Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 20 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc má nové vedení. Primátorem zůstává Miroslav Žbánek

Zprávy z regionu

21.10.2022

Autor: Lenka Šťastná

Další čtyři roky Olomouc povede nová koalice složená z hnutí ANO, ProOlomouc s Piráty a spOLečně. Primátorem zůstává Miroslav Žbánek. V jedenáctičlenné Radě města Olomouce bude zasedat šest zástupců hnutí ANO, tři radní z koalice ProOlomouc a Piráti a dva radní získalo hnutí spOLečně. Sedm členů rady města je uvolněných, čtyři jsou neuvolnění.

Primátorem města zůstává Miroslav Žbánek. Spoleně s ním povede Olomouc nová koalice složená z hnutí ANO, ProOlomouc s Piráty a spOLečně

Foto: David Kopřiva

Primátor

Mgr. Miroslav Žbánek, MPA (ANO)
Kancelář primátora, interní audit a kontrola, ochrana obyvatel, právní oblast, zahraniční vztahy, zastupování statutárního města Olomouce navenek, Městská policie Olomouc a Zoologická zahrada Olomouc.

Náměstci primátora a jejich kompetence:

Ing. Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)
Ekonomika, řízení a kontroling městských firem, městská zeleň a odpadové hospodářství a Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouce, o. p. s.

Ing. arch. Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti)
Strategický rozvoj, útvar hlavního architekta, rozvoj a směřování IT, SmartCity.

Mgr. Miroslava Ferancová (ANO)
Majetkoprávní záležitosti, doprava, sport, Hřbitovy města Olomouce.

Mgr. Viktor Tichák, Ph.D. (ProOlomouc a Piráti)
Školství, kultura, cestovní ruch, komise městských částí a detašovaná pracoviště, Knihovna města Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc a příspěvkové organizace v oblasti školství, u nichž plní SMOl funkci zřizovatele (mateřské a základní školy).

Mgr. Miloslav Tichý (ANO)
Investice, dotační projekty.

Bc. Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc a Piráti)
Sociální politika, bytová politika.

Neuvolnění členové RMO:

Eva Kolářová, DipMgmt (ANO)
Jaromír Lošťák (ANO)
Václav Kryl (ANO)
Ing. Lukáš Krbeček (spOLečně)

Dnes se poprvé po komunálních volbách sešlo nové zastupitelstvo. Ve funkci primátora bude i v dalším volebním období pokračovat Miroslav Žbánek, jehož zastupitelé podpořili osmadvaceti hlasy. "Na úvod bych chtěl poděkovat všem, kteří v minulém volebním období usedli v zastupitelstvu, ať už v koaliční či opoziční roli. Jenom díky nim se podařilo město provést těmi složitými lety, které máme za sebou. Jsem přesvědčen, že to bylo úspěšné volební období a věřím, že se nové koalici podaří navázat nejenom v plnění jednotlivých úkolů a slibů, které budou zakotveny v programovém prohlášení, ale i v kolegiálním týmovém duchu, a že za čtyři roky budeme schopni předkládat vám, zastupitelům, ale i občanům pozitivní hodnocení naší práce," řekl primátor Miroslav Žbánek.

Následující čtyři roky povede Olomouc hnutí ANO, hnutí spOLečně a koalice ProOlomouc a Piráti. "Po osmi letech v opozici přecházíme na jinou stranu lavic, ale s naprosto stejnými cíli, s jakými jsme vstupovali před osmi lety do tohoto zastupitelstva. To znamená dobře spravovat statutární město Olomouc a zlepšovat řadu agend a funkcí, které město má, a které plní svým občanům," řekl ke svému zvolení náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Naopak do opozice se dostává SPOLU, koalice složená z ODS, lidovců a TOP 09. Lidovci přitom byli ve vedení města nepřetržitě od roku 1998, stejně tak ODS, která tvořila od roku 1994 pravidelně radniční koalice s jedinou čtyřletou přestávkou (1998 - 2002). "Uplynulé volební období nebylo jednoduché. Z poloviny ho silně poznamenal covid a ke konci i válka na Ukrajině, která zvedla uprchlickou krizi a následně i ceny energií. S tím vším se vedení města, na němž jsem se spolu s některými kolegy z našeho současného zastupitelského klubu podílela, dle mého názoru vypořádalo se ctí a řada problémů se podařila vyřešit. Ovšem hodnocení našeho společného působení nebylo na nás, ale na voličích. Na první pohled je zřejmé, že hodnotili řízení města v minulém období veskrze pozitivně, protože nejvíc mandátů získaly strany a hnutí, které ve vedení města byly. Z toho by se dalo vyčíst, že si voliči změnu nepřáli, a přesto ji budou mít," zmínila Markéta Záleská a dodala: "Nám byla v tuto chvíli přisouzena opoziční role. Tuto skutečnost bereme vážně a se vší zodpovědností. Budeme se opoziční práci věnovat důsledně a konstruktivně ve prospěch Olomouce a Olomoučanů. Máme dost zkušeností z komunální politiky a veřejného života, a tuto výhodu maximálně využijeme." V opozici je kromě SPOLU také STAN a Zelení, SPD a Trikolora.

První jednání rady města se uskuteční už v pondělí 24. října 2022.