Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sněmovní volby 2021: kompletní přehled kandidátů

VOLBY 2021

8.9.2021

Sněmovní volby jsou plánovány na 8. a 9. října 2021. Kdo v nich v Olomouckém kraji kandiduje? Připravili jsme pro vás praktický přehled, zjistili, kdo jsou lídři a přidali i řadu užitečných odkazů, kde se o stranách a uskupeních dozvíte více.

uskupení

lídři

více informací

1. Strana zelených

Hana Vacková
Daniel Řezníček eternilink
Jana Jaňourová eternilink

Obrázek

Obrázek

Obrázek

2. Švýcarská demokracie

Luděk Šarman
Petr Šlézar 
Jaroslav Smékal

Obrázek

Obrázek

Obrázek

3. Volný blok

Marek Obrtel
Jan Rytíř
Karel Světnička

Obrázek

Obrázek

Obrázek

4. Svoboda a přímá demokracie

Radim Fiala
Pavel Jelínek eternilink
Dan Chromec

Obrázek

Obrázek

Obrázek

5. Česká strana sociálně demokratická

Ladislav Hynek
Dana Galuszková eternilink
Pavel Šoltys 

Obrázek

Obrázek

Obrázek

7. ALIANCE NÁRODNÍCH SIL

Milan Gybas
Aleš Velim
Alena Březinová

Obrázek

Obrázek

Obrázek

8. Trikolora Svobodní Soukromníci

Antonín Fryč
Bohuslav Coufal
Miloš Golian

Obrázek

Obrázek

Obrázek

9. Aliance pro budoucnost

Ivo Baláš
Dajana Dvorská
Ivo Klementa

Obrázek

Obrázek

Obrázek

10. Hnutí Prameny

Antonín Baudyš
Barbora Haškovcová
Hana Pavlová

Obrázek

Obrázek

Obrázek

11. Levice

František Otta
Markéta Juřicová
Jaroslav Radim Juryšek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

12. Přísaha

Václav Vévoda
Václav Dvořák
Milan Křupka

Obrázek

Obrázek

Obrázek

13. SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Marian Jurečka
Martin Major eternilink
Josef Ťulpík eternilink

Obrázek

Obrázek

Obrázek

15. Urza.cz

Lucie Komárková

 

Obrázek

Obrázek

16. Koruna Česká

Pavel Andrš
Pavla Rulíšková
Pavel Makový

Obrázek

Obrázek

Obrázek

17. PIRÁTI a STAROSTOVÉ

Tomáš Müller
Vojtěch Pikal
Viktor Tichák

Obrázek

Obrázek

Obrázek

18.  Komunistická strana Čech a Moravy

Ludvík Šulda
Vladimír Urbánek eternilink
Blanka Vaňková

Obrázek

Obrázek

Obrázek

19. Moravské zemské hnutí

Jan Rapant
Tomáš Bahounek
Jakub Rapant

Obrázek

Obrázek

Obrázek

20. ANO 2011

Ladislav Okleštěk
Jaroslav Faltýnek eternilink
Milan Feranec eternilink

Obrázek

Obrázek

Obrázek

21. Otevřeme Česko normálnímu životu

Bohumil Zoufalík
Ivo Lorenc
Ivo Joachimsthaler

Obrázek

Obrázek

Obrázek

22. Moravané

Ctirad Musil
Jiří Bílý
Jiří Kamp

Obrázek

Obrázek

Obrázek

 

Strana Zelených

Hana Vacková

* 29. června 1954

Pochází z učitelské rodiny a vždy chtěla být učitelkou. Komunistický režim jí ale přístup na pedagogickou fakultu odepřel, a tak nejprve vystudovala ekonomii. Nakonec ale pedagogiku vystudovala a vyučuje český jazyk, výtvarnou výchovu a ekonomii na Gymnáziu Olomouc-Hejčín.

Hana Vacková má dvě dcery. Žije v Olomouci. Je kritičkou byrokracie a plošných opatření, například státních maturit s monopolem Cermatu. Bojuje také za transparentní komunikaci a veřejnou správu.

Je členkou Strany zelených, od roku 2017 je spolupředsedkyní strany v Olomouckém kraji.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 byla lídryní Zelených v Olomouckém kraji, ale neuspěla.

V krajských volbách v roce 2020 byla z pozice členky Zelených zvolena zastupitelkou Olomouckého kraje, a to na kandidátce subjektu Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Švýcarská demokracie

Luděk Šarman

* 29. listopadu 1958

Výkonný a krizový manažer, konzultant a kouč, absolvent Fakulty chemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Během svého profesního života zastával pozice ve výzkumu a vývoji, ředitele marketingu a prodeje a generálního ředitele HMZ, a.s. /OSRAM Bruntál. Vedl realizační tým, který úspěšně připravil akvizici HMZ a.s. OSRAM GmbH, kde působil jako generální ředitel zodpovědný za relokaci výrob z USA a Německa a vybudování světového centra výroby komponent a vytvoření 1200 pracovních míst. Následně vedl revitalizace dvaceti českých a jedné zahraniční společnosti, včetně získání strategických zahraničních partnerů. V období 2006 – 2018 zastupitel města Bruntál, tematický expert mesta Bruntál pro podnikání a zaměstnanost 2014, předseda komise pro strategický rozvoj města v letech 2014-2018. Držitel prestižního ocenění Manažer roku 2003-2004 v odvětví elektrotechnika. Druhý místopředseda hnutí Švýcarská demokracie.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Volný blok

Marek Obrtel

* 17. prosince 1966

Vystudoval Vojenskou lékařskou akademii Jana Evangelisty Purkyně na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Stal se velitelem útvaru – náčelníkem Posádkové ošetřovny ve VVP Libavá, kde získal praktické poznatky vševojskového charakteru a vytvořil ve své době ojedinělý systém zdravotnického zabezpečení vojsk. V letech 1998 – 1999 působil jako lékař a náčelník praporního obvaziště v Bosně a Hercegovině. Také proto se stal v roce 1999 zástupcem velitele operačního velitelství Vojskové zdravotnické služby v hodnosti plukovníka.

Na plukovnických postech sloužil ve vysokých armádních funkcích v rámci Generálního štábu Armády České republiky u Sekce vojenského zdravotnictví také v následujících letech. Aktivně se podílel na výstavbě nejen zdravotnických jednotek v rámci tehdejšího reformního týmu MO ČR a jako velitel kontingentu a náčelník polní nemocnice absolvoval zahraniční misi v Afghánistánu.
Poté jako zdravotnický poradce velitele Mnohonárodnostní brigády Střed v Prištině působil také v Kosovu. Poté z armády na vlastní žádost odešel.

Stal se ředitelem Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, kterou vybudoval a nakonec se jako lékař v jednotlivých dílčích vedoucích pozicích vrátil do svého rodiště na Moravě.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Svoboda a přímá demokracie

Radim Fiala

* 24. července 1969

Vystudoval Střední veterinární školu v Kroměříži a Vysokou školu zemědělskou v Brně. Zaměstnán byl v Agrostroji Prostějov, od roku 1993 samostatně podnikal v oblasti ostrahy a ochrany osob i majetku. Od roku 2009 působí jako jednatel bezpečnostní firmy IF KINGS Security a typografické firmy Studio PN Prostějov.

V komunální politice se pohybuje od roku 2002, kdy byl zvolen do zastupitelstva města Prostějov za ODS. Za stejnou stranu byl v roce 2006 zvolen i poslancem, z ODS ovšem vystoupil 31. října 2012. Kvůli odchodu Fialy z ODS vláda ve sněmovně ztratila velmi křehkou většinu 101 hlasu. Ve volbách do sněmovny v roce 2013 kandidoval v Olomouckém kraji jako lídr Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury a byl zvolen poslancem. Na začátku listopadu 2013 byl zvolen předsedou Poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie. Funkci vykonával do ledna 2015, kdy jej z ní poslanecký klub většinou jednoho hlasu odvolal. Důvodem mělo být podle některých členů klubu Fialovo jednání a uzavírání dohod bez vědomí poslanců, účast na jednání rozpočtového výboru či příklon ke sloučení se Stranou práv občanů. 24. března 2015 byl po dlouhodobých sporech vyloučen spolu s Okamurou z Poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie. Členem hnutí zůstal až do 5. května, kdy společně s Tomiem Okamurou oznámili, že z něj odešli a zakládají novou politickou stranu Svoboda a přímá demokracie, později se stal jejím místopředsedou.
V krajských volbách 2016 kandidoval na post hejtmana jako lídr společné kandidátky SPD a SPO v Olomouckém kraji. Byl zvolen krajským zastupitelem. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 obhájil mandát poslance. 26. října 2017 byl zvolen předsedou Poslaneckého klubu SPD.

V krajských volbách v roce 2020 byl lídrem kandidátky hnutí SPD v Olomouckém kraji, mandát krajského zastupitele se mu podařilo obhájit.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Česká strana sociálně demokratická

Ladislav Hynek

* 24. května 1968

Vystudoval gymnázium a učební obor kuchař-číšník. Vedl provozovnu a dělal instruktora pohostinských zařízení. Do politiky vstoupil roku 2006. Jako nestraník za ODS se dostal do Zastupitelstva města Kostelec na Hané. Záhy nato se stal členem ČSSD.
Po komunálních volbách 2010 byl zvolen starostou Kostelce na Hané, o čtyři roky později post obhájil. Krajské volby 2016 mu přinesly křeslo náměstka hejtmana, funkci starosty vyměnil za pozici místostarosty.

Mezi koníčky Ladislava Hynka patří cyklistika, tenis a plavání.

Ladislav Hynek je ženatý. Má dvě dospělé dcery.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

ALIANCE NÁRODNÍCH SIL

Milan Gybas

Strana doposud nedodala údaje o svém lídrovi.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Trikolora Svobodní Soukromníci

Antonín Fryč

* 10. června 1953

Narozen v Šumperku, dětství a dospívání prožil na Jesenicku. Vysokou školu dokončil na ČVUT Praha, strojní fakulta, kde absolvoval i vědeckou aspiranturu. Po studiích pracoval v oboru mezinárodní nákladní kontejnerové dopravy. Jesenicko však nikdy neopustil. Před 30 lety zde založil výrobní společnost WAREX s produkcí obytných modulů, dopravních kontejnerů, ocelových hal a montovaných rodinných domů. Prosperující společnost byla zařazena mezi 100 nejlepších společností v České republice a dnes zaměstnává stovky pracovníků z okresu Jeseník a přilehlých regionů. Výrobky společnosti jsou známy v celé Evropě, neboť 80 % produkce je exportováno. Je podruhé ženatý a má čtyři děti. Ve volném čase se věnuje sportu a běhům na dlouhé tratě.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Aliance pro budoucnost

Ivo Baláš

* 3. listopadu 1973

Narodil se v Olomouci, své dětství prožil v místní části Slavonín, kde navštěvoval první stupeň základní školy. ZŠ dokončil na druhém stupni ZŠ Na Hradě v Olomouci. V patnácti letech odešel studovat střední školu do Brna. Hned po dokončení střední školy začal pracovat v oblasti obchodu se stavebními materiály.

V roce 1992 založil se dvěma společníky firmu BALUS-stavební materiály. V letech 2012 až 2015 prošel těžkou životní zkouškou. Při této životní události si v letech 2014-2017 doplnil vysokoškolské vzdělání na Vysoké škole bezpečnostního managementu v Košicích, program řízení bezpečnostních systémů. Od roku 2016 řídí skupinu firem BALUS, kde působí jako výkonný manažer. Členem Aliance pro budoucnost je od roku 2017. Ivo Baláš s partnerkou Monikou vychovávají čtyři děti.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Hnutí Prameny

Antonín Baudyš ml.

* 1. prosince 1972

Český astrolog. Vystudoval bakalářský stupeň filosofie na Hochschule für Philosophie v Mnichově. Jeden rok studoval teologii na Université de Fribourg a dva roky religionistiku na Filosofické fakultě UK v Praze. Čtyři roky (1992–1996) strávil v řeholních domech Tovaryšstva Ježíšova. Své astrologické vzdělání získal od svého otce Antonína Baudyše a dále studiem autorské dvojice Frances Sakoyan & Louis Acker a dalších autorů.

V letech 1998 až 2007 přednášel spolu s otcem v Kurzu tradiční astrologie. Je tvůrcem audiokurzu astrologie a zakladatelem astrologického serveru Astrolab.cz. V regresní terapii je žákem Andreje Dragomireckého a Patrika Balinta. Podílí se na znovuobjevení českého renesančního astrologa Cypriana Karáska ze Lvovic a jeho zapomenutého spisu De Iudicii nativitatum doctrina. Je zakladatelem a předsedou České astrologické asociace.

Český klub skeptiků Sisyfos jej mimo jiné jmenuje jako jednoho ze tři hlavních šiřitelů konspiračních teorií v České republice.

Byl členem České pirátské strany v letech 2010 až 2017. Od roku 2018 je členem hnutí Cesta odpovědné společnosti a předsedou olomoucké krajské organizace.

Antonín Baudyš mladší je ženatý, má dva syny.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Levice

František Otta

* 19. dubna 1999

Narodil se v Olomouci do dělnické rodiny, oba rodiče pracovali v závodu ETA v Litovli, a do uzavření závodu s nimi bydlel v Luké. Následně se s nimi přestěhoval do Nového Malína. Otec zemřel v roce 2002.
V Novém Malíně získal základní vzdělání, následně vystudoval obor Ekonomické lyceum na Obchodní akademii v Šumperku.
Pracoval brigádně jako pokladní v olomoucké Šantovce a v olomouckém Ternu, od roku 2020 pracuje jako prodavač specialista v uničovském supermarketu.
Politicky se začal angažovat od 18 let, kdy se stal členem KSČM. Mezi lety 2018 – 2020 byl členem OV KSČM v Šumperku. V roce 2020 své členství v KSČM ukončil.
V říjnu 2020 se stal členem Levice, inicioval vznik organizace strany v Olomouckém kraji. Od dubna 2021 je členem Předsednictva CV strany.
Mezi jeho zájmy patří vaření a pečení, přátelé a péče o kočku.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Přísaha

Václav Vévoda

* 3. srpna 1976

Právník specializující se na správní a trestní právo. Vystudoval Pedagogickou a Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci.

Byl vojákem z povolání, později příslušníkem Policie ČR. Na konci své kariéry v bezpečnostních složkách byl podplukovníkem Generální inspekce bezpečnostních sborů. V posledních letech je podnikatelem a zaměstnaným právníkem v advokátní kanceláři.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Marian Jurečka

* 15. března 1981

Vystudoval Střední zemědělskou školu v Přerově a následně obor rostlinolékařství (se specializací na ochranu rostlin) na Mendelově univerzitě v Brně. Od roku 2002 se živí jako soukromý zemědělec na rodinném statku v Rokytnici na Přerovsku. V letech 2005-2010 navíc působil jako vedoucí distribučního střediska agrochemie ve společnosti Lukrom.
Od ledna 2014 do prosince 2017 ministr zemědělství ČR v Sobotkově vládě, od ledna 2020 předseda KDU-ČSL (předtím v letech 2010 až 2019 místopředseda strany), od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny PČR (na přelomu let 2013 a 2014 krátce předsedal poslaneckému klubu strany), od roku 2012 je zastupitelem Olomouckého kraje.

Marian Jurečka je ženatý a má pět synů.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Koruna Česká

Pavel Andrš

Strana doposud nedodala údaje o svém lídrovi.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

PIRÁTI a STAROSTOVÉ

Tomáš Müller

* 28. dubna 1966

V komunálních volbách v roce 2002 byl jako nezávislý zvolen zastupitelem obce Nová Hradečná, a to z pozice lídra subjektu Sdružení nezávislých kandidátů obce Nová Hradečná. Nejprve působil jako místostarosta obce, od srpna 2003 se stal starostou obce. Mandát zastupitele a starosty obce pak obhájil ve volbách v letech 2006 (nezávislý, lídr subjektu „Sdružení nezávislých kandidátů - Nová Hradečná“), 2010 (nestraník za STAN, lídr kandidátky), 2014 (člen hnutí STAN, lídr kandidátky) a 2018 (člen hnutí STAN, lídr kandidátky).

V krajských volbách v roce 2012 kandidoval jako člen hnutí STAN za subjekt „TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj“ do Zastupitelstva Olomouckého kraje, ale neuspěl. Zvolen byl až ve volbách v roce 2016 jako člen hnutí STAN za subjekt „Starostové ProOlomoucký kraj“ Mandát krajského zastupitele obhájil ve volbách v roce 2020 jako člen hnutí STAN za subjekt „PIRÁTI a STAROSTOVÉ“.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval jako člen hnutí STAN na kandidátce TOP 09 v Olomouckém kraji, ale neuspěl. Zvolen nebyl ani ve volbách v roce 2017 na samostatné kandidátce hnutí STAN. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2021 je z pozice člena hnutí STAN lídrem kandidátky koalice Piráti a Starostové v Olomouckém kraji.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Komunistická strana Čech a Moravy

Ludvík Šulda

* 1979

Vystudoval manažerskou fakultu CMI-ESMA Barcelona, pracoval na různých pozicích ve společnostech Julius Meinl, Group4Securitas či ACTEC. Od roku 2004 je zaměstnancem ÚV KSČM, kde působil v letech 2010-2016 jako vedoucí oddělení pro odborné zázemí a občanský sektor. V roce 2016 byl zvolen členem Zastupitelstva Olomouckého kraje. Je ženatý, má jednu nevlastní dceru. Mezi jeho záliby patří četba – literatura faktu, turistika, historie a politika.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Moravské zemské hnutí

Jan Rapant

* 27. března 1962

Vystudoval Střední průmyslovou školu v Příbrami, obor geologický průzkum a důlní měřictví. Po maturitě v roce 1981 pracoval převážně jako technicko hodpodářský pracovník v geologických, stavebních, projekčních organizacích jako Geoindustria Jihlava, Dopravní stavby Olomouc, Agroprojekt Olomouc, JmVaK Uherské Hradiště, Geocentrum Olomouc, Báňský inženýring Olomouc, GeoTec – GS Praha a Aquatest Praha.

V roce 1986 se oženil, má dvě děti. Od dětství bydlel v Olomouci, v roce 1986 se přestěhoval do Uherského Brodu a zpět do Olomouce se vrátil se svou rodinou v roce 2007. Žije zde dosud. Postupně pracoval ve veřejné správě v MěÚ Uherský Brod, Moravský Beroun a Šternberk jako odborný referent na úseku dopravy, silničního hospodářství a životního prostředí.

V letech 1994 – 2012 podnikal v oblasti obchodu s drahými kameny a šperky z minerálů a fosílií. V průběhu svého profesního života se dále aktivně vzdělával (IVS Benešov) ve veřejném správě, kde působil celkem 14 let a získal celkem čtyři osvědčení pro výkon přenesené působnosti v oblastech dopravy a silničního hospodářství, nakládání s odpady, ochrany přírody a krajiny i vodního hospodářství. V současnosti pracuje u Správy železnic jako přípravář železničních staveb. Mezi jeho zájmy a oblíbené činnost patří geologie, kartografie, historie zejména moravská, dále lidová kultura a folklór. V poslední době je to zahrádkaření. Je členem Moravského zemského hnutí.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

ANO 2011

Ladislav Okleštěk

* 10. března 1961

Po absolvování Střední zemědělské školy ve Vyškově (maturoval v roce 1980) studoval v letech 1980 až 1982 Vysokou školu zemědělskou v Brně, studium však z rodinných důvodů předčasně ukončil.

Od roku 1982 pracoval jako technicko-hospodářský pracovník v JZD Výšovice. Od roku 1991 soukromě podniká v oblasti dopravy a zasilatelství. Do konce července 2012 vlastnil podíl ve společnosti Okleštěk s.r.o. (dnes Solarpark JM Výšovice), která se zabývala poradenskou a zprostředkovatelskou činností a výrobou elektřiny ze solárních elektráren.

Do politiky vstoupil, když v roce 1990 neúspěšně kandidoval za Spojenectví zemědělců a venkova v Jihomoravském kraji do Sněmovny národů Federálního shromáždění. V komunální politice působí od roku 1994, kdy se stal starostou obce Výšovice, ve funkci byl do roku 2014. Zastupitelem Olomouckého kraje je od roku 2016, v únoru 2017 na postu hejtmana nahradil Oto Koštu. Od roku 2013 je i poslancem. Funkci hejtmana po krajských volbách v roce 2020 neobhájil.

Ladislav Okleštěk je ženatý a má dceru a syna. Společně žijí v Prostějově.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Otevřeme Česko normálnímu životu

Bohumil Zoufalík

Narodil se v Praze, kde vystudoval střední průmyslovou školu stavební. V současné době pokračuje v navazujícím studiu na vysoké škole.

Ve svém volném čase se zájmem sleduje sport. Má rád přírodou, kam s oblibou se vydává na túry. Rád cestuje a poznává jiné země. Od svých čtyř let do současnosti se aktivně věnuje judu.

Od začátku roku 2021 sledoval dění kolem iniciativy Chcípl PES, která vznikla jako reakce živnostníků a drobných podnikatelů na neudržitelnou ekonomickou situaci.

NAHORU na seznam kandidátů ↑

Moravané

Ctirad Musil

* 12. května 1978

Dětství prožil v Oseku nad Bečvou, maturoval na gymnáziu v Hranicích. Po maturitě vystudoval všeobecné lékařství na Univerzitě Palackého v Olomouci a souběžně i analytickou chemii na téže univerzitě. Prvním pracovištěm byl odborný léčebný ústav Paseka na Uničovsku. Po té dva roky pracoval jako internista v severních Čechách. Po návratu na Moravu nastoupil do laboratoře polikliniky SPEA Olomouc a od roku 2012 pracuje na oddělení klinické biochemie a hematologie nemocnice Hranice. Na tomto oddělení od roku 2014 do roku 2021 působil jako primář. Nyní pracuje jako lékař v laboratoři a na interním oddělení.

Mimo zaměstnání se věnuje chovu ovcí, pěstitelství a sadařství. Na sociálních sítích působí jako Moravský troll.

NAHORU na seznam kandidátů ↑