Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 12.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Neobvyklý sňatek na olomoucké radnici: Město povede ANO s Piráty, ProOlomouc a SpoLečně

Zprávy z regionu

1.10.2022

Autor: Jan Procházka

Týden po volbách je v Olomouci zřejmě jasno. Poněkud překvapivý koaliční sňatek ohlásilo hnutí ANO, SpoLečně a Piráti s ProOlomouc. V zastupitelstvu toto spojení získá 28 hlasů. Koalice SPOLU, která ve volbách skončila druhá, jde do opozice.

Primátor a lídr hnutí ANO Miroslav Žbánek ve volebním štábu.

Foto: Jan Procházka

Vyjednávání o budoucí koalici přineslo pro někoho možná nečekaný vývoj. Vítězné hnutí ANO se už na počátku tohoto týdne dohodlo s uskupením SpoLečně. Dosavadaní koaliční partneři ale potřebovali třetího. A že to bude SPOLU, koalice složená z ODS, lidovců a TOP 09 (s první a druhou stranou ANO poslední čtyři roky vládlo), nebylo tak jisté, jak se zdálo před volbami. V pátek večer se ukázalo, že olomouckou radnici čekají velké změny. ANO a SpoLečně se totiž nakonec nedohodli s bývalými partnery, ale s koalicí ProOlomouc a Piráty. Od vedení města tak tento krok odstřihne ODS, která tvořila radniční koalice s jedinou čtyřletou přestávkou (1998 - 2002) od roku 1994. Podobný osud čeká lidovce. I ti se podíleli na vládách městu nepřetržitě od roku 1998. 

Vyjednávání o jednotlivých postech novou koalici teprve čeká. 

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip