Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Miroslav Žbánek: Jednat budeme se všemi, primátorem chci zůstat

VOLBY 2022

24.9.2022

Jan Procházka

Vítězem komunálních voleb v Olomouci je hnutí ANO. A jeho lídr, primátor Miroslav Žbánek, má velmi reálnou vyhlídku, že v čele města zůstane další čtyři roky. Jak hodnotí výsledek a s kým utvoří jeho hnutí koalici?

Jak hodnotíte výsledek?
Pro mě je to příjemné překvapení. Čekal jsem o pár procent méně, byť jsem věřil, že po čtyřleté práci je hnutí ANO v Olomouci zavedenou značkou. Jsem rád, že se to podařilo. Když se podívám na výsledky hlasování napříč Českou republikou, musím říct, že ho výrazně ovlivnila současná nespokojenost občanů s celostátní politikou. A nám to možná nějaké procento přineslo. V této chvíli je důležité, že i negativní vyhlídky z pohledu energetické nebo ekonomické krize, která přichází, se budou podílet na zvládání fungování města. Proto není důvod k žádné velké radosti z volebního výsledku, ale je to varování v tom smyslu, co nás bude čekat.

Při pohledu na výsledky je zřejmé, že pokračování radniční koalice zhruba ve stávajících obrysech je možné. Je to cesta, kterou se chcete ubírat?
Nemohu předjímat koaliční vyjednávání, která nás teď čekají. Avizoval jsem, že se chci potkat se všemi stranami, které budou v zastupitelstvu. Uplynulé čtyři roky ukázaly, že v mnohém jsme byli schopni nalézt společnou řeč i s opozicí.

Kdy tedy začnete vyjednávat?
Telefony určitě začnou zvonit hned po sečtení výsledků. Každý volební štáb už si to přepočítává na různé formy koalic.

Předpokládám, že jedna z podmínek jakékoliv koalice bude post primátora pro vaše hnutí…
Samozřejmě jde v této chvíli hnutí ANO do vyjednávání s touto vizí. Není to žádná neskromnost, je to prostě logické vzhledem k našemu výraznému výsledku. Ale prosím, berte to tak, že my všichni - napříč koalicí i opozicí - se za ta léta už osobně známe, s  většinou lídrů si tykáme. Není to žádný vyhrocený politický boj a já bych byl rád, aby zaznělo poděkování za kampaň, jak byla v Olomouci vedena. Vpodstatě se nic moc nedělo, žádné osobní ataky, žádná kontroverze, ale věcná argumentace. Jsem rád, že politická kultura v Olomouci možná odpovídala tomu čtyři roky - v uvozovkách - nudně vedenému zastupitelstvu, kde jsme se snažili držet vše v kultivované rovině. A srovnám-li to s jinými městy, jsem rád, že Olomouc může říct, že v politické kultuře výrazně dospěla.

Foto: Jan Procházka

Před časem jste mi v rozhovoru řekl, že byste rád dokončil započatou práci během dalšího volebního období, ale pak že už se vidíte v politickém důchodu. Platí to stále?
Nemůžu to říct tak definitivně. Ale kdo si někdy vyzkoušel vrcholovou politickou funkci - a možná by to potvrdili i mí předchůdci - ví, že je to pracovní úvazek dvacet čtyři sedm - v covidových letech jsem byl zároveň předsedou krizového štábu a člověk byl neustále ve spojení. Má to negativní dopady na rodinu, blízké, osobní život, oddech a duševní hygienu, na to jsem moc času neměl.

A nejspíš ještě čtyři roky mít nebudete…
Je to možné, ale přistupuji k tomu profesionálně. Mám za sebou třicet let manažerské práce a třicet let šizení rodiny… I teď mi rodina na jednu stranu drží palce, ale zas takovou radost z toho nemají, přáli by si, abych měl klidnější povolání a mohl se jim víc věnovat.

Jaké nejbližší úkoly teď stojí před novou radou města, ať už v ní bude kdokoliv?
Jednoznačně příprava rozpočtu na příští rok. To je velmi obtížný úkol, jak ukazují prvotní návrhy. V souvislosti se všemi negativními jevy, které nám zatěžují provozní výdaje města, to bude znamenat hledat opět škrty v řádech stovek milionů korun a bude to znamenat také velmi výrazné přehodnocování investičních akcí. Budeme hledat peníze z provozních výdajů, bude snaha naplňovat některé z předvolebních hesel, které zazněly v kampaních. A jestliže i naše hnutí výrazně deklarovalo, že se budeme snažit pomáhat nízkopříjmovým rodinám a lidem ohroženým současnou situací, tak na to budeme muset najít peníze. Pokud nám zároveň s tím začínají klesat příjmy z rozpočtového určení daní, tak se rozevírají nůžky mezi plány a reálnými možnostmi města… Proto jsem byl poměrně zdrženlivý v deklarování velkých volebních slibů, protože vím, co si městský rozpočet může dovolit. A že budeme mít problémy. Musíme přece zachovat sport a kulturu a město by se mělo nejen rozvíjet, ale i udržovat, aby nám nechátralo.