Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ve volbách zvítězilo hnutí ANO. Samo ale vládnout nemůže, variant koalice je několik

VOLBY 2022

24.9.2022

Jan Procházka

Po sečtení 99 procent hlasovacích lístků je téměř jasno. A výsledky komunálních voleb v Olomouci příliš nepřekvapily. Vítězem je hnutí ANO 2011, v závěsu za ním skončila koalice SPOLU, složená z občanských demokratů, lidovců a TOP 09. Do zastupitelstva se dostanou i koalice ProOlomouc s Piráty, SPD s Trikolorou a těsně i STAN a Zelení. V zastupitelstvu bude pokračovat i hnutí SpOlečně. Naopak v něm už neusednou zástupci sociální demokracie a po letech z něj zmizí i komunisté.

Kdo bude vládnout městu další čtyři roky zatím není jasné. Většinu, i když poměrně těsnou, by v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo hnutí ANO s koalicí SPOLU.  To by dalo dohromady 26 mandátů. Otázkou ale je, jak se k takovému partnerství postaví TOP 09. Její zbývající členové totiž ODS a lidovci, už s Babišovým hnutím čtyři roky vládnou a před volbami se netajili tím, že by tento model rádi zachovali. Koalice by se mohla "pojistit" staronovým spojením se SpOlečně, dohromady by pak dala 28 mandátů.

Při pohledu na výsledky se, minimálně na papíře, jeví jako možná i široká koalice, která by ANO odstavila ze hry podobně, jako se tomu stalo po volbách do poslanecké sněmovny. Většinu v podobě 24 mandátů by totiž získalo i spojení všech zbývajících stran bez výjimkou ANO a SPD s Trikolorou. Stejného čísla by dosáhlo i spojení ANO s ProOlomouc a Piráty. Lídři nejsilnějších uskupení zatím nechtěli koaliční plány komentovat. "Jako po každých volbách budeme jednat se všemi. A uvidíme, co se podaří vyjednat. Vzhledem k výsledku voleb je samozřejmě logické, že chceme obsadit post primátora," řekl dnes lídr hnutí ANO a dosavadní primátor Miroslav Žbánek. A podobně hovořila i lídryně koalice SPOLU Markéta Záleská: "Musíme se nejprve sejít na úrovni jednotlivých stran a až na základě toho, na čem se dohodneme, může začít vyjednávání. Dovedu si představit různé koalice s výjimkou SPD a Trikolory."