Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam s dětmi v únoru a o pololetních prázdninách: na maškarní, Míšu Růžičkovou, Annu a Elzu, bublinkovou show i festival plný čokolády

Tipy a názory

30.1.2019

Autor: Barbora Sísová

Taky se vám ta zima letos nějak vleče? Pokud stejně jako já každý víkend marně přemýšlíte, kam byste se svými dětmi vyrazili, abyste to s nimi přežili, pak vám určitě přijdou vhod naše tipy. Čeká vás nejen velká záplava maškarních, ale třeba také vystoupení velmi oblíbené dětské zpěvačky Míši Růžičkové, velká bublinková show, ledová show s Elzou nebo čokoláda, která zaplaví Šantovku. A poradíme vám také, jak zabavit vaše děti o pololetních prázdninách, když vy musíte v pátek do práce.

Čokoláda všude, kam se podíváte. To je čokoládový festival v Šantovce, který vypukne 15. až 17. února  

Foto: Jan Procházka

Divadelní, filmová a hudební představení

Neděle 3. února (16:00) / Aladinova kouzelná lampa / Divadlo na Šantovce

Neděle 3. února (15:30) / Brouk Pytlík / Kino Metropol

Neděle 3. února (15:00)  / Beránci a ospalý čert /  Kašpárkova říše

Sobota 9. února (15:00) / Kouzelnická sobota v Metropolu / Kino Metropol

Neděle 10. února (10:00, 14:00) / Čert a Káča / Moravské divadlo

Neděle 10. února (15:00) / Terezka a kouzelné autíčko / Divadlo Tramtarie

Neděle 10. února (16:00) / Ledová show s Elsou / Divadlo na Šantovce

Neděle 10. února (16:00) / O velikém čaroději / Divadlo hudby

Neděle 17. února (16:00) / Nezbedné pohádky – O Červené karkulce a Nezbedných kůzlátkách / Divadlo na Šantovce

Neděle 17. února (16:00) / Zpíváme a tančíme s Míšou – Ledové království / Kino Metropol

Neděle 24. února (16:00) / Velká bublinková show / Divadlo na Šantovce

Kam na pololetní prázdniny

Pátek 1. února (7:30-16:30) / Příměstský tábor v pohybu / Centrum pohybu

Pátek 1. února (od 8:00) / Lyžování pro školáky / DDM Olomouc, Karlov pod Pradědem

Pátek 1. února (8:00-16:00) / Co si uvaříš, to si také sníš / DDM Janského

Další akce (nejen) pro děti

Sobota 2. a neděle 3. února, sobota 9. a neděle 10. února  / Hrdinové regionu / Galerie Šantovka

Úterý 5. února (10:00, 16:00)  / Co umění umí (workshop) / Divadlo hudby

Úterý 5. února / Housličky a jejich kamarádi / RC Provázek (Divadlo na Šantovce)

Středa 6. února / Montessori hernička / RC Provázek

Neděle 10. února (10:00) / Malí kreslíři jehlou a nití / Divadlo na cucky

Pátek 15. února / ČokoFest / Šantovka

Sobota 16. února (10:00) / Den dřeva na Sluňákově / Sluňákov

Sobota 16.–neděle 17. února / Láska je věda / Pevnost poznání

Neděle 17. února (17:30) / Kuchařská dílnička / Restaurace Lobster

Neděle 24. února (14:00) / Hurá divadlo / Divadlo na cucky

Kam na karneval

Sobota 9. února (13:30) / Dětský maškarní karneval / Dům u parku

Sobota 9. února (10:00–12:00) / Karneval pro rodiče s dětmi / Centrum pohybu (dopředu nutná rezervace - 604 208 821)

Neděle 10. února (15:00–17:00) / Lesní maškarní karneval / DDM třída 17. listopadu

Pátek 15. února / Popletený bál / DDM Rožňavská

Sobota 16. února / Karneválek v lese / DDM Janského

Sobota 16. února (14:30–17:00)  / Dětský šibřinkový karneval / Sokolovna Velká Bystřice

Středa 19. února / Karneválek / RC Provázek

Více informací o dětských karnevalech najdete v tomto článku.

Akce pro rodiče

Středa 6. února (16:00–20:00) / Jak vzdorovat dětskému vzdoru / RC Olivy

Čtvrtek 21. února (16:30–19:30) / Matematika v Montessori / RC Olivy

První únorový týden (1. –3. února)

Únor začíná pro všechny děti školou povinné velice slibně. Hned první únorový den je totiž pololetní volno. Pokud se nechystáte společně na hory, nebo dokonce ani nedostanete volno, jistě vás zaujme, že Dům dětí a mládeže pořádá hned několik akcí, kam můžete své děti na volný páteční den "odložit". Vyslat je můžete například do Karlova pod Pradědem, kde si užijí skvělou lyžovačku, nebo mohou zůstat v Olomouci a v kuchařské dílničce Co si uvaříš, to si také sníš připravit spoustu masopustních dobrot. Centrum pohybu zase na volný páteční den organizuje lyžovačku a bobovačku v Hrubé Vodě. Takže je opravdu z čeho vybírat.  

První únorovou neděli můžete se svými dětmi vyrazit hned na tři pohádky, takže záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Divadlo na Šantovce od 16:00 ovládne Aladin a jeho kouzelná lampa. Takže pokud mají vaši prcci rádi pohádky tisíce a jedné noci, pak jim určitě uděláte radost. Po pohádce následuje tajemná lektvarová dílna. V Kině Metropol bude k vidění od 15:30 klasika Brouk Pytlík, která navazuje na příběh o Ferdovi Mravenci. Setkáte se tak se všemi známými hrdiny z broučí říše. A v 15:00 můžete vyrazit na loutkové divadlo do Kašpárkovy říše, tam si děti mohou vychutnat pohádku Beránci a ospalý čert.

Během prvních dvou únorových víkendů budete mít možnost lépe poznat práci hasičů, policie a záchranářů, stačí, když zamíříte do galerie Šantovka. Soboty zde budou zaměřeny na velmi atraktivní a zajímavé dynamické ukázky, například simulovanou evakuaci osob ze zakouřených prostor, záchranu zavalených osob, zásah policistů na ozbrojeného pachatele či tradičně lákavé prezentace policejních psovodů, pyrotechniků, až po trénink návštěvníků se záchranáři pro případnou pomoc osobě u náhlého selhání základních životních funkcí. Neděle letos premiérově prověří znalosti jednotek dobrovolných hasičů vybraných z Olomouckého kraje.Studenti zdravotnických oborů vyšších a vysokých škol, společně se záchranáři připraví simulované situace s nutnou rychlou pomocí při záchraně lidských životů. Můžete se těšit na simulované dopravní nehody se zraněním více osob, zavalené osoby sutinami, popálené osoby, zraněné osoby na lanovce, zraněné osobu po bodném či řezném zranění a situace při autonehodách s cyklistou. Součástí akce Hrdinové regionu je již tradiční výstava historické hasičské techniky, kterou si můžete prohlédnout nejen během prvních dvou únorových víkendů, ale kdykoli od 25. ledna do 10. února.

Druhý únorový týden (4. –10. února)

V sobotu dopoledne (od 10:00 do 12:00) se můžete vydat na Karneval pro rodiče s dětmi v Centru pohybu. Těšit se můžete na tanečky, písničky, trampolíny, výtvarnou dílničku i zdravé občerstvení formou rautu. Rodiče jistě ocení otevřenou kavárnu. Cena je 200 korun (za 1 dítě a rodiče). Dopředu je nutná rezervace - 604 208 821) Ve 13:30 propukne karneval také v Domě u parku (Palackého 21). Vydat se sem se svými namaskovanými dětmi můžete hned po obědě (ve 13:30). Programem bude provázet proslulý klaun Pepino Prcek se svým animačním programem. Jednotné vstupné za akci je 50 korun. I zde se můžete těšit na bohaté občerstvení.  

Od 15:00 můžete vyrazit na Kouzelnickou sobotu do Kina Metropol. Co vás zde čeká?  Především velmi oblíbená pohádka Divadla Tramtarie O popleteném kouzelníkovi, to však zdaleka není vše. Po pohádce bude pro děti připravený bohatý program. Můžou se těšit na oblíbenou výtvarnou dílnu, ve které si vyrobí postavičku z pohádky. Chybět nebude ani malování na obličej a fotokoutek, kde se děti mohou vyfotit s herci Divadla Tramtarie a fotku si odnést domů na památku. Velkým lákadlem bude jistě vystoupení opravdového kouzelníka Karla Pomahače, který dětem předvede spoustu opravdových fíglů. Výtěžek ze vstupného putuje na pomoc Rodinnému centru, které provozuje P-centrum.

Pokud vaše děti milují Elsu a Annu z Ledového království, pak si přijdou na své v neděli od 16:00 v Divadle na Šantovce, kde vás čeká velká Ledová show s Elsou. Těšit se můžete na písničky, tancování i spoustu soutěží a dárečků. Vstup na akci je 170 korun. Dáváte-li vy nebo vaše děti přednost raději klasice, pak v Moravském divadle bude k vidění tradiční pohádka - Čert a Káča. Do divadla můžete vyrazit buď dopoledne (10:00) nebo odpoledne (14:00). Terezka a kouzelné autíčko – tak se jmenuje oblíbená pohádka Divadla Tramtarie, kterou milují jak malé holčičky, tak kluci. Malé Terezce se stane hrozná věc! Ztratí se na školkovém výletě. A co hůř, spolu se svojí největší nekamarádkou Emou. Ale co teď? Jak se dostanou včas do školky, když už je autobus pryč? Ještě že nakonec objeví kouzelné žluté autíčko, které se umí zvětšovat. A tak holky sednou za duhový volant a vyrazí na cestu, během které zažijí nejedno veselé dobrodružství. Pohádka trvá 45 minut a po ní následuje pohádková dílnička. Pokud se vám Kouzelnická sobota zalíbí, nebo ji naopak nestihnete, můžete vyrazit do Divadla hudby na další čarodějnickou pohádku - O velikém čaroději. V hlavní roli se představí loutky divadla Toy Machine. Po představení je připravena dílnička s herci tohoto divadla. Pohádka je určena pro školkové děti a nižší ročníky základní školy. V neděli můžete vyrazit na další karneval, tentokrát na  Lesní karneval do Domu dětí a mládeže na třídě 17. listopadu. Zábavné odpoledne plné masek, her, tanečků a soutěží odstartuje v 15:00 a skončí v 17:00. Seznámíte se s obyvateli lesa a užijete si s nimi spousty zábavy. Akce je vhodná pouze pro děti do 10 let a je třeba jim vzít vlastní přezůvky. Lístky (dospělí 40 korun, děti 20 korun) se kupují až na místě.

Třetí únorový týden (11. –17. února)

Už v pátek od 14:00 vypukne v Galerii Šantovka lahodný Čokoládový festival, který navodí chuť na tuto sladkou pochoutku i těm, kteří této laskomině jinak odolávají. Těšit se můžete například na degustace, vaření s čokoládou a osvědčené čokoládové speciality, jako  je například čokoládové fondue, čokoládový kebab, čokoládové pivo a samozřejmě spoustu pralinek nejrůznějších barev, chutí a vůní.

V sobotu můžete vyrazit se svými dětmi do přírody. Ve Sluňákově pro vás bude připraven Den dřeva, který nabídne spoustu aktivit pro děti i rodiče. Těšit se můžete na tematická stanoviště – práce se dřevem, poznávání hmatem, stavba krmítek. Připraveno bude i loutkové divadlo Kašpárkova říše (tři představení – 11:00, 12:30 a 14:00). Zejména chlapce jistě potěší i oblíbené dřevosochání motorovou pilou. Vstup na akci je zdarma.

V sobotu i neděli můžete vašim dětem poodhalit tajemství lásky. V Pevnosti poznání se dozvíte unikátní algoritmus, pomocí kterého zjistíte, zda se hodíte ke svému protějšku, nebo se můžete  podívat, jak se v chemické laboratoři vyrábí lektvar lásky. Děti si mohou vyrobit valentýnskou magnetku nebo visačku na valentýnský dárek. A to zdaleka není vše, více informací najdete zde.    

Pokud mají vaše děti rády zpěvačku Míšu Růžičkovou, pak můžete v neděli vyrazit do kina Metropol, kde od 16 hodin vypukne společné tančení a zpívání, tentokrát na téma Zimní království. V hodinovém programu si zazpívají její nejznámější dětské hity a zatančí si na nejoblíbenější písničky Sloník Toník, Hasičská, Popeláři, Tanec princezen a spoustu dalších. Během představení Míša děti zapojuje do písniček a zve je na pódium, ale ne vždy se dostanou úplně všechny děti. Všechny děti ale mají možnost setkat se s Míšouna autogramiádě po vystoupení a společně se vyfotit. Představení je vhodné pro děti od 2 let.

V Divadle na Šantovce je pro vás od 16:00 připraveno představení Popletené pohádky. Pokud vašim dětem pravidelně čtete klasické pohádky, budou možná pořádně koukat, co se v divadle tentokrát dozví.

Čtvrtý únorový týden (18. –24. února)

Mají vaše rády bublinky? Kdo by neměl? V sobotu od 16:00 v Divadle na Šantovce proběhne unikátní vystoupení s mýdlovými bublinami, ve kterém vám mág předvede, co vše se dá s bublinami podniknout. Těšit se můžete bubliny kouřové, obří, duhové a spoustu dalších triků. Po představení následuje bublinová dílna. Za zážitkové představení zaplatíte 125 korun.

V Divadle na cucky v neděli pokračuje série kreativních workshopů Malí a na cucky, tentokrát se vaše děti mohou seznámit s tím, jak se dělá divadlo. Seznámí se s tím, co obnáší proces vzniku divadla. Děti se stanou diváky i aktéry zároveň, vyzkouší si, co to znamená vstoupit do role, jednat v ní a ještě navíc se budou učit porozumět tomu, co mohou na jevišti v divadle vidět. Devadesátiminutový workshop, který začne v 14:00, vede absolventka Dramatické výchovy DAMU Jana Jurkasová. Rezervovat místo si můžete zde

Víte o nějakých zajímavých akcích pro děti, které se uskuteční v únoru nebo březnu? Pak se nám ozvěte na e-mail: akce@olomouc.cz. Náš přehled budeme neustále aktualizovat tak, aby vám žádná akce s dětmi neunikla.