Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Známé tváře i nováčci. Kdo by se chtěl stát poslancem? Prošli jsme kandidátky

VOLBY 2021

17.9.2021

Autor: Jan Procházka

Zkušení matadoři regionální politiky, kteří by chtěli zamířit výš. Současní či bývalí poslanci. Známé tváře, kontroverzní postavy i úplní nováčci. Kdo jsou lidé, kteří by rádi usedli v poslaneckých lavicích? Prošli jsme kandidátní listiny všech stran a vybrali zajímavá jména.

Populární záchranář Milan Brázdil pravidelně přeskakuje své kolegy v ANO 2011 díky preferenčním hlasům. Ve sněmovně by rád zůstal, pokud uspěje, bude to už jeho třetí volební období.

Foto: Jan Procházka

Současní poslanci

ANO 2011
Irena Blažková - kandiduje
Milan Brázdil - kandiduje
Milan Feranec - kandiduje
Adam Kalous - kandiduje
Ladislav Okleštěk - kandiduje jako lídr

ČSSD 
Antonín Staněk - nekandiduje

KDU-ČSL 
Marian Jurečka  - kandiduje jako lídr společné kandidátky SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09

KSČM
Alexander Černý - nekandiduje

Piráti
Vojtěch Pikal - kandiduje za koalici Piráti a Starostové

SPD
Radim Fiala - kandiduje
Pavel Jelínek - kandiduje

nezařazení
Zuzana Majerová Zahradníková - zvolena původně za ODS, kandiduje za Trikolora Svobodní Soukromníci v Praze

Prakticky žádné změny nenabízí kandidátní listina ANO 2011. V jejím čele stojí exhejtman Ladislav Okleštěk, následován Jaroslavem Faltýnkem a Milanem Ferancem. Všichni tři své poslanecké mandáty obhajují. Faltýnek však v minulém období kandidoval na Vysočině. Na své místo ve Sněmovně by se rád po volbách vrátil i lékař Milan Brázdil.

Do nejvyšších pater politiky by rád zamířil i Martin Major z ODS. Dlouhá léta je olomouckým zastupitelem, radním, náměstkem primátora a po odchodu Martina Novotného se na čas stal i primátorem. Z pozice dvojky na kandidátní listině má velkou šanci, že v poslanecké lavici skutečně usedne.

Do vysoké politiky by rád zamířil i náměstek primátora Martin Major z ODS.

Foto: Jan Procházka

Kandidátka ČSSD nabízí jako lídra Ladislava Hynka. Ten kdysi kandidoval jako nestraník za ODS do zastupitelstva Kostelce na Hané. Záhy nato se stal členem ČSSD a jeho hvězda stoupala, po komunálních volbách 2010 byl zvolen starostou Kostelce na Hané, později post obhájil. V krajských volbách 2016 usedl už jako náměstek hejtmana v koalici s ANO 2011.

Za ČSSD kandiduje i Roman Váňa. Ten byl před čtyřmi lety lídrem, preferenčními hlasy ho ale tehdy přeskočil někdejší primátor Antonín Staněk, který později vešel do celonárodního povědomí jako kontroverzní ministr kultury. Jeho jméno ale už na kandidátce sociálních demokratů nefiguruje. Na sklonku jara se však spekulovalo, že by se Staněk mohl objevit na kandidátce SPD, jejíž návrhy několikrát coby poslanec podpořil. Z námluv ale nakonec sešlo.

Známé jméno najdete i na kandidátce Volného bloku. Právník Jan Rytíř se do povědomí širší veřejnosti dostal kolem roku 2008 jako bojovník proti ČEZ. U soudu hájil údajné černé odběratele elektřiny, proti kterým měl energetický gigant nasadit speciálně vycvičená komanda. Později se s některými bývalými klienty soudil pro pomluvu. V krajských volbách 2012 stál v čele kandidátky Suverenity Jany Bobošíkové.

Lídrem hnutí Přísaha v Olomouckém kraji je právník Václav Vévoda. Ten má za sebou vojenskou minulost, pracoval i u policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů. V politice je nováčkem.

Angažmá Antonína Staňka v poslanecké sněmovně končí. Na kandidátní listině ČSSD vůbec nefiguruje.

Foto: Jan Procházka

Na kandidátce komunistů naopak chybí stálice Alexander Černý. Ten seděl ve sněmovně nepřetržitě od roku 2002, byl lídrem i v několika krajských volbách, jeho dvacetileté působení v krajské zastupitelstvu skončilo po loňských volbách.

Zajímavé jméno nabízí kandidátní listina Hnutí Prameny. V jejím čele stojí astrolog Antonín Baudyš mladší, syn někdejšího polistopadového ministra obrany, který se stejně jako jeho otec věnuje astrologii. Bývá označován jako jeden z významných šiřitelů dezinformací.

Také kandidátka Moravanů nabízí lehce kontroverzní jméno. Někdejší primář klinické biochemie a hematologie hranické nemocnice Ctirad Musil proslul jako šiřitel dezinformací o covidu-19. Nemocnice ho za jeho výroky nakonec odvolala. Na sociálních sítích si říká Moravský troll.

Na desáté pozici kandidátky Aliance pro budoucnost zase najdeme jméno Larisa Zankerová. Ta byla vojačkou z povolání, kariéru v armádě však ukončila a začala se věnovat ochraně zvířat, zřídila si útulek pro psy a kočky. Už v roce 2019 kandidovala za Demokratickou stranu zelených - Za práva zvířat do Evropského parlamentu, loni pak za stejnou partaj vedla kandidátku do krajských voleb.