zrodí se v jejich hlavách nápad navštívit Československo – zemi, ze které se Dubčekův „socialismus s lidskou tváří“ usmívá na svět kolem. Mezitím, Sam Wareham, první tajemník britské ambasády v Praze, sleduje s cynismem diplomata a vášní mladého muže vývoj v zemi. Ve společnosti české studentky Lenky Koneckove si nachází cestu do světa československé mládeže, která je plná nadějí a nových myšlenek. Za železnou oponou se v této chvíli nic nezdá být nemožným. Avšak obří kola politiky se dál točí v pozadí, sovětský vůdce Leonid Brežněv vyvíjí na Dubčeka nátlak a Rudá armáda se shromažďuje na hranicích...
Tato chytrá, strhující a smyslná novela opět potvrzuje, že Simon Mawer je jedním z nejtalentovanějších současných spisovatelů historické špionážní fikce.

.

Mimi a Líza: Záhada vánočního světla

Mimi vidí svět rukama a ušima, a trochu dokonce i nosem a jazykem. Je totiž nevidomá. Spolu se svou nejlepší kamarádkou Lízou už navštívily mnoho fantastických světů plných zábavy, ale i záhad. Teď konečně přišly Vánoce. Mimi a Líza spolu se sousedy zdobí nádherný, velikánský stromeček. Ale žárovky na něm nějak nechtějí svítit. Kam zmizelo to kouzelné vánoční světlo? Uteklo? Nebo ho někdo ukradl? Nemá v tom prsty podezřelý soused Viliam, který se s nikým nekamarádí? Odpověď se skrývá v minulosti, kdy byli sousedé ještě malými dětmi. Mimi a Líza se tedy vydají na dobrodružnou cestu časem, aby vrátily Vánocům jejich čarovné světlo.

.

Paulo Coelho: Hipík

V částečně autobiografickém románu Hipík se Paulo Coelho vrací do svého mládí, do bouřlivé doby přelomu 60. a 70. let 20. století. Na pozadí hlavní linie vyprávění, líčícího cestu dvou mladých lidí – Paula a Karly – za duchovním poznáním do Nepálu, sledujeme celosvětové hnutí hippies i dramatické události jara roku 1968 ve Francii. Paulo a Karla se setkávají v Amsterodamu, kde Paulo doufá najít nové životní impulzy, nakonec se však nechá přesvědčit a nastoupí s Karlou do autobusu směřujícího do Káthmándú. Dlouhá cesta a nevelký okruh cestujících poskytují autorovi prostor pro líčení dalších událostí i lidských osudů.

.

Patrik Hartl: Nejlepší víkend

Na silvestra si Andrea, Jirka, Dáša, Bert, Markéta a Pavel dají zásadní novoroční předsevzetí. Žádný z nich ale nikomu neřekne, jaké je to jeho. Všichni touží změnit svůj život a doufají, že se jim to během nového roku podaří. Mohlo by, protože času na to budou mít dost. Kromě ranních a večerních hodin pracovních dnů mají k dispozici padesát dva víkendů, deset státních svátků a čtyři týdny dovolené. To je dohromady šest tisíc sedm set šedesát hodin volna, během kterých se dá změnit téměř cokoli…

.

Karel Šíp: Karneval paměťových buněk

Vzpomínky a postřehy moderátora populární talkshow Všechnopárty. Oblíbený moderátor a bavič Karel Šíp s nadhledem sobě vlastním představuje témata, která ho zajímají, o kterých debatuje se svými televizními hosty nebo jež vyplavila zákoutí jeho paměti. Dočtete se například, jaké geny zdědil po svém tatínkovi, jakou hodnotu má autogram nebo proč mu řidiči ukazují zdvižený prostředníček. Soubor myšlenek doplňuje několik písňových textů a také humorné ilustrace výtvarníka Jiřího Slívy.

Pavel Dobrovský - BETA

Edelmannův palác, Horní náměstí 5, Olomouc

.

Stephen King, Owen King: Růženky

V budoucnosti, tak blízké a skutečné, že se může odehrávat v tomto okamžiku, se stane něco podivného. Když ženy usnou, obalí se jemnými sítěmi a znehybní, takže připomínají kokon. Pokud je někdo probudí, nebo se pokusí protrhnout síť zahalující jejich tělo, ženy se rozzuří a reagují nesmírně násilnicky. A když spí, odebírají se kamsi do neznáma...

Muži v našem světě zůstali opuštění a musejí si nějak poradit sami. Avšak jedna žena, záhadná Evie, je vůči spavé nemoci imunní. Je ta nemoc požehnání nebo kletba? Je Evie medicínskou anomálií, kterou je třeba studovat, nebo je to démon, kterého je třeba zabít?

Děj Růženek je zasazený do malého městečka v zákoutí Apalačských hor, v němž se nachází ženská věznice, a ta v tomto provokativním a strhujícím románu, který napsal Stephen King spolu se svým synem Owenem, sehraje zásadní roli.

.

Stephen King, Richard Chizmar: Kouzelná skříňka pro Gwendy

Kouzelná skříňka pro Gwendy je dalším Kingovým dílem situovaným do fiktivního maineského městečka Castle Rock. Tentokrát se však, na rozdíl od těch ostatních, jedná o poměrně krátkou novelu, napsanou navíc ve spolupráci s Richardem Chizmarem. Na začátku příběhu je Gwendy 12 let. Je to bystrá holčička, která má problémy s nadváhou, s nimiž se dokáže svou vůlí a kázní vypořádat. Jednoho dne ji v parku osloví záhadný černě oděný muž, který jí z neznámých důvodů dá jedinečný a nebezpečný dárek – kouzelnou skříňku s páčkami a různobarevnými tlačítky. Stisknutím páček skříňka vydává buď vzácné stříbrné dolary, nebo nesmírně chutné čokoládičky. Barevná tlačítka jsou destruktivní a symbolizují jednotlivé světadíly, jejichž případné zničení je teď plně v moci Gwendy. Ta postupně začíná chápat, jakou s dárkem převzala zodpovědnost. Po deseti letech je proto ráda, když ji záhadný cizinec téhle zodpovědnosti zbaví a vybere si někoho jiného.

.

Stephen Fry: Mýty

Nikdo neumí milovat a nenávidět, toužit a podvádět tak odvážně a rafinovaně jako řečtí bohové a bohyně. Jsou jako my, ale jejich činy a dobrodružství jsou vepsány do nebeské klenby nad našimi hlavami. Stephen Fry, který se do mýtů od zrození vesmíru po stvoření lidstva zamiloval už jako dítě, převyprávěl tyto příběhy pro dnešní tragikomickou dobu. Staňte se svědky toho, jak se Athéna zrodila z praskliny v Diově obří hlavě, následujte Persefonu do temného Hádova podsvětí, prožijte Prométheův děsivý a nekonečný trest za zradu Dia a děste se toho, co přijde, až Pandora otevře skříňku plnou utrpení.

.

Terry Pratchett: Draci na hradě Ruinově

Terry Pratchett: Falešný plnovous vánočního dědečka

Sbírky fantasy povídek pro děti a mládež, plné zajímavých nápadů, nezbytného napětí, laskavého humoru. Plně ilustrované.

.

Michael Fossel: Revoluční telomeráza – Enzym, který třímá klíč k lidskému stárnutí a brzy nás dovede k delšímu a zdravějšímu životu

Díky řadě vědeckých poznatků máme v současné době lepší znalosti o stárnutí a o tom, jak mu zabránit a předcházet, než kdykoliv předtím. V posledních letech se naše chápání podstaty stárnutí výrazně zlepšilo a prodloužení délky života se ze sféry sci-fi posunulo blíže k realitě. Dr. Michael Fossel působil po desetiletí v čele výzkumu stárnutí a na základě svých poznatků sepsal tuto publikaci. Čtenáři v ní poskytuje překvapivý náhled do podstaty stárnutí. Vědci se shodují na nové teorii, podle níž je lidské stárnutí následkem buněčného stárnutí. Pokaždé, když se buňka dělí, se její telomery (konce chromozomů) zkracují. S každým zkrácením telomer klesá schopnost buňky obnovovat své molekuly, v důsledku čehož stárne. Lidské stárnutí je tedy výsledkem stárnutí bilionů tělesných buněk. Některé buňky však nestárnou. Pohlavní a kmenové buňky se množí neomezeně dlouho a nestárnou, protože produkují telomerázy, které obnovují, tedy znovu prodlužují telomery, jež tyto buňky udržují mladé. Tato převratná kniha pojednává o tom, že budeme brzy schopni telomerázu využívat jako účinný terapeutický prostředek s potenciálem výrazně prodloužit délku života, ba dokonce zvrátit lidské stárnutí.

.

Mark Lukach: Má půvabná žena v blázinci – autobiografie

Společný život Marka a Giulie začal jako romance z pohádky. Zamilovali se do sebe v osmnácti, vzali se ve čtyřiadvaceti a žili si svůj vysněný život v San Francisku. Když bylo Giulii sedmadvacet, začala trpět děsivými a nenadálými psychotickými změnami, které ji téměř na měsíc dostaly na psychiatrii. Jeden den byla nabitá životem a vypadala skvěle, další naopak trpěla bludy a sebevražednými sklony, přesvědčená, že její blízcí jsou v nebezpečí. Časem se Giulia plně zotavila a páru se narodil syn. Avšak brzy po Jonasově narození potkalo Giulii další zhroucení a další pár let poté. Dostali se až na okraj propasti, kde se všechno, co kdysi považovali za samozřejmé, rozplynulo.

Příběh křehkosti mysli a houževnatosti lidského ducha, především však milostný příběh, který vyvolává zásadní otázky: Jak pečovat o lidi, které milujeme? Pro co a pro koho žijeme? Strhující v upřímnosti, zářivý soucitem a psaný s oslnivým lyrismem, je příběh Marka Lukacha silnou osobní odysseou napříč trýznivými roky s duševní nemocí jeho ženy, kdy byl připoutaný neutuchající oddaností k rodině, která čtenáře ujistí v důvěře v sílu lásky.

.

Rory Jones: Lepek odhalen! – Mysl je mocný nástroj... dopracujte se k pevnému zdraví bez nežádoucích symptomů

V posledních letech se lepek stal pranýřovaným viníkem, jemuž se připisuje vina za cokoliv – od srdečních chorob a demence až po neuralgii a vyčerpání. Tisíce lidí, kteří přejímají bezlepkový životní styl, věří, že tento způsob stravování je zdravější nebo že jim pomůže zhubnout a získat více energie. Tato kniha předkládá vědecké důkazy, které ukazují, že většina dostupných informací o účincích lepku na lidské tělo je pravdivá jen částečně, nebo dokonce téměř vůbec. Autoři uvádějí na pravou míru dezinformace, nepravdivá a nepřesná tvrzení týkající se lepku. Zatímco osobám s celiakií bezlepková dieta pomáhá, ostatním může uškodit, protože okrádá tělo o základní živiny a maskuje skutečné problémy. Přecházení na bezlepkovou dietu bez řádně provedených testů a zjištění příčin příznaků představuje skutečné riziko, neboť brání zjištění potenciálně závažné diagnózy. Kniha nabízí praktický plán, který může komukoliv pomoci dosáhnout zdravějšího života bez příznaků.

.

Shaun Matthews: Umění vyváženého života – Správná strava a životní styl pro váš tělesný typ

Kniha Umění vyváženého života vychází z tradičního indického způsobu léčení ájurvéda, jež je založeno na tělesných typech. Jóga a meditace jsou jako součásti ájurvédy známé, ale jen málo lidí má povědomí o stravě podle své tělesné konstituce a jejích účincích na fyzické, emocionální a duševní zdraví. Tři tělesné typy – Vata, Pitta a Kapha – vyjadřují a ovlivňují vše od zdraví po stav financí. Tato kniha odpovídá na otázky typu: Proč se mi nedaří zhubnout poslední kila? Proč je trávení tak citlivé na syrovou stravu? Proč se tak rychle rozčílím? Proč nesnesu ostré jídlo? Obsahuje také recepty a příběhy lidí, jejichž životy se po přechodu na stravu podle tělesného typu změnily.

.

Ludmila Djemelová: Tajemství Feng Shui

Kniha Tajemství Feng Shui vám pomůže vytvořit prostředí, které vám bude oporou na cestě k úspěchu a radosti ze života. V knize se seznámíte se základy Feng Shui, naučíte se rozdělit prostor do jednotlivých sektorů a správně je aktivovat. Díky tomu pocítíte zlepšení zdraví i vztahů, oživíte a upevníte svůj partnerský vztah, naleznete uspokojení v kariéře a dosáhnete finanční stability.

V knize naleznete také čínský zvěrokruh a odhalíte, v kterém znamení jste se narodili, jaké vlastnosti mají jednotlivá znamení, případně jaká znamení jsou vašimi tajnými přáteli či nepřáteli.

Nakonec se dozvíte něco o osobních číslech KUA a jakým způsobem můžete tyto znalosti uplatnit jak při budování vztahů, tak při zařizování domova.

Tajemství Feng Shui vás navede na cestu k harmonickému a úspěšnému životu.