Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ve vedení města budou úplní nováčci i prověřené kádry. Kdo jsou noví radní?

VOLBY 2022

4.10.2022

Autor: Jan Procházka

Nová městská rada přináší více změn, než kterákoliv přechozí za posledních více než dvacet let. Staronový primátor Miroslav Žbánek bude mít za náměstky prakticky samé nováčky. Řada z nich má sice zkušenosti ze zastupitelstva, politiku "na plný úvazek" ale budou dělat poprvé. Kdo jsou budoucí radní?

Miroslav Žbánek (ANO) – audit, ochrana obyvatel, zahraniční vztahy, právní oblast, kancelář primátora

Miroslav Žbánek (*1973) se narodil ve Valašském Meziříčí. Vystudoval Střední lesnickou školu v Hranicích. V roce 1991 se přestěhoval do Olomouce, pracovat začal hned po střední škole – za pultem v prodejně loveckých zbraní a potřeb a později jako projektant v Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů. Přitom vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Soukromý sektor opustil v roce 2007, později se stal manažerem Úřadu Regionální rady Střední Morava, tedy instituce, která měla mimo jiné dohled nad rozdělováním evropských peněz. Do Babišova hnutí vstoupil v roce 2013, kandidoval za něj do poslanecké sněmovny, ale neuspěl. O tři roky později se stal náměstkem ředitele pro správu majetku ve Správě železniční dopravní cesty. Primátorem je od roku 2018.

Miroslava Ferancová (ANO) – majetkoprávní záležitosti, doprava, sport

Miroslava Ferancová (*1967) pochází z Velkého Týnce. Studovala olomoucké slovanské gymnázium, později právnickou fakultu Masarykovy univerzity, kde získala titul magistra. Už během studií nastoupila jako referentka obchodního oddělení do olomoucké Olmy, postupně tu působila jako právnička a personalistka. V podniku pracovala od roku 1986 až do roku 2008, pak ještě dva roky externě už pod hlavičkou advokátní kanceláře AK HSP Přerov. Specializuje se na personalistiku, postupně tuto činnost vykonávala pro magistrát města Prostějova, Českou poštu a Vojenské lesy a statky.
Zastupitelkou města Olomouce za hnutí ANO je od roku 2014, v současné době je předsedkyní představenstva Vodohospodářské společnosti Olomouc.
Jejím manželem je Milan Feranec, poslanec a jeden z vlivných mužů hnutí ANO.

Miloslav Tichý (ANO) – investice, dotační projekty

Miloslav Tichý (*1987) je místní marketinkový specialista hnutí ANO. Titul magistra získal na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde studoval fakultu multimediálních studií. V končící městské vládě působí jako neuvolněný radní. Současně je asistentem poslanců Milana Brázdila a Milana Ferance.
Primátor Žbánek ho po minulém vítězství žertem označil jako "olomouckého Marka Prchala".
Zastupitelem města Olomouce je od roku 2014. V současnosti je v dozorčí radě technických služeb a předsedou představenstva městské akciové společnosti Správa sportovních zařízení Olomouc, která je ovšem už několik let "mimo provoz" a nevykonává prakticky žádnou činnost.

Otakar Štěpán Bačák (spOlečně) – ekonomika, controlling městských firem, zeleň, odpady

Otakar Štěpán Bačák (*1967) pochází z Čeladné, v Olomouci žije od orku 1997. Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, obor železniční doprava a Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Působil jako vysokoškolský pedagog, později pracoval jako manažer na generálním ředitelství energetické společnosti RWE. Mnoho let působil v olomouckém dopravním podniku jako ekonomický náměstek. Za shnutí SpoLečně kandidoval už ve volbách v roce 2018, ale neuspěl. SpOLečně totiž oproti očekávání získalo pouze tři zastupitelské mandáty. Stalo se však příslovečným jazýčkem na vahách a dostalo pozvánku k vládnutí. Už na jaře 2019 ale mělo na stole kauzu, názorově se s ním rozešel dosavadní náměstek primátora Pavel Hekela, bývalý ředitel Moravského divadla. Ten nakonec na funkci rezignoval a složil i mandát zastupitele. Hnutí za nástupce vybralo právě Bačáka. Aby se mohl zabydlet ve vyprázdněné kanceláři, musel se nejprve stát i zastupitelem. Jako náhradník však figuroval až na pátém místě. Na první pozici přeskočil proto, že mu předcházející čtyři náhradníci dali přednost a Bačák se tak stal náměstkem primátora.
Je členem dozorčích rad Dopravního podniku města Olomouce a Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje.

Tomáš Pejpek (ProOlomouc) – strategický rozvoj, útvar hlavního architekta

Tomáš Pejpek (*1966) se narodil v Praze, v Olomouci však žije téměř po celý život. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze. V olomoucké politice angažuje už řadu let, v roce 2014 spoluzaložil hnutí ProOlomouc, doposud však vždy seděl v opozičních lavicích. Je známým odpůrcem výškových staveb poblíž centra, angažoval se v kauze Šantovka Tower. Mimo jiné je však i spoluautorem vily na sile u tržnice. V současné době působí jako městský architekt v Jeseníku.

Viktor Tichák (Piráti) – kultura, cestovní ruch, komise městských částí, školství

Viktor Tichák (*1990) usedne v radě města jako její nejmladší člen. Pochází z Olomouce, vystudoval Slovanské gymnázium a posléze filozofickou fakultu olomoucké univerzity, kde stále působí, mimo to pracuje také jako odborný asistent na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na vývoj jazyka. V olomouckém zastupitelstvu je za Piráty od roku 2018, působil jako předseda finančního výboru.

Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc) – sociální oblast

Kateřina Dobrozemská (*1980) je sociální manažerkou. Pracovala mnoho let pro Člověka v tísni, byla ředitelkou jeho olomoucké krajské pobočky a angažovala se v tématu sociálního vyloučení, chudoby a dluhové problematiky. V rámci poslední mateřské dovolené začala pracovat pro spolek Jdeme autistům naproti, v advokačním projektu zaměřeném na zlepšení dostupnosti zubní péče pro osoby s poruchu autistického spektra. V politice je zatím úplným nováčkem.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip