Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Markéta Záleská: Jednání o koalici si dovedeme představit s každou stranou s výjimkou SPD a Trikolory

VOLBY 2022

24.9.2022

Lenka Šťastná

Koalice SPOLU, složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 obsadila v Olomouci druhé místo a celkem získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu deset křesel. "Jednání o koalici si dovedeme představit s každou stranou, která se do zastupitelstva dostala, s výjimkou SPD a Trikolory," říká jednička na kandidátce Markéta Záleská.

Hlasy už jsou téměř sečtené, jsme na nějakých devadesáti procentech. Jak výsledek voleb hodnotíte?
My jsme v Olomouci spojili síly tří stran proto, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku. Myslím si, že jsme dělali dobrou, férovou kampaň, nachystali jsme racionální program... A to, co je patrné z aktuálních výsledků, tak to, že se do nich odráží celostátní situace. Protože přibyly hlasy populistickým stranám, které na celostátní úrovni svojí rétorikou vyvolávají v lidech obavy a obviňují z aktuální situace současnou vládu, která je ve stejném uskupení, jako naše koalice. Takže asi jsme neočekávali, že to bude v takové míře, ale na druhou stranu jsem v tuto chvíli ráda, že jsme na druhém místě.

Když se podíváme na aktuální výsledky, tak by teoreticky mohla pokračovat na radnici koalice zhruba v podobné podobě, v jaké byla v uplynulých čtyřech letech…
Tak my tohle komentovat zatím asi nemůžeme, protože tvoříme partnerskou koalici tří stran a jakmile bude sečteno sto procent, tak my si dnes nebo zítra musíme sednout, říct si, jaké jsou reálné varianty a hlavně tyto varianty musíme prodiskutovat na našich stranických úrovních.

Foto: Jan Procházka

Kdy se chystáte na koaliční vyjednávání?
Já si myslím, když vezmeme v úvahu nějaké zkušenosti z minulých dob, tak samozřejmě první schůzky začínají už v neděli nebo v pondělí. To jsou schůzky, kde si hodnotíte nějaké základní informace plynoucí z voleb, ale pro nás asi, a to si myslím, že dnes vyplyne z našeho jednání. A že co nejdřív, možná že už zítra večer nebo v pondělí si to nějakým způsobem budeme muset přeříkat na těch stranických úrovních, abychom vlastně měli mandát a abychom mohli jít do nějakého vyjednávání o koalicích.

Současný primátor (Mirek Žbánek pozn. red.) říkal, že kampaň v Olomouci byla oproti jiným kampaním na celostátní úrovni poměrně férová. Myslíte si to taky?
Určitě mě překvapily některé momenty, kdy na sebe kandidující strany strhávaly úspěchy, které jim úplně nepříslušely a my bychom touto cestou určitě nepostupovali.

Když se opět podíváme na aktuální výsledky, je nějaká strana, se kterou si koalici nedovedete představit?
Ano, já si myslím, že máme docela ujasněno, že to není možné s SPD, Trikolorou a s KSČM, což je ovšem strana, která nezískala ani jeden mandát. S ostatními stranami si vyjednávání o koalici představit umíme.